Şeful NATO a mai spus că România ar urma să găzduiască un grup de luptă al NATO, care să rămână în ţara noastră pe termen lung. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut declaraţiile, miercuri, după întâlnirea miniştrilor apărării din ţările NATO, ţinută la Bruxelles.
În aceeaşi conferinţă, Stoltenberg a declarat că Alianţa este gata să discute cu Rusia despre reducerea armamentului şi transparenţă, dar Rusia trebuie să respecte dreptul fiecărei ţări de a-şi stabili viitorul.
Niciun semn de dezamorsare
Concret, Jens Stoltenberg a spus că, chiar dacă Rusia arată semne că ar accepta soluţii diplomatice pentru criza creată, "până acum, nu am văzut niciun semn de dezamorsare a situaţiei în teren, nicio retragere de trupe sau de echipamente".
"Ceea ce vedem astăzi este că Rusia are în continuare o forţă de invazie pregătită să atace. (...) Este cea mai mare adunare de forţe în Europa de la Războiul Rece. De la început, aliaţii din NATO au spus clar că agresiunile asupra Ucrainei vor avea un preţ mare", a mai spus acesta, adăugând, însă, că "în acelaşi timp, NATO rămâne pregătită pentru dialog" şi că nu este prea târziu ca Rusia să dea înapoi şi să aleagă calea păcii.
În context, secretarul general Stoltenberg a spus că NATO nu va face compromisuri în ceea ce priveşte principii de bază, cum ar fi dreptul fiecărei naţiuni de a-şi alege propriul drum, precum şi abilitatea de a proteja toţi aliaţii.
"Nu ştim ce se va întâmpla în Ucraina"
Astfel, secretarul general al NATO a spus că Alianţa îşi pregăteşte forţele de răspuns, forţe strict defensive. "Aceşti paşi sunt defensivi. NATO nu este o ameninţare pentru Rusia. Nu ştim ce se va întâmpla în Ucraina, dar suntem în faţa unei crize în securitatea europeană. Moscova a arătat clar că este pregătită să conteste principiile fundamentale care au subliniat securitatea noastră de decenii şi că este pregătită să facă asta folosind forţa", a spus Jens Stoltenberg.
Şeful NATO a adăugat: "Regret să spun că aceasta este noua normalitate în Europa". Ulterior, el a subliniat că se referă la acţiunile Rusiei de a intimida alte ţări din Europa pentru ca acestea să accepte pretenţiile Moscovei.
El a adăugat că, în acest context, miniştrii apărării din ţările NATO, prezenţi la reuniunea de la Bruxelles, au discutat diverse opţiuni pentru a întări capacitatea de apărare a NATO.
Noi trupe în România
Printre acestea se numără şi desfăşurarea de noi grupuri de luptă în Europa centrală şi de sud-est, inclusiv în România. "(n.r. - miniştrii apărării) au salutat oferta făcută de Franţa de a coordona un astfel de grup de luptă în România. Comandanţii noştri militari vor lucra de-acum la detalii şi vor raporta rezultatele în câteva săptămâni", a spus Jens Stoltenberg.
Răspunând unei întrebări a reporterului BBC, secretarul general al NATO a spus că nu poate să dea deocamdată detalii suplimentare, însă a dat de înţeles că trupele ar putea să rămână "pe termen mai lung" în Europa de Est, inclusiv în Europa.
Tot răspunzând unor întrebări, politicianul norvegian a adăugat: "Nu s-a luat vreo decizie finală. Dar am vizitat România vineri. Ei sunt pregătiţi să găzduiască un grup de luptă, iar Franţa este pregătită să-l conducă. Alţi aliaţi au arătat că vor şi ei să fie parte a operaţiuni".
Amintim că, în contextul conflictului Rusia-Ucraina, Statele Unite ale Americii, cu consimţământul NATO, au decis trimiterea a 1.000 de soldaţi americani în România, alături de echipamente militare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.