Inspectorul şcolar general, Virgil Blage, a vorbit, luni, public despre situaţia Colegiului Naţional "Onisifor Ghibu" din Oradea, susţinând că unitatea de învăţământ a primit pe nedrept, mai precis pe "o minciună grosolană", titlulatura de colegiu.
Întrebat dacă va propune retragerea acesteia, Blage a spus că Inspectoratul Şcolar va face demersurile legale, însă propunerea propriu zisă va trebui votată în Consiliul de Administraţie al IŞJ Bihor, unde "voi fi ultimul care îşi va spune punctul de vedere".
Chestionat, luni, la finalul conferinţei de presă pe tema rezultatelor la Bacalaureat, despre scandalul privind titulatura Colegiului Naţional "Onisifor Ghibu", dezvăluit de BIHOREANUL, Virgil Blage a explicat că Ministerul Educaţiei a comunicat, printr-o adresă, că IŞJ Bihor are "obligaţia de a verifica exactitatea îndeplinirii condiţiilor de acordare a titlului".
Astfel, IŞJ Bihor a descoperit că "Ghibu" nu avea în 2019 şi nu are nici acum vechimea necesară ca liceu teoretic pentru a putea cere să devină colegiu. Una dintre condiţiile obligatorii în acest sens este ca unitatea de învăţământ să aibă o perioadă "de peste 75 de ani de activitate, cu statut de liceu teoretic". "În 2019, când s-a acordat acest titlu, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu avea venerabila vârstă de 26 de ani. Deci este o minciună grosolană care stă la baza acordării acestui titlu de colegiu naţional. Un titlu care conferă prestigiu unei unităţi de învăţământ trebuie primit pe merit", a afirmat Virgil Blage.
Inspectorul şef a continuat apoi şi a citit din adresa Ministerului Educaţiei care instruieşte IŞJ în privinţa paşilor de urmat, de aici înainte, în acest caz. "Rezultatul verificării se va analiza în Consiliul de Administraţie al IŞJ Bihor, care va decide măsurile care se impun. În situaţia de constatare a neîndeplinirii unui criteriu minimal, IŞJ Bihor va solicita retragerea titlului de colegiu naţional", a citit Blage din respectivul document.
Inspectorul general a spus că şedinţa de CA nu a avut loc încă şi că "nu este nicio grabă".
Totuşi, IŞJ Bihor va continua demersurile legale după terminarea examenelor şi concursurilor de titularizare şi definitivat. "Nu este nicio grabă. Avem examene în perioada aceasta. Apoi ne vom întruni în CA, vom constata şi vom decide în consecinţă", a explicat acesta.
Întrebat dacă le va propune membrilor CA o soluţie în acest caz, Blage a spus că îi va lăsa pe ceilalţi să-şi spună întâi punctele de vedere.
"Nu fac nicio declaraţia publică în legătură cu propunerea pe care o fac. Eu voi fi ultimul membru al CA care o să-mi spun punctul de vedere. Fiecare membru îşi va spune - şi va fi consemnat în procesul verbal - punctul de vedere", a spus şeful IŞJ Bihor.
El a mai afirmat că toţi cei care în 2019 au semnat nota de fundamentare către Ministerul Educaţiei - adică o comisie formată atunci în cadrul IŞJ Bihor - "vor răspunde pentru neglijenţă în serviciu". Dintre cei cinci inspectori - Adelina Iacob, Cristina Marian, Adriana Oniţa Avram, Gabriela Nan şi Ismet Omer - doar unul singur (cel din urmă) mai lucrează în instituţie.
În fine, el a făcut un comentariu sarcastic, în legătură cu faptul că directorul Colegiului "Ghibu", Iulius Timar, l-a caracterizat drept "analfabet funcţional", fiindcă n-ar fi interpretat corect cerinţele legale privind acordarea titlului de colegiu. "Având în vedere că am fost făcut analfabet, vreau să dau testul PISA, poate voi reuşi...", a comentat Blage.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.