URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 August 2013, 13:35

Şeful Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, Paul Iacobaş: "Turiştii trebuie să lase natura aşa cum este"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Absolvent al unui masterat în managementul turismului responsabil la Universitatea Greenwich din Londra, preşedintele Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, Paul Iacobaş, şi-ar dori o viziune clară asupra dezvoltării turismului în ariile naturale din Bihor. Viziune ce ar trebui să pornească din răspunsul la o simplă întrebare: ce fel de turişti vrem să atragem?

Membru în comisia Consiliului Judeţean mandatată să gândească această strategie pentru Padiş, Paul crede că natura din această zonă s-ar împăca cel mai bine cu turiştii care caută locuri de cazare confortabile, dar patronate de oameni ai locului, şi care nu urcă în munţi ca să prăjească mici şi să bea bere, ci să cunoască natura. Şi cărora nici nu le trece prin cap să nu o respecte...

Cine urcă în Padiş?

- Ce soluţii de dezvoltare a turismului pot exista pentru Padiş?

- Eu aş propune un turism la scară mică şi medie, iar accentul trebuie să fie pus pe turiştii care vor să descopere Padişul în profunzime. Sunt eco-turiştii sau turiştii responsabili, care vor ca banii lor să rămână la nivel local. Preferă să stea la un localnic, dar camerele trebuie să aibă un anumit nivel de calitate şi de confort. Au de la 35 de ani în sus, venituri medii, mari sau chiar foarte mari, sunt educaţi şi umblaţi prin lume. Nu merg să mănânce, să bea şi să stea la soare, ci să cunoască şi să înţeleagă zona. Nu stau o zi-două, ci o săptămână, chiar mai mult, şi sunt dispuşi să plătească o sumă considerabilă pentru această experienţă.

Indiferent de strategia aleasă, va trebui să se ţină cont de o problemă a Padişului: apa. Este zonă de carst, resursa de apă se pierde uşor, nu poţi să faci foraje. De aceea nu aş face foarte multe locuri de cazare, iar cele existente vor trebui să colecteze apa de ploaie şi să o reutilizeze, dat fiind că investiţia într-un sistem de alimentare şi canalizare ar fi foarte mare. Tot pentru dezvoltarea Padişului, cineva va trebui să-şi asume rolul de manager responsabil cu dezvoltarea şi promovarea zonei. Ar putea fi Consiliul Judeţean, un consorţiu sau un aşa-numit cluster pe turism, dar trebuie să aibă buget, personal calificat şi pârghii legislative.

- Ce fel de servicii le-ar putea fi oferite turiştilor?

- Traseele de drumeţie existente trebuie adaptate la nevoile actuale şi ar trebui create trasee de plimbare şi trasee pentru biciclişti. Dacă vrem să ducem familii cu copii în Padiş, trebuie să creăm locuri de joacă şi mici parcuri de aventură. Mai pot fi gândite trasee educative, pentru copii şi adulţi, cărora să le explici pe înţelesul tuturor cum "funcţionează" natura. Cum în Padiş nu există diferenţe de nivel semnificative, iarna se pot face activităţi cu sănii trase de câini, schi de fond sau de tură. Ar trebui evitate activităţile motorizate, snow-mobile şi ATV-uri.

Proiect obscur

- Ce a împiedicat până acum dezvoltarea turismului în Padiş?

- Niciodată nu a existat o viziune, etapă pe care noi românii de multe ori o sărim. Noi mereu vrem să facem ceva, avem intenţii bune sau nu, dar nu ştim pentru cine, ce, cât... 

- În trecut s-a vehiculat şi ideea unei megastaţiuni, căreia i s-au opus ecologiştii. De ce? A mai rămas în picioare acest proiect?

