URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 August 2021, 13:35

Șeful unui ONG care ajuta cetățenii din Belarus fugiți în Ucraina, găsit spânzurat în parc

Șeful unui ONG care ajuta cetățenii din Belarus fugiți în Ucraina, găsit spânzurat în parc (Sursa foto: Theguardian.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul belarus al unui ONG cu sediu la Kiev, care ajută cetăţenii nevoiţi să fugă din patria lor ca să scape de represaliile dictaturii de la Minsk, a fost găsit, marţi, spânzurat într-un parc din capitala Ucrainei. Oamenii legii investighează acum pentru a afla cauza morții, una dintre ipoteze fiind crimă camuflată în sinucidere.

"Cetăţeanul belarus Vitali Şişov, dispărut la Kiev ieri (luni), a fost găsit spânzurat astăzi într-un parc din Kiev, în apropiere de locuinţa sa", au precizat forţele de ordine printr-un comunicat, potrivit Hotnews.ro, care citează BBC.

Şişov a condus Casa Belarusiei din Ucraina, o organizaţie neguvernamentală care îi ajută pe cei care au părăsit Belarusul din care represiunilor, să găsească cazare, locuri de muncă, consiliere juridică, să înceapă o viaţă nouă în statul vecin.

Poliţiştii le-au cerut apropiaţilor şi cunoscuţilor lui Vitali Şişov să ia legătura cu ei şi cu ceilalţi anchetatori dacă au informaţii legate de starea psihică a bărbatului din ultimele săptămâni, dar şi dacă ştiu ca bărbatul să fi primit ameninţări.

Apropiaţii săi au povestit până acum că în ultimul timp ONG-istul a primit mai multe apeluri pe telefon, însă de fiecare dată când răspundea, telefonul era închis brusc. Un amic de-al lui a declarat că Șișov i-a spus că ultimele zile a fost urmărit de necunoscuți în timpul alergărilor sale de dimineaţă.

Poliţişti au deschis o anchetă penală pentru crimă cu premeditare, una dintre ipoteze fiind crimă camuflată în sinucidere.

Numeroşi belaruşi au fugit din ţară - în Ucraina, Polonia şi Lituania -, pe fondul unei represiuni feroce a oricărei contestări a regimului condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Acesta conduce Belarusul - fostă republică sovietică situată între Rusia şi Uniunea Europeană - cu o mână de fier din 1984. 

Zilele trecute, alergătoarea de 24 de ani Krisţina Ţimanuskaia, din Belarus, a susţinut, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, că a fost obligată să se retragă din competiţie şi ameninţată cu repatrierea forţată, după ce a criticat federaţia din care face pe mai multe reţele de socializare. Atleta s-a refugiat în Ambasada Poloniei, de la care a obţinut luni o viză umanitară.

Contestarea istorică postelectorală care a zguduit Belarusul în 2020 a fost înăbuşită prin arestări în masă, exilarea forţată a unor opozanţi şi lichidarea a numeroase ONG-uri şi publicaţii independente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vitali Şişov esti un erou!
respecte!
Postat 03 August 2021, 18:19 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON