URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Ianuarie 2012, 16:58

Şeful Forţelor de Muncă: Şcolile scot şomeri pe bandă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor, Doru Drăghici, a anunţat că instituţia pe care o conduce a participat, alături de Inspectoratul Şcolar şi de specialişti din alte instituţii, la elaborarea, în premieră a unui document de tip ghid care oglindeşte, în baza unor studii, nevoile reale de pe piaţa muncii din judeţele Regiunii de Nord Vest.

Să învăţăm bine!

Drăghici a afirmat că, în ultimii ani, cei mai mulţi şomeri provin din categoriile de vârstă sub 25 de ani, între 30-39 de ani şi între 40-49 de ani, deci chiar din categoriile care ar trebui să fie cele mai active, motivul fiind că majoritatea absolvenţilor au fost pregătiţi în şcoală pentru "industriile care au murit".

"Şcolile au produs pe bandă rulantă şomeri pentru că nu au corelat meseriile cu ceea ce se cere pe piaţa muncii", a spus Drăghici, adăugând că instituţiile de învăţământ, inclusiv Universitatea din Oradea, şi-au pliat până acum programele de studii în funcţie de nevoile cadrelor didactice, şi nu în baza unor statistici şi studii clare.

"Pentru prima oară, la iniţiativa Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, şi cu participarea unor specialişti în învăţământ, demografie, sociologie, statistică şi alte servicii similare din toate judeţele regiunii de Nord-Vest, Consorţiul Regional pentru Educaţie a elaborat un material privind orientarea profesională pentru şcolile de orice nivel", a anunţat Drăghici.

Planul regional de acţiune pentru învăţământ 2011-2013 - Regiunea Nord Vest, la care au contribuit inclusiv reprezentanţi ai patronatelor, cuprinde atât date privind demografia, profilul economic al regiunii, cât şi despre productivitatea şi direcţiile de orientare pe piaţa muncii în judeţe.

Documentul, ieşit luna aceasta de la tipar, urmează să fie multiplicat şi împărţit tuturor instituţiilor de învăţământ în circa două luni, iar Drăghici consideră că el va contribui la scăderea numărului de şomeri peste câţiva ani.

Încă e criză

Şeful AJOFM Bihor a prezentat şi un scurt bilanţ al instituţiei pe anul trecut, afirmând că 2011 a fost un an al opririi unor tendinţe negative. "2011 nu a fost anul ieşirii din criză, dar a fost anul în care s-au stopat nişte derapaje, s-au creat condiţii ca lucrurile să ia un curs normal", a spus Drăghici.

Anul trecut s-a încheiat cu o rată a şomajului mai mică decât în ultimii ani, şi anume de 4,11% (11.600 de şomeri), faţă de 5,82% (16.600) în urmă cu doi ani, de 5,9% (16.500) în 2009 şi 3,2% (8.500 de şomeri) în anii anteriori.

Şi numărul disponibilizărilor a fost mai mic, a susţinut şeful AJOFM. Astfel, dacă în 2009 numărul disponibilizaţilor a fost de 2.800 persoane, iar în 2010 au fost 2.200 disponibilizaţi, în 2011 au fost concediaţi 1.840 bihoreni.

Potrivit evidenţelor Agenţiei, pentru anul acesta au fost anunţate disponibilizări colective de către cinci companii, iar astfel că în perioada ianuarie-martie 2012 ar putea rămâne fără locuri de muncă 203 persoane din Bihor. Între firmele care au anunţat disponibilizări se numără şi Original Prod Ştei (aparţinând fraţilor Ioan şi Viorel Micula), care a anunţat concedierea a 20 dintre cei 68 de angajaţi.

Drăghici a precizat că notificările pe care companiile sunt obligate să le facă la AJOFM nu înseamnă automat că angajaţii vor fi concediaţi, deoarece firmele se pot răzgândi în 30 de zile de la depunerea notificărilor. A fost şi cazul firmei European Food, patronată tot de fraţii Micula, care - deşi anul trecut anunţase disponibilizări - a anunţat ulterior că nu mai recurge la concedieri.

Pe de altă parte, şeful AJOFM Bihor a vorbit şi despre Legea uceniciei, care are modificări în sprijinul firmelor care angajează tineri sub 25 de ani ca ucenici. "Prevederile legale sunt mult simplificate, dând angajatorilor mai multe posibilităţi de a angaja şi forma ucenici la locul de muncă. Contractul de ucenicie este asimilat unui contract de muncă şi poate fi încheiat pe o perioadă între 12 şi 36 de luni, timp în care statul subvenţionează angajatorii cu câte 300 de lei lunar", a spus Drăghici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
dispret pentru calificati si cei cu studii
orasul e mort, judetul e inexistent ca investitii, coreeni sunt cu capul in buda! bolojan le miroase fundul, tinerii vor sa munceasca dar nu in * coreean, adultii vor sa dezvolte orasul, dar nu cu jegosii nespalati de asiatici, si uite asa ajofm se face ca are de lucru. singurul lucru bun cat esti in somaj este ca primesti ajutoare de la ue in alimente! dar dupa ce se termina somajul, ramai pe drum, pentru ca nimeni nu angajeaza fiindca esti destept, ai studii superioare, ai experienta -- esti prea bun pt ei, ei vor sclavi si tampiti la care sa le spele creierul pentru 7 mil/luna! .......... bolojane, tu intelegi nemultumirile celor multi care te-au votat?
Postat 26 Ianuarie 2012, 22:40 de ak
Interesul poarta functia.
Un nou tip de oportunism. Sotia deputat PSD, sotul director multicolor(in functie de necesitatile momentului, functia primeaza). Alo, domnule Mang!
Postat 26 Ianuarie 2012, 21:14 de Romanul normal.
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON