URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 August 2024, 13:40

Semnal de alarmă tras de șeful unei instituții din Bihor: Dacă nu se resetează educația, vom suferi cu toții

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rezultatele elevilor bihoreni la examenele de Evaluare Națională și bacalaureat din această vară au fost analizate miercuri, la ședința lunară a Colegiului Prefectural Bihor.

Abrudan HoreaȘeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan (foto), a prezentat în fața prefectului Dumitru Țiplea și a directorilor de instituții deconcentrate din județ nu doar rezultatele obținute de absolvenții de gimnaziu și de liceu, ci și anomalii pe care le-a identificat în interpretarea lor și pe care recent le-a prezentat și într-o conferință de presă.

Printre altele, Abrudan a vorbit despre discrepanța mare dintre notele obținute de elevii de la orașe față de cei de la țară, dar și școlile unde elevii cu medii mare au luat note mici la Evaluarea Națională, semn că, în timpul anilor de școală, au fost supra-evaluați de profesorii lor.

De asemenea, Abrudan a subliniat că 10% dintre elevii romi din Bihor au abandonat școala într-un singur an, iar zeci de absolvenți de gimnaziu care aparțin acestei etnii nu au de gând nici în această vară să se înscrie în clasa a IX-a, deși învățământul este obligatoriu în România până la nivel liceal inclusiv. „Voi face apel și în scris către școli și primării, pentru că asistența socială din cadrul unităților administrativ-teritoriale trebuie să se intereseze de acești copii”, a declarat Abrudan.

BekesiDeși, de regulă, directorii nu au multe de comentat la colegiile prefecturale, la finalul prezentării făcute de inspectorul școlar general a luat cuvântul directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, Békési Csaba (foto), care la rândul său a tras un semnal de alarmă: problemele de pe piața muncii, inclusiv salariile mici și lipsa angajaților calificați, derivă din starea învățământului.

„Dacă azi ne plângem de lipsa forței de muncă calificată, de valoarea adăugată scăzută a întreprinderilor din Bihor, de nivelul de salarizare sub media națională, de PIB per capita, toate în mare parte sunt izvorâte din aceste probleme ale învățământului”, a spus Békési.

„Dacă nu vom avea o resetare a sistemului educațional, vom suferi cu toții”, a avertizat specialistul.

Țiplea DumitruPrefectul Dumitru Țiplea (foto) a spus că este de datoria tuturor directorilor de instituții publice să propună soluții, dar fără ca vreo strategie în acest sens să fie asumată.

O cauză a rezultatelor slabe ale elevilor, unanim acceptată, este cea a claselor simultane din școlile de la țară, în care sunt colegi elevi de vârste diferite, pentru că numărul lor este prea mic astfel încât școala să aibă clase pe fiecare nivel. „Învățământul simultan este un cancer al învățământului românesc”, a declarat Țiplea, lăudându-l pe Abrudan că în ultimii ani a încercat să determine directorii de școli și primarii să renunțe la aceste clase.

Pe de altă parte, șeful IȘJ Bihor a înaintat o altă posibilă soluție pentru creșterea calității educației: cadrele didactice să nu mai fie titulare ale sistemului, ci ale unei școli. „Dacă ești angajat al acestei școli și nu mai sunt copii (n.r. în clase), lucrul acesta s-ar putea să te doară”, a declarat Abrudan, convins că, dacă profesorii nu au siguranța locului de muncă, ar arăta mai mult interes în fața elevilor.

Raportul prezentat de șeful IȘJ Bihor la Prefectură:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@PureStupidity
Ati amintit doar o mica parte din anomalii. Putem adauga lipsa de profesori de calitate, lipsa de interes a profesorilor, promovarea nulitatilor, mai nou alaturi de universitari au transformat invatamantul in agentie de turism cu sprijinul fondurilor europene. Deplasarile acelorasi oameni unii nici macar angajati ai institutiilor de invatamat plus consoarte, amante, "plozi" si "loaze" fara absolut nici rezultat. E jale si urmeaza.
Postat 07 August 2024, 17:41 de scarbit
Ano(r)malii
Seful ISJ, ,,doctor" cum îi place sa i se spuna, un interimar numit și susținut politic de ani de zile (alaturi de alți interimari care ,,parfumează" birourile inspectoratului), un ins care a regizat ,,concursurile" de directori (cerneluri simpatice) , directori numiți inițial politic, apoi validați apoi prin simulari de ,,concurs" vine sa explice anomaliile, eșecul educației? Acești indivizi ne explica in fiecare an eșecul si anomaliile. O foaie albă cu titlul ,,Demisie" ar fi cea mai buna explicație oferita de această gașcă cocoțată în vârfurile educație și școlilor bihorene (și nu doar bihorene). Sa privim de asemenea și gradatiile de merit oferite, într-un procent ridicat, pe baza de abonament, PCR (pile, cunostinte, relatii) sau pe documente false sau masluite , concursurile si olimpiadele scolare prin intermediul cărora se maschează esecul. De ce nu se vorbeste si despre lipsa dotarilor din scoli, lipsa softurilor, lipsa laboratoarelor... Eșecul unei școli e eșecul managementului, eșecul educației bihorene e eșecul inspectoratului școlar județean, eșecul educației din țară e eșecul ministerului. Concluzia e că, învățământul e înțepenit în trecut, în sărăcie, în politizare și în impostură.
Postat 07 August 2024, 14:49 de PureStupidity
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON