URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Iulie 2013, 19:35

Şeful IŞJ despre subiectele Evaluării Naţionale: Cerinţele au fost mai clar precizate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La nivel naţional, rata de promovabilitate a examenului de Evaluare Naţională este mai mare în acest an cu 10% faţă de 2012, ceea ce a născut o controversă în ţară, existând voci care susţin că subiectele au fost intenţionat mai uşoare. Primul care a şi lansat astfel de acuze a fost Daniel Funeriu, fostul ministru al Educaţiei.

Şi Bihorul se înscrie în media naţională: în timp ce anul trecut 69% din elevi promovau Evaluarea Naţională, anul acesta rata de promovabilitate este de 78,05%.

Potrivit şefului IŞJ Bihor, Daniel Negrean, notele de la matematică au asigurat diferenţa ratei de promovabilitate. Asta pentru că în timp ce anul trecut doar 52% din elevii bihoreni au promovat examenul de matematică, anul acesta 74,18% au luat minim 5.

"În 2012 am avut mai mulţi elevi cu media generală 10 decât anul acesta, iar numărul mediilor între 9 şi 9,99 a fost, la fel, mai mare în 2012. Anul acesta au apărut însă mai multe medii între 8 şi 8,99", a precizat Negrean.

Întrebat dacă este de părere că subiectele au fost mai uşoare, şeful Inspectoratului Şcolar crede că, mai degrabă, cerinţele au fost mai bine explicate. "În anii trecuţi au existat controverse, că cerinţele nu au fost bine înţelese de copii. Eu zic că anul acesta au fost clar precizate cerinţele şi aşa se explică notele mai bune. A contat şi faptul că a existat o simulare a examenului la nivelul fiecărei şcoli, simulare ce anul trecut nu s-a ţinut", a declarat Negrean pentru BIHOREANUL.

Potrivit şefului IŞJ Bihor, 249 de elevi bihoreni au contestat notele primite la Evaluarea Naţională. Din aceştia, 166 au contestat nota la limba română, 75 la matematică şi câte 4 la maghiară şi germană.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
nu are
Un alt exemplu la cat de pacatos a fost subiectul de anul acesta la Matematica. Elevii buni si foarte buni vor putea avea probleme cu repartizarea computerizata din cauza faptului ca sunt foarte multe note bune si foarte bune ! Mai exact nu a existat acea problema de departajare de la 9 la 10. Mai clar , luand exemplul Gojdului : anii trecuti (2010, 2011, 2012) au fost in acest liceu intre 3% si 14 % din total elevi care au luat 10 la mate. Anul acesta procentul a SARIT la 46%. Astfel de cresteri , nu neaparat atat de mari, au fost si la alte scolii. Asta in mod clar nu este in beneficiul elevilor !!!!
Postat 02 Iulie 2013, 21:28 de Florin
nu are
am sa va dau un exemplu : Anul trecut in Bihor, la matematica, 50,02 % din elevi au luat sub 5,00. Anul acesta procentul celor care au luat sub 5,00 a fost de ... doar 30,89 %. Sau hai sa discutam de ... \'\'promovabilitate\'\' : - anul trecut la matematica au luat peste 5,00 49,98% din elevi - anul acesta au luat peste 5,00 69,11% din elevi. Cresterea \'\'promovabilitatii\'\' in Bihor la Matematica este de aprox 40%. in puncte procentuale da, discutam de 19 puncte. De ce oare nu folosesc \'\'numerele mari\'\' mai ales ca teoretic ar da mai bine ? Deoarece , cresterea este jenant de mare. Nu poate fi o astfel de diferenta intre doua generatii la distanta de doar un an ! Evident ca le e rusine sa recunoasca o crestere a \'\'promovailitatii\'\' atat de nenaturala ! Si am sa inchei cu un exemplu : Anul trecut cel mai simplu exercitiu: 12+12 : 4 Anul acesta 4x4+10 prin aceste exercitii se verifica daca elevii stiu ordinea efectuarii operatiilor. Eh, la cel de anul acesta si daca nu stii ordinea efectuarii operatiilor tot nu gresesti , le faci in ordine. Pe cand anul trecut facand in ordine iti dadea 6 si era gresit !
Postat 02 Iulie 2013, 21:27 de Florin
nu are
Nu va mai luati dupa comunicatul ministerului ! Cresterea \'\'promovabilitati\'\' este mai mare decat 10 %. Cel de la minister a vrut sa spuna/scrie ca a crescut procentul celor care au luat peste 5 cu aprox 10 puncte procentuale
Postat 02 Iulie 2013, 21:27 de Florin
Forza Hidisel
in curand o sa ia 10 cei care stiu sa scrie, restul 9 sau 8. o tara bananiera cu manelisti in masini 2nd tunate cu banda de lipit. las ca mere si asa, pana se poate fura...
Postat 02 Iulie 2013, 13:13 de Ghitza Versus
ha ha ha
Destepti sunteti, doar nu o sa va zica domnu Dan ca subiectele au fost mai usoare.Fara doar si poate au fost mai usoare ca in anii trecuti ,dar la urma urmei , subiectele trebuiesc facute numai si numai dupa nivelu la care sunt copiii la ora actuala din pacate.
Postat 01 Iulie 2013, 20:29 de Emilut din Germania
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON