În urma unui apel lansat luni seară pe Facebook, 37 de orădeni, majoritatea participanţi fideli la manifestările duminicale împotriva exploatărilor cu cianuri la Roşia Montană, s-au adunat, marţi dis de dimineaţă, în faţa Prefecturii Bihor. De data aceasta, ecologiştii au cerut parlamentarilor să nu aprobe modificările ce se doresc aduse Legii Minelor, proteste similare având loc în toată ţara.
Mai precis, marţi, parlamentarii români trebuie să dezbată mai multe amendamente la Legea Minelor, care, dacă ar fi aprobate, ar oferi diferite drepturi companiilor care au încheiat acorduri de exploatare cu Agenţia Naţională de Resurse Minerale. "Pentru orice tip de exploatare de resurse naturale, cărbuni, gaze şi apă subterană, se va emite de acum înainte o licenţă de la ANRM şi toate celelalte instituţii sunt obligate ca, în termen foarte scurt, să dea toate celelalte aprobări. Nu mai există un alt nivel de blocare a unor investiţii dăunătoare, cum era înainte avizul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului sau alte tipuri de avize. Mai mult, firmele care primesc licenţele de exploatare a acestor resurse pot să exproprieze terenurile de care au nevoie. De asemenea, vor putea schimba destinaţia unor utilităţi publice, vor putea trece peste prevederile care protejează patrimoniul natural sau cultural", a explicat ecologistul Orlando Balaş.
În aceste condiţii, manifestanţii orădeni se tem că legea modificată va permite nu doar demararea proiectului Roşia Montană Gold Corporation, ci şi a celor de exploatări de gaze de şist în Bihor. După cum se ştie, ANRM a încheiat patru acorduri petroliere pentru tot atâtea perimetre din Bihor, iar Guvernul a avizat deja trei dintre ele, mai precis cele denumite EX-2 Tria, EX-3 Băile Felix şi EX-4 Tulca. Potrivit ecologiştilor, dacă parlamentarii vor aproba amendamentele la lege, companiile care au obţinut cele trei acorduri nu vor fi obligate să obţină avize de la autorităţile din Bihor, dar şi vor putea să-i exproprieze pe bihoreni, pentru a monta sondele pe terenurile lor.
Ecologiştii orădeni au vorbit şi cu o parte din parlamentarii bihoreni şi, spun ei, aceştia nici nu ştiau ce urmează să aibă pe mese. "Votează aşa cum li se spune din comisii", a precizat Balaş.
În faţa Prefecturii, sub supravegherea jandarmilor, tinerii au scandat deja cunoscutele lozinci "Nu corporaţia face legislaţia" ori "Nu vrem să fim o naţie de sclavi".
UPDATE: Dezbătut în Camera Deputaţilor, proiectul de modificare a Legii Minelor a fost respins. A primit doar 160 de voturi pentru, insuficiente ca legea să treacă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.