Șeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, este acuzat că „își bate joc de bani europeni și de pacienți”, fiindcă de un an ține blocate 6 aparate de radiologie digitale montate de o firmă în spitalele din județ, impunând abuziv ca ele să fie controlate de la distanță, deși acest lucru nu ar fi legal.
În replică, dr. Borcea susține că acuzația e mincinoasă, iar proiectul de telemedicină în baza căruia au fost achiziționate tocmai asta prevedea, și anume ca pacienților din județ să li se poată face radiografii de la distanță, pentru a nu fi aduși la Oradea doar pentru o radiografie.
Le ține blocate
„Aparate noi de radiologie, performante, nefolosite. Medicul Hadrian Borcea, managerul UPU SMURD Bihor și un apropiat al secretarului de stat Raed Arafat, își bate joc de bani europeni și de pacienți: blochează ilegal recepția a șase aparate de radiologie cumpărate pentru spitalele din județul Bihor în urmă cu un an de zile”, a scris site-ul defapt.ro, susținând că motivul pentru care șeful UPU-SMURD Bihor face acest lucru ar fi acela că „vrea să le controleze de la distanță, deși CNCAN (n.r. – Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare) îi interzice”.
Potrivit defapt.ro, dr. Borcea a fost cooptat ca expert medical în cadrul proiectului strategic pe sănătate al județului Bihor, finanțat cu fonduri UE de aproape 10 milioane euro, care prevedea realizarea unui sistem de telemedicină așa încât orice pacient, în orice spital din județ ar ajunge, să poată fi investigat de la distanță de medici din cadrul UPU-SMURD Bihor și al Spitalului Județean de Urgență din Oradea, prin instalarea în ambele staționare ale acestuia (din strada Gheorghe Doja și din strada Corneliu Coposu), precum și în spitalele teritoriale din Beiuș, Marghita, Salonta și Aleșd, a unor aparate de radiologie digitale, ce permit controlul de la distanță.
Contract prin instanță
Site-ul menționat a scris că dr. Borcea ar fi influențat redactarea caietului de sarcini așa încât licitația organizată de Primăria Oradea, căreia îi este subordonat Spitalul Județean, să fie câștigată de o anumită firmă, PHM Comserv (din București) „pentru că cerințele se pliau perfect pe echipamentele Fuji” oferite de aceasta, dar o altă firmă dintre cele patru participante, Proton Impex (tot din București), a apelat la CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor), contestând această cerință.
Apoi, pentru că CNSC i-a respins acțiunea, firma a deschis un proces, pentru reevaluarea ofertei, pe care l-a câștigat la Curtea de Apel Oradea, instanța „anulând condiția cu expunerea la distanță” și obligând Primăria Oradea să-i reevalueze oferta, astfel încât în final municipalitatea a încheiat un contract cu Proton Impex.
„Performante, nefolosite”
Conform defapt.ro, cele 6 aparate de radiologie au fost montate în Spitalul Județean din Oradea în ambele staționare, precum și în spitalele teritoriale din Beiuș, Marghita, Salonta și Aleșd, dar „medicul Hadrian Borcea, cel care a făcut parte și din echipa de evaluare a ofertelor, a refuzat să facă recepția aparatelor de radiologie, invocând tot felul de pretexte”, cel mai important fiind acela „că nu poate prelua controlul asupra aparatelor de la distanță, deși instanța stabilise că cerința era ilegală”.
Conform site-ului citat, cerința impusă firmei Proton Impex „este ilegală pentru că CNCAN nu ar autoriza echipamentele pentru a fi folosite la distanță”, o adresă a acestei instituții menționând că „nu există posibilitatea aplicării procedurii radiologice medicale la distanță, fără implicarea personalului medical cu responsabilități”.
„Până când se va rezolva problema recepționării și autorizării, cele șase aparate de radiologie noi, de ultimă generație, stau abandonate în cele șase spitale din județul Bihor”, e concluzia articolului.
