URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 19 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Octombrie 2024, 16:08

Șeful CJ Harghita: Copiii maghiari și cei români au ajuns să vorbească între ei în engleză

Șeful CJ Harghita: Copiii maghiari și cei români au ajuns să vorbească între ei în engleză Inquam Photos / George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Consiliului Județean Harghita reclamă felul în care le este predată în școli limba română elevilor de etnie maghiară din județul său, susținând că programa nu este adaptată nevoilor acestora și, de aceea, nu reușesc să treacă de examenul de bacalaureat.

El a spus zilele trecute că elevii români și cei maghiari au ajuns să vorbească între ei în limba engleză.

„Trebuie învățați copiii să înțeleagă, când merg la piață și nu reușesc să vorbească românește. Am înființat un grup de lucru, cu profesori, cadre universitare și prima propunere a fost că trebuie și o materie de Comunicare în limba română, în paralel cu Limba și literatura română. Acest lucru a fost susținut de Minister acum câțiva ani, dar nu s-au făcut demersuri. Săptămânal, la clasele V-VIII sunt 3 ore de Română și noi am făcut ca să fie două ore Limba și literatura română și o oră de Comunicare, să fie scoase din program arhaismele. Am văzut cum, aflați împreună, un copil român și unul maghiar vorbesc în engleză!”, a declarat președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, citat de G4Media.ro și RadioMures.ro.

El a susținut, de altfel, o conferință de presă, alături de şeful Inspectoratului Şcolar General Harghita, Demeter Levente, și de avocatul Szikszai Tamás, denunțând faptul că Ministerul Educației nu adaptează orele și predarea pentru etnicii maghiari. 

Șeful CJ Harghita a subliniat că există o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit căreia limba română trebuie predată minorităţilor după programe şi manuale speciale, iar Ministerul Educaţiei nu şi-a îndeplinit această obligaţie, motiv pentru care copiii maghiari sunt discriminaţi, conform G4Media.ro

Tot Borboly Csaba a spus că un grup de elevi din județul său vor acționa Ministerul Educației în instanță, cerând daune morale, după ce nu au luat examenul de bacalaureat la proba de Limba și literatura română. 

Conform site-ului citat, preşedintele CJ Harghita a spus că rata de promovare a examenului de bacalaureat în judeţ este mai redusă decât cea de la nivel naţional şi că, dacă nu se iau în considerare rezultatele la limba română, procentajul ar fi peste media naţională.

El a arătat că, în urma demersurilor făcute de instituţia pe care o conduce, s-au făcut paşi înainte în problematica predării limbii române elevilor maghiari, dar rezultatele obţinute nu sunt semnificative.

sursa: Consiliul Județean Harghita

Datele recensământului arată că populaţia de etnie maghiară deţine majoritatea în judeţele Harghita (85,7%) şi Covasna (71,8%), precizează Spotmedia.ro.

Recent, în Oradea s-a ținut, la inițiativa unei școli private ungurești, Mathias Corvinus Collegium din Cluj-Napoca, o dezbatere pe tema „De ce nu vorbesc ungurii românește?”. După cum BIHOREANUL a scris atunci, părerea unanimă a fost că este falsă convingerea că etnicii unguri nu vor să învețe româna, dar din public s-au exprimat și opinii controversate, cum ar fi că Statul Român conspiră împotriva maghiarilor, astfel încât aceștia să nu poată învăța limba.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Probabil, Doamne ferește
Probabil, Doamne ferește, și eu aș proceda cum procedează secuii.
Postat 19 Octombrie 2024, 18:56 de marginan
care e problema?
Din partea mea sa vorbeasca si intre ei limbajul surdomutilor. Prostii daca nu au garduri in jurul lor si le construiesc singuri. Care e sansa de a se realiza in Romania a unui tanar din Harcov care nu stie romaneste? Zero. E bun sa stea in ghetoul lui si sa ceara autonomia, mana de lucru ieftina si votant al PCM sau UDMR. Taiati padurile si vanati ursii care va intra in casa. Mai puteti merge si in patria mama dar vai, acolo va considera tzigani. Mie imi convine, faceti ce va invata politicienii vostri.
Postat 19 Octombrie 2024, 18:54 de Emilut
Ciudat cum de numai ungurii nu pot invata romaneste....
Nicio alta minoritate ai carei membri sunt cetateni romani nu are probleme cu invatarea limbii romane! Ca nu ajung sa o vorbeasca la nivelul lui Graur sau Pruteanu, e una, dar pot comunica vorbit+scris cu autoritatile. Ungurii nu si nu, ei vor talmaci! Csabika, iti spun un secret: bacalaureatul nu este ceva obligatoriu, poti fireza cu drujba!
Postat 19 Octombrie 2024, 16:53 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5778 RON
  • 1 EUR = 4.972 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON