Directorul belarus al unui ONG cu sediu la Kiev, care ajută cetăţenii nevoiţi să fugă din patria lor ca să scape de represaliile dictaturii de la Minsk, a fost găsit, marţi, spânzurat într-un parc din capitala Ucrainei. Oamenii legii investighează acum pentru a afla cauza morții, una dintre ipoteze fiind crimă camuflată în sinucidere.
"Cetăţeanul belarus Vitali Şişov, dispărut la Kiev ieri (luni), a fost găsit spânzurat astăzi într-un parc din Kiev, în apropiere de locuinţa sa", au precizat forţele de ordine printr-un comunicat, potrivit Hotnews.ro, care citează BBC.
Şişov a condus Casa Belarusiei din Ucraina, o organizaţie neguvernamentală care îi ajută pe cei care au părăsit Belarusul din care represiunilor, să găsească cazare, locuri de muncă, consiliere juridică, să înceapă o viaţă nouă în statul vecin.
Poliţiştii le-au cerut apropiaţilor şi cunoscuţilor lui Vitali Şişov să ia legătura cu ei şi cu ceilalţi anchetatori dacă au informaţii legate de starea psihică a bărbatului din ultimele săptămâni, dar şi dacă ştiu ca bărbatul să fi primit ameninţări.
Apropiaţii săi au povestit până acum că în ultimul timp ONG-istul a primit mai multe apeluri pe telefon, însă de fiecare dată când răspundea, telefonul era închis brusc. Un amic de-al lui a declarat că Șișov i-a spus că ultimele zile a fost urmărit de necunoscuți în timpul alergărilor sale de dimineaţă.
Poliţişti au deschis o anchetă penală pentru crimă cu premeditare, una dintre ipoteze fiind crimă camuflată în sinucidere.
Numeroşi belaruşi au fugit din ţară - în Ucraina, Polonia şi Lituania -, pe fondul unei represiuni feroce a oricărei contestări a regimului condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Acesta conduce Belarusul - fostă republică sovietică situată între Rusia şi Uniunea Europeană - cu o mână de fier din 1984.
Zilele trecute, alergătoarea de 24 de ani Krisţina Ţimanuskaia, din Belarus, a susţinut, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, că a fost obligată să se retragă din competiţie şi ameninţată cu repatrierea forţată, după ce a criticat federaţia din care face pe mai multe reţele de socializare. Atleta s-a refugiat în Ambasada Poloniei, de la care a obţinut luni o viză umanitară.
Contestarea istorică postelectorală care a zguduit Belarusul în 2020 a fost înăbuşită prin arestări în masă, exilarea forţată a unor opozanţi şi lichidarea a numeroase ONG-uri şi publicaţii independente.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.