După ce s-a aflat că șefa Casei Corpului Didactic (CCD) Bihor, Mioara Țigan, și directorul Școlii Avram Iancu, Sorin Cuc, sunt anchetați pentru că ar fi falsificat foaia de examen a celui din urmă, la concursul pentru directorii de școli, inspectorul școlar general Horea Abrudan se declară stupefiat de aceste dezvăluiri.
„Sub nicio formă nu mi-a trecut prin cap că se poate întâmpla așa ceva”, a declarat el, joi, pentru BIHOREANUL. Întrebat dacă se simte vulnerabil în această anchetă, Abrudan a precizat că nu are motive.
Lucrare refăcută?
Așa cum BIHOREANUL a arătat, Mioara Țigan și Sorin Cuc (foto jos) au fost chemați joi la DNA Oradea, unde au fost puși sub învinuire. Cei doi sunt bănuiți că, după ce s-a încheiat proba scrisă a concursului pentru directori, la care Cuc a luat nota 5,6, au falsificat foaia de examen, astfel încât, la contestații, bărbatul a obținut nota 7, minimul necesar ca să fie declarat admis.
Falsul a fost posibil pentru că Sorin Cuc ar fi folosit la examen un pix cu cerneală care devine invizibilă după un anumit timp, așa că, ulterior probei, Mioara Țigan ar fi marcat mai multe rezultate corecte pe testul grilă, ceea ce a permis comisiei de contestații să dea o notă mai mare decât cea inițială.
„Pentru mine, e stupefiant ce acuze sunt aduse, dar nu vreau să-mi dau cu părerea, sunt organe abilitate să verifice acuzațiile. Noi am pus la dispoziția organelor de anchetă tot ce ni s-a solicitat”, a declarat Abrudan.
IȘJ Bihor a predat la DNA Oradea foaia de examen și înregistrările audio-video din sala de examen, în ancheta demarată după ce o altă candidată la concurs, Gheorghina Bîrlădeanu, totodată fostă directoare a Școlii Avram Iancu, a depus o plângere la procurorii anticorupție.
Țigan era șefa Comisiei de Evaluare
Folosirea unui pix cu cerneală invizibilă era interzisă la concurs, dar nu există nicio garanție că toți candidații au respectat regula.
„Există o metodologie care spune foarte clar că la aceste examene nu se folosesc pixuri cu cerneală care se poate șterge. În acest sens, toți candidații au fost instruiți. E posibil (n.r. să fi folosit), supraveghetorii nu cred că puteau să facă diferența la momentul respectiv”, a spus Abrudan.
Inspectorul general a precizat că nu are informații suplimentare din anchetă și nu știe dacă într-adevăr există o expertiză care a confirmat că s-a folosit „cerneală simpatică”, așa cum mai este numită această substanță. El a fost audiat, ca martor, în luna decembrie, iar DNA nu a comunicat nimic către Inspectoratul Școlar în acest sens.
Pe de altă parte, este clar că Mioara Țigan, care a fost președinta Comisiei de Evaluare la concursul pentru directori, ar fi avut timpul necesar și ocazia pentru o asemenea manevră. „După ce s-a încheiat proba (n.r. pe 15 octombrie, într-o zi de vineri), conform metodologiei, lucrările au rămas la președinta comisiei de evaluare, până lunea, când le-a adus la sediul Inspectoratului, ca să fie extrase contestațiile și predate comisiei de contestații”, a precizat șeful IȘJ Bihor.
Se delimitează de acuzații
Fraudarea concursului pentru directorii de școli ridică semne de întrebare privind organizarea lui de către Inspectoratul Școlar și chiar față de conducerea instituției, mai ales că Horea Abrudan este considerat un apropiat al celor doi învinuiți de către DNA: cu Mioara Țigan este coleg în PNL Bihor, iar pe Sorin Cuc el l-a numit la conducerea Școlii Avram Iancu, în toamna anului 2021, când funcția era vacantă, după demisia Gheorghinei Bîrlădeanu.
Totuși, Abrudan susține că nu are emoții în această anchetă. „Nu mă simt vulnerabil, nu am de ce. Dar este clar că asemenea lucruri nu-ți pică bine. Tu vrei să faci lucrurile să meargă înainte și te lovești de situații de genul acesta, despre care nici nu ți-a trecut o clipă prin minte că se pot întâmpla. Supărarea mea există. În continuare vreau să cred că nu este adevărat”, a declarat inspectorul școlar general.
Pe de altă parte, cei doi învinuiți rămân în funcții, cel puțin deocamdată. Sorin Cuc este câștigătorul concursului pentru direcțiunea școlii, iar Mioara Țigan a fost numită la șefia CCD prin ordin al Ministerului Educației. „Dacă Ministerul Educației va considera că nu e în regulă, probabil că o va revoca din funcție”, a mai spus Horea Abrudan.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.