După 10 ore de audieri, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Gligor Sabău, a ajuns după gratii!
DNA Oradea a decis, miercuri seară, reţinerea acestuia, pentru 24 de ore, pentru fapte de corupţie.
Magistratul a fost scos încătuşat din sediul DNA Oradea, flancat de mascaţi şi ţinând în mâini o sacoşă, de unde şi ipoteza că se aştepta la această măsură.
Fără să facă vreo declaraţie jurnaliştilor care îl aşteptau în faţa sediului DNA, Sabău a fost urcat în duba Poliţiei şi dus în Arestul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Bihor.
În cursul zilei de joi, Sabău va fi prezentat Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă.
Până la ora publicării acestei ştiri, DNA nu a făcut publice acuzele concrete care i se aduc prim procurorului.
Sursele BIHOREANULUI spun că Gligor Sabău ar fi acuzat în total de 22 de infracţiuni, printre care se numără fapte de luare de mită şi şantaj, unul din cazuri vizând ancheta penală declanşată anul trecut împotriva primarului municipiului, Adrian Domocoş şi a reprezentanţilor Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, pentru achiziţia unui autoturism Audi A6 pentru folosinţa edilului.
Sabău a ajuns la sediul DNA Oradea miercuri în jurul orei 11, iar audierile s-au întins până după ora 21.
În faţa procurorilor anticorupţie s-a prezentat miercuri şi subalterna acestuia, procuroarea Adriana Ardelean, din cadrul aceluiaşi parchet, respectiv cumnatul prim procurorului, omul de afaceri Dinu Lupaş. Ambii au fost eliberaţi după audieri, însă nu au vrut nici ei să vorbească cu presa.
Singurul care a făcut declaraţii a fost avocatul prim-procurorului Sabău, Alexandru Lele, el însuşi fost procuror, care a confirmat jurnaliştilor prezenţi la sediul DNA că la baza dosarului stau denunţuri făcute de primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, cercetat, arestat şi trimis în judecată de DNA în mai multe dosare de corupţie.
"Toate acuzaţiile pornesc de la denunţurile făcute de primarul Domocoş, care l-a identificat pe domnul procuror Sabău ca principală sursă a necazurilor lui judiciare. A solicitat sprijin şi se vede că a găsit ecou la un procuror DNA braconier, care a dat crezare la ceea ce denunţă un primar cu foarte multe probleme şi, drept urmare, s-a ajuns unde s-a ajuns. Suntem într-o fază relativ incipientă a cercetărilor, pentru că noi practic astăzi am luat pentru prima oară cunoştinţă cu materialul de urmărire penală din dosar. S-a preferat ca urmărirea penală să se facă fără ca noi să avem posibilitatea de a asista. Probabil că au fost influenţaţi martori. Urmează să vedem dosarul mâine, când am înţeles că se va face propunere de arestare preventivă", a spus Lele.
Avocatul susţine că lui Sabău Gligor i se impută fapte minore, "care pur şi simplu duc în derizoriu noţiunea de corupţie", gen "că i-a schimbat filtrul de la nu ştiu ce instalaţie de udat, că i-a săpat un şanţ de 15 metri şi n-a vrut să primească nimic pentru asta, că ar fi săpat în grădină nu ştiu ce muncitori". "Este un dosar cu cântec", a mai spus Lele, promiţând că va reveni în cursul zilei de joi cu noi informaţii legate de dedesubturile acestei anchete şi cu detalii legate de "procurorul DNA braconier" la care s-a referit.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.