„Acuzațiile sunt mincinoase”
Contactat de BIHOREANUL, șeful UPU-SMURD Bihor afirmă că acuzațiile ce i-au fost aduse „sunt mincinoase”, iar articolul defapt.ro este părtinitor și conține informații neadevărate.
„Proiectul strategic pe sănătate pe care l-au derulat Primăria Oradea, Consiliul Județean, Spitalul Județean din Oradea și spitalele teritoriale din județ vizează realizarea unui sistem de telemedicină care tocmai asta prevede, ca pacienții din județ să poată fi investigați radiologic de la distanță, în condițiile în care spitalele teritoriale nu au gardă de radiologie și după ora 15.00 pacienții sunt aduși la Spitalul Județean pentru o simplă radiografie. Acest sistem de radiologie de la distanță funcționează în multe state din UE, iar proiectul din Bihor este un proiect pilot care să implementeze și în România acest sistem”, a declarat dr. Borcea. „Tocmai aceasta a fost ideea. Inclusiv la noi, în oricare spital, nu stă lângă pacient niciun medic sau tehnician radiolog, ci la 5-10 metri distanță, într-o altă încăpere. Dacă se poate controla aparatul de radiologie de la 5 metri, se poate și de la 50 de kilometri”.
Greu cu firma
Potrivit dr. Borcea, Primăria Oradea a semnat contractul cu firma Proton Impex nu pentru că judecătorii Curții de Apel Oradea ar fi dispus eliminarea din caietul de sarcini obligația ca aparatele de radiologie să poată fi controlate de la distanță, ci pentru că aceasta a prezentat o declarație pe proprie răspundere că aparatele din oferta sa îndeplinesc această cerință.
„Cerința ca aparatele de radiologie digitale să poată fi controlate de la distanță este chiar cerința de bază pe care se întemeiază proiectul de telemedicină. Firma a prezentat o declarație pe proprie răspundere că aparatele pe care le oferă îndeplinesc această cerință, astfel că s-a semnat contractul cu ea”, spune dr. Borcea.
De asemenea, acesta afirmă că nu e adevărat că CNCAN a interzis astfel de aparate în România, cum se arată în articolul publicat de defapt.ro. „CNCAN a afirmat doar că în România nu avem în acest moment un sistem de acest fel care să fie reglementat, or noi, prin proiectul pilot, tocmai asta ne-am dorit, să venim cu un sistem nou care să fie acreditat. Nu firma, ci noi urma să obținem acreditarea de la CNCAN”, a arătat șeful UPU-SMURD Bihor.
Absență la recepția finală, contract reziliat
Atât doar că acest lucru, deocamdată, nu este posibil, dar din cauza firmei, susține dr. Borcea. Potrivit acestuia, firma Proton a început instalarea în spitale a celor 6 aparate, însă procedurile de recepționare au decurs greoi și în final s-au împotmolit, pentru că firma nu a demonstrat că îndeplinește și alte cerințe din caietul de sarcini menționate în contract.
„Firma a instalat aparatele în spitale, a instalat și un soft care permite controlul lor de la distanță, iar acesta a și funcționat la testare, dar pe parcursul procedurilor de recepționare am constatat, de exemplu, că imaginile radiologice sunt de slabă calitate și, mai mult, că deși în declarația pe propria răspundere a afirmat că are contract de mentenanță 24/7, nu a putut prezenta niciun astfel de contract”, a declarat Borcea.
Potrivit medicului, în ciuda insistențelor Primăriei de a realiza recepția finală, niciun reprezentant al firmei nu s-a mai prezentat la această procedură, astfel că municipalitatea i-a reziliat contractul, motiv pentru care firma a deschis la Curtea de Apel Oradea un nou proces, contestând decizia Primăriei. „Pe 18 noiembrie va fi termen în acest proces”, a spus șeful UPU-SMURD Bihor.
„Până nu se făcea recepția finală, noi nu puteam merge la CNCAN pentru acreditarea sistemului, iar acum blocajul este unul juridic, fiindcă firmei i-a fost reziliat contractul, deci ar trebui să își ia aparatele, dar contestă rezilierea”, a concluzionat dr. Hadrian Borcea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.