- E greu de spus dacă a mai rămas în picioare, pentru că iniţiatorii n-au fost niciodată transparenţi. S-a ştiut doar locaţia aleasă, nu şi magnitudinea proiectului ori date despre numărul de spaţii de cazare. N-a existat vreo consultare publică, o prezentare a planului staţiunii... Lipsa de transparenţă a fost un motiv pentru care s-au opus ecologiştii, dar şi pentru că locaţia era foarte aproape de molhaşurile de la Izbuce, rezervaţie ştiinţifică care este o zonă de conservare specială.

Peşteri cu de toate

- Cum se poate face turism într-o arie naturală protejată? Ce are voie să facă şi ce îi este interzis unui turist care vizitează o astfel de zonă?

- Turiştii ar trebui să nu părăsească potecile marcate, să nu campeze în locuri neautorizate, cu condiţia să aibă alternativa locurilor autorizate, să nu facă foc oriunde, să îşi ducă deşeurile acasă, să nu hrănească animalele sălbatice, să nu colecteze flori sau pietre. Adică să lase natura aşa cum este.

- Care sunt cele mai mari probleme ale ariilor protejate din România?

- Problema administratorilor e că nu există nicio finanţare din partea statului pentru managementul ariilor protejate. O alta e lipsa oamenilor pregătiţi să lucreze în domeniu.

- În ultimii ani, CAPDD a pus accent pe amenajarea peşterilor, iar anul trecut aţi deschis vizitatorilor peşterile Farcu şi Meziad. Câţi turişti le vizitează?

- Într-un an, la Farcu au intrat 19.000 de vizitatori, iar la Meziad în jur de 20.000. La ambele peşteri am montat senzori care ne arată evoluţia factorilor de mediu în funcţie de vizitatori. Dacă factorii de mediu se vor înrăutăţi, vom schimba managementul, inclusiv prin limitarea numărului de turişti. În acelaşi timp, avem şi planuri noi. În ambele peşteri vrem să amenajăm o sală de evenimente, la Meziad vrem să facem o mică căsuţă cu suveniruri şi un punct muzeal. La Farcu mai vrem să amenajăm o mică cramă cu vinuri. În septembrie, probabil pe 29, vom organiza un eveniment la ambele peşteri. La Farcu va fi Festivalul Straiţa Plină, iar la Meziad un spectacol de teatru pentru copii şi o şcoală de meşteşuguri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@ Iacobas
dl . Paul Iacobas mai bine lupta contra hotilor de lemne daca vrei sa mai fie turisti in Padis !!!!!!!!!!!!!!
Postat 24 August 2013, 12:07 de oradean
corect
corecta observatia lui eco, pt inceput taxa pt orice masina care urca, asa se va rari din persoanele care vin acolo la picnic si lasa dezastru in urma lor,dupa aceea stabilirea corecta a zonelor de camping, locuri de strangere a gunoaielor.
Postat 24 August 2013, 07:49 de zolo
pro natura
In sfarsit o atitudine corecta fata de Padis,fata de natura in general.Eu as dispune demolarea tuturor constructiilor existente deja in zona Padis,oricum sunt facute fara autorizatii.As permite constructii de spatii de cazare doar in Pietroasa si Boga.Actualii localnici sa-si amenajeze spatii de cazare pentru turisti,iar primariile locale(ce detin zonele de pasunat din Padis)sa organizeze o linie de transport cu autobuzul intre Pietroasa si Padis.In viitor,se poate concesiona platoul Padis unui antreprenor care sa investeasca in instalatii de transport pe cablu,partii,traseee de bicicleta,etc.Oricum,o prima masura urgenta:taxa pentru accesul cu masina in Padis!!!!!Aceasta zona poate sa "traiasca" exclusiv din turism,doar sa stie sa-l faca!!
Postat 23 August 2013, 16:43 de eco
POAPA CORNEL ...
Popa Cornel si cu ,,sleahta lui '' ,peti,coras & co. au sa o lase ,,CUM VOR EI'' !!!!
Postat 23 August 2013, 13:51 de ECOU-LOGIST
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON