URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iulie 2021, 19:46

Șeful IŞJ Bihor, Virgil Blage: O minciună grosolană stă la baza acordării titlului de colegiu naţional către "Onisifor Ghibu". Ce urmează?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectorul şcolar general, Virgil Blage, a vorbit, luni, public despre situaţia Colegiului Naţional "Onisifor Ghibu" din Oradea, susţinând că unitatea de învăţământ a primit pe nedrept, mai precis pe "o minciună grosolană", titlulatura de colegiu.

Întrebat dacă va propune retragerea acesteia, Blage a spus că Inspectoratul Şcolar va face demersurile legale, însă propunerea propriu zisă va trebui votată în Consiliul de Administraţie al IŞJ Bihor, unde "voi fi ultimul care îşi va spune punctul de vedere". 

Chestionat, luni, la finalul conferinţei de presă pe tema rezultatelor la Bacalaureat, despre scandalul privind titulatura Colegiului Naţional "Onisifor Ghibu", dezvăluit de BIHOREANUL, Virgil Blage a explicat că Ministerul Educaţiei a comunicat, printr-o adresă, că IŞJ Bihor are "obligaţia de a verifica exactitatea îndeplinirii condiţiilor de acordare a titlului". 

Astfel, IŞJ Bihor a descoperit că "Ghibu" nu avea în 2019 şi nu are nici acum vechimea necesară ca liceu teoretic pentru a putea cere să devină colegiu. Una dintre condiţiile obligatorii în acest sens este ca unitatea de învăţământ să aibă o perioadă "de peste 75 de ani de activitate, cu statut de liceu teoretic". "În 2019, când s-a acordat acest titlu, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu avea venerabila vârstă de 26 de ani. Deci este o minciună grosolană care stă la baza acordării acestui titlu de colegiu naţional. Un titlu care conferă prestigiu unei unităţi de învăţământ trebuie primit pe merit", a afirmat Virgil Blage. 

Inspectorul şef a continuat apoi şi a citit din adresa Ministerului Educaţiei care instruieşte IŞJ în privinţa paşilor de urmat, de aici înainte, în acest caz. "Rezultatul verificării se va analiza în Consiliul de Administraţie al IŞJ Bihor, care va decide măsurile care se impun. În situaţia de constatare a neîndeplinirii unui criteriu minimal, IŞJ Bihor va solicita retragerea titlului de colegiu naţional", a citit Blage din respectivul document. 

Inspectorul general a spus că şedinţa de CA nu a avut loc încă şi că "nu este nicio grabă".

Totuşi, IŞJ Bihor va continua demersurile legale după terminarea examenelor şi concursurilor de titularizare şi definitivat. "Nu este nicio grabă. Avem examene în perioada aceasta. Apoi ne vom întruni în CA, vom constata şi vom decide în consecinţă", a explicat acesta. 

Întrebat dacă le va propune membrilor CA o soluţie în acest caz, Blage a spus că îi va lăsa pe ceilalţi să-şi spună întâi punctele de vedere.

"Nu fac nicio declaraţia publică în legătură cu propunerea pe care o fac. Eu voi fi ultimul membru al CA care o să-mi spun punctul de vedere. Fiecare membru îşi va spune - şi va fi consemnat în procesul verbal - punctul de vedere", a spus şeful IŞJ Bihor. 

El a mai afirmat că toţi cei care în 2019 au semnat nota de fundamentare către Ministerul Educaţiei - adică o comisie formată atunci în cadrul IŞJ Bihor - "vor răspunde pentru neglijenţă în serviciu". Dintre cei cinci inspectori - Adelina Iacob, Cristina Marian, Adriana Oniţa Avram, Gabriela Nan şi Ismet Omer - doar unul singur (cel din urmă) mai lucrează în instituţie. 

În fine, el a făcut un comentariu sarcastic, în legătură cu faptul că directorul Colegiului "Ghibu", Iulius Timar, l-a caracterizat drept "analfabet funcţional", fiindcă n-ar fi interpretat corect cerinţele legale privind acordarea titlului de colegiu. "Având în vedere că am fost făcut analfabet, vreau să dau testul PISA, poate voi reuşi...", a comentat Blage.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Inspectorul lui pește
Se vede de la distanta ca este o problema de orgoliu între inspector si dir. de la Ghibu si Gojdu. Omul vrea sa si puna oamenii lui ca ar mânca si el o pâine caldă de pe urma funcției de inspector. În loc să lase orgoliile pt ca Ghibu scoate elevi peste Gojdu si alte colegii ( vezi notele de 10 din bac ) si sa se ocupe el de toalete școlilor turcesti, sa citeze școlile la standard UE, sa performeze la un capitol si dl inspector nu doar la cel de Gică contra.
Postat 13 Iulie 2021, 23:47 de Adrian_Preda
Reforma adevarata pe cand?
Interesanta treaba: in scolile din Oradea copiii sunt inghesutiti cate 25 - 30 intr-o clasa (sau chiar mai multi) se aduna "semilegal" de la parinti, fondul clasei, al scolii, cadouri pentru dascali, bani pentru mobilier, imprimante, calculatoare, videoproiectoare, pana si hartia si sapunul de la buda. Toate astea nu le vede domn inspector, in schimb are niste fixatii bizare. E bine cu capul oare???
Postat 13 Iulie 2021, 09:27 de oradeanbihor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON