URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Decembrie 2024, 12:50

Șefii Universității din Oradea cer Consiliului Local și primarului Birta reanalizarea proiectului de lărgire a străzilor care duc spre campusul studențesc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, și președintele Senatului academic, Aurel Căuș, au trimis o scrisoare către Consiliul Local și primarul Florin Birta, cerând „o abordare detaliată și o consultare a tuturor părților afectate” în proiectul municipalității de lărgire a străzilor Armatei Române și Universității.

Așa cum BIHOREANUL a dezvăluit, Primăria Oradea intenționează să lărgească cele două străzi de la 2 benzi la 4, dar și alte trei din vecinătate (Ceyrat, Atelierelor și Thurzó Sándor), bazându-se pe un studiu de trafic care conține date false.

Ar vrea să fie consultați

În debutul documentului trimis aleșilor orădeni, universitarii arată că investiția va afecta planurile de a crea un campus sustenabil pentru studenți și cer ca proiectul să fie analizat în detaliu, inclusiv printr-o dezbatere publică.

„Comunitatea academică a aflat, cu îngrijorare, despre proiectul de modificare a structurii străzii Universității, proiect care afectează Planul de dezvoltare sustenabilă a Campusului Central al Universității din Oradea, campus în care își desfășoară activitatea mii de studenți și sute de cadre didactice și nedidactice. Considerăm că un proiect de asemenea anvergură necesită o abordare detaliată și o consultare a tuturor părților afectate, inclusiv Universitatea din Oradea, pentru a identifica soluția care să ofere beneficii maxime în condițiile minimizării efectelor negative”, se arată în scrisoarea expediată la începutul acestei săptămâni.

Proiectul de lărgire, aprobat deja în Consiliul Local Oradea, n-a fost dezbătut public și, în ciuda faptului că a fost contestat în comunitate, inclusiv de către asociații locale, primarul Florin Birta a declarat că nu va renunța la idee.

Deschiși pentru dialog

Șefii UO arată că mediul academic este deschis dialogului „și oferă sprijin logistic pentru ca acest proiect să fie reanalizat, cu implicarea tuturor părților interesate, în interesul comun al urbei noastre și al miilor de studenți din Oradea, din județul Bihor, din alte județe și din străinătate”.

Totodată, Bungău și Căuș amintesc că, în 2018, Consiliul Local Oradea a aprobat un masterplan pentru campusul UO și un protocol de colaborare pentru realizarea unui campus integrat, care prevedea că strada Universității va fi deschisă doar traficului mijloacelor de transport public, deschizând calea ca „instituția noastră să devină un «oraș în oraș», un concept în concordanță cu noile orientări europene referitoare la campusurile studențești sustenabile” și precizează că ansamblul Universității este unic în țară, ca valoare istorică și arhitecturală.

Clădirile din campus au fost construite în stil Art Nouveau, între anii 1911 şi 1913, după planurile fraţilor orădeni József şi László Vágó, arhitecţi faimoşi în toată Europa la începutul secolului XX.

O alternativă

În scrisoarea lor, rectorul și președintele Senatului universitar oferă și o soluție alternativă pentru decongestionarea traficului rutier din zona vizată, propunând devierea traficului pe străzile care ocolesc campusul „astfel încât calea ce pornește de la Muzeul Țării Crișurilor și până în capătul opus al străzii Universității să-și păstreze farmecul arhitectural cultural-academic, farmec care va completa amintirile zecilor de mii de studenți care și-au petrecut, își petrec sau își vor petrece unii dintre cei mai frumoși ani ai vieții în acest areal”.

szabolcs guttmannAceeași soluție a fost propusă și de fostul arhitect șef al Sibiului, în prezent profesor la Oradea, Szabolcs Guttmann (foto), care a explicat recent pentru BIHOREANUL de ce „liniștirea” traficului în zona Universității ar trebui să fie opțiunea preferată.

Semnatarii scrisorii mai arată că eliminarea separării celor două campusuri, aflate acum de-o parte și de alta a străzii Universității, va desăvârși proiectul „oraș în oraș” al Universității, ceea ce „ar contribui la creșterea valorii de simbol al orașului pentru Universitatea din Oradea” și ar fi un câștig pentru instituția academică și pentru „frumosul municipiu care își dorește să devină un centru universitar european”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Felicitari domnule rector! Atentie langa cine luptati.
NU trebuie lasat Birta sa distruga strada Universitatii. Domnule Caus credibilitatea dumneavoastra este indoielnica dupa un mandat esuat. Sper sa nu il tradati pe rector la fianal.
Postat 14 Decembrie 2024, 05:31 de scarbit
Re: unu
Ceea ce spui nu-i planul primăriei. Proiectul hotelul Nympheea are PUZ, PUD, SF, PT, avize și acorduri, încă de pe vremea lui Mudura sr. și Kiss, adică de mulți ani ... de când UDMR i-a tras-o primăriei, cu Bolojan ca primar total "dezinteresat" și care a dat gratis terenul aferent. Afaceri birtineze, în care se dau gratis niște mii de metri pătrați de la orădeni, apoi vine parandărătul și, mai apoi ... se "răscumpără" locul pe bani publici. Bolojan a prăduit în primul mandat de primar, împreună cu Sany Kiss, pe puțin 50.000.000 Euro pe care îi știu proiect cu proiect gândit corect pentru Oradea până în anul 2008, cel al dscălecării lui Bolojan la conducerea municipalității. Am toate datele la dosar ... și abia aștept candidatura lui Bolo la orice funcție în Statul Român.
Postat 11 Decembrie 2024, 16:53 de KP
a'propos, sa fac un "mea culpa"
m-am razgandit si as sustine planul primariei de a deschide un mic hotel afiliat langa Nymphaea. Nu e caz ideal, dar sa fim realisti, cand iti cer mii de clienti sa intre cu vouchere de vacanta, dar legislatia de la capitala e limitata prostesc la camere de dormit, faci un artificiu sa poti incasa banii, daca nu poti schimba legea. Binenteles, preferabil e ca hotelul sa fie mic, cu access direct (tunel, ce o fi), si spatiul din jurul hotelului sa se extinda capacitatea aquaparkului, cu noi vestiare si dusuri, si cu noi atractii: topogane, lazy river (chiar si cu apa rece, din cris, pe cauciucuri), bazin cu valuri, bar-in-piscina, etc.
Postat 11 Decembrie 2024, 14:49 de unu
@primarie, va rugam si va implora tot orasul
ascultati vocea universitarilor si nu largiti strada Universtiatii/Armatei Romane. Continuati-va planul si largiti Atelierelor, Ceyrat, Islazului, Blajovici, Meiului, Seleusului.
Postat 11 Decembrie 2024, 14:30 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON