URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Mai 2021, 16:40

Șeful Ariilor protejate din Bihor, Remus Raț, schimbat din funcție în urma dezvăluirilor făcute de BIHOREANUL

Șeful Ariilor protejate din Bihor, Remus Raț, schimbat din funcție în urma dezvăluirilor făcute de BIHOREANUL foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Remus Ionuţ Raţ, şeful Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate Bihor, despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a fost condamnat penal în trecut pentru tăieri ilegale de arbori, iar în prezent este cercetat pentru braconaj, a fost înlăturat din funcţie, iar postul urmează să fie scos la concurs.

I-au luat şefia

Informaţia a fost comunicată, joi, BIHOREANULUI, de purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, Viorel Pătrană, care a confirmat că Raţ ocupase funcţia temporar, fără concurs, el fiind angajat iniţial pe o funcţie de execuţie, de consilier.

“Începând cu 19 mai 2021, domnului Raț Remus Ionuț i-a încetat exercitarea cu caracter temporar a funcției publice de conducere de șef serviciu - Serviciul teritorial Bihor din cadrul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate”, a transmis Pătrană, precizând totodată că „în cel mai scurt timp” ANANP va organiza concurs pentru ocuparea funcţiei de conducere vacante, iar până atunci, avizele solicitate și înregistrate la Serviciul teritorial Bihor vor fi emise de către Serviciul Monitorizare și Emitere Avize al ANANP.

Ce l-a recomandat? Tăcere...

Pe de altă parte, ANANP a transmis, tot joi, sub semnătura preşedintelui Adi Croitoru, un răspuns la solicitarea făcută săptămâna trecută de BIHOREANUL, de a comunica, printre altele, ce anume l-a recomandat pe Remus Ionuţ Raţ pentru a fi propulsat în această funcţie, respectiv dacă acesta a înştiinţat conducerea Agenţiei despre problemele sale penale.

Documentul nu lămureşte cum a ajuns un fost condamnat penal, chiar şi reabilitat, să deţină funcţii de conducere într-o instituţie publică de interes naţional, fie şi temporar, arătând doar că la dosarul de concurs al acestuia „se află depuse toate documentele cerute de lege”, adică şi cazierul judiciar care, în mod logic, nu mai avea menţionată condamnarea pentru care intervenise reabilitarea.

UPDATE. Ne-a sunat doamna Croitoru

După apariţia ştirii, preşedintele ANANP Adi Croitoru a revenit, telefonic, pentru a explica motivul pentru care, în 2019, Remus Ionuţ Raţ a fost promovat la şefia Serviciului Teritorial Bihor al ANANP şi a fost menţinut apoi în această funcţie.

"Nu am explicat noi suficient de bine, în comunicat. Domnul Raţ a fost singurul care, la acea vreme, îndeplinea condiţiile de vechime impuse de Codul administrativ pentru această funcţie. Noi aveam interesul să operaţionalizăm cât mai repede această instituţie, în Bihor aveam doi angajaţi iar colegul domnului Raţ era doar de asistent, nu avea vechimea necesară", a declarat, pentru BIHOREANUL, Adi Croitoru.

Potrivit şefei ANANP, Raţ nu a informat conducerea instituţiei despre problemele din trecut şi nici în ianuarie, când s-a ales cu dosar penal pentru braconaj, nu a comunicat acest aspect. "Eu ştiu că nu este o problemă legală, dar este o problemă morală. Noi ne străduim să ţinem instituţia la un nivel de performanţă, când lucrurile merg într-o direcţie pe care nu o dorim, vrem să rezolvăm, să nu lăsăm să planeze suspiciuni asupra colegilor care îşi fac treaba cu mult profesionalism", spune Croioru. 

Întrebată despre motivul pentru care, din 2019 şi până în prezent, ANANP nu a organizat concurs pentru ocuparea funcţiilor de conducere, Croitoru susţine că toate examenele au fost blocate de pandemie. "Acum, activitatea Serviciului Teritorial Bihor va fi coordonat de la centru. Nu vom mai delega pe nimeni până la organizarea unui concurs. Aşa am hotărât, e o decizie bună, rea, ne-o asumăm. Oricum, dacă am avea un BIHOREANUL în fiecare judeţ am fi mai atenţi, iar astfel de incidente, eu cred izolate, nu ar mai exista", a mai declarat şefa ANANP.  

Adi Croitoru a promis, de asemenea, că instituţia va fi mai atentă şi la solicitările făcute de presă, cu referire la cea transmisă pe 13 ianuarie de BIHOREANUL, pentru a cere măsuri împotriva şoferilor de ATV care au transformat în pistă de raliu aria protejată de la Betfia, solicitare la care răspunsul a venit după 3 luni. "Nu e bine, voi verifica ce s-a întâmplat", a promis şefa Agenţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Alt animal politic
Nu-i nimic, omul va ramane pe alt post, la fel ca Necula sau "animalul pilitic" de la Apele Romane. Unii sunt indispensabili. Iar explicatia ca nu s-a organizat din 2019 concurs pentru post din cauza pandemiei, e cam puerila. Ar insemna ca cei de la agentia asta vad viitorul!
Postat 21 Mai 2021, 11:07 de 1x1
Partidul școala vieții
Omul are părul proaspăt vopsit, e dat cu gel, s-a tatuat pe brand, are diplome de calificare în orice domeniu, e membru loial de partid nu doar de sărbători legale, cară cu sacul la șefi, dar pentru asta mai trebuie să facă mici compromisuri: braconaj, lemne la negru, delapidări, evaziune și găinării pe bandă că încă nu l-au pus consul la New York și nici măcar consilier la BNR.
Postat 21 Mai 2021, 08:45 de decalog
Bravo, baieti!
Jos cu ticalosia in Romania!
Postat 20 Mai 2021, 18:29 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON