URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 21 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Pe vremea când era primar, Ilie Bolojan venise cu ideea de a supraimpozita cu 50% spațiile goale din zona comercială. Instanța, însă, a decis că oamenii pot face ce vor cu investiția lor, chiar să-și bată joc de ea dacă au chef. Și cum să nu-și bată, dacă multe locații au fost luate pe nebăgare de seamă, la niște prețuri mai mult decât avantajoase?
Zic şi eu
Adrian Cris
După un președinte care a furat vapoare și unul care a furat case, avem un președinte care a furat un TIR, cu tot cu marfă, din Germania. Interpolul l-a arestat în Italia și l-a băgat la beciul domnesc. Profesor la școala ajutătoare din Cadea, bătea copiii și fura din mâncarea lor. Și-a abandonat nevasta și copiii. Și mama, bătrână și bolnavă. Este fiul unui fost prim-secretar comunist al județului Bihor. Are o iubită mai tânără decât el. Este gay. Este evreu-ungur-țigan. Sorosist. A fost coleg de facultate cu Coldea. E omul fraților Micula. Are conturi și vile în Elveția. Are schizofrenie și se tratează în secret, împreună cu Maia Sandu, la o clinică din Austria.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce vă așteptați să facă Ilie Bolojan în funcția de președinte interimar al României?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La începutul săptămânii trecute, societatea românească a fost luată prin surprindere de „demisia” Președintelui „în funcție” și investirea unui Președinte interimar, situație în care apreciez că se impun precizări cu privire la atribuțiile concrete ale acestuia din urmă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Februarie 2022, 18:57

Șefii Spitalului Marghita, reacție după ce acestuia i s-a oprit finanțarea: Niciun cuvânt despre motive și responsabili

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o jumătate de zi după ce BIHOREANUL a dezvăluit că Spitalul Municipal din Marghita nu mai are contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate deoarece nu a primit acreditarea din partea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, conducerea unității a reacționat susținând că a declanșat procedurile pentru reînscrierea în procedura de acreditare.

Șefii spitalului nu lămuresc, însă, de ce și din vina cui spitalul și-a pierdut acreditarea, cea mai gravă situație pentru o unitate sanitară publică.

Fără explicații

Printr-un comunicat de presă transmis în a doua parte a zilei, sub semnătura managerului Bradacs Aliz (foto), directorului medical dr. Sorin Tabacu și a directorului financiar contabil Kocsis Emese, conducerea Spitalului din Marghita anunță ceea ce BIHOREANUL deja a dezvăluit, și anume că prin Ordinul 32 din 31 ianuarie 2022 al președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate unitatea „a fost încadrată în categoria a VI-a de acreditare, adică NEACREDITAT, fapt pentru care Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate Bihor a emis notificarea de suspendare a contractelor de servicii medicale începând cu data de 3 februarie 2022”.

Referitor la această situație, care înseamnă - concret - că spitalul nu poate deconta prin CAS serviciile furnizate pacienților, fie că este vorba despre spitalizarea continuă ori de zi sau despre consultații, analize și investigații în policlinică, șefii unității afirmă doar că „până în data de 4 februarie am efectuat toate demersurile conform legii, pentru înscriere în procedura de acreditare, ciclul II, etapa a doua”.

De precizat că cei trei reprezentanți ai spitalului nu oferă nicio precizare privind perioada în care va avea loc noua procedură de acreditare și nici dacă până la aceasta și-au asumat îndeplinirea unor obligații sau condiții pe care, în mod evident, unitatea nu le îndeplinea de vreme ce i-a fost refuzată acreditarea. Evident, șefii spitalului nici nu prezintă vreo garanție că acreditarea va fi acordată de ANMCS la a doua încercare.

Pariu pe o chichiță

Semnatarii comunicatului s-au mărginit doar la a arăta că vineri, 4 februarie, după ce problema neacreditării și nefinanțării a devenit una publică, au obținut un aviz al Ministerului Sănătății și o aprobare din partea municipalității marghitene, plătind o taxă pentru înscrierea în noua procedura de acreditare, cererea în acest sens fiind comunicată ANMCS.

De altfel, pe simpla reluare a demersurilor pare să se și întemeieze strategia conducerii spitalului de a beneficia din nou de finanțare, cei trei șefi ai unității invocând că ar fi suficientă și simpla „înscriere în procesul de acreditare”, în baza articolului 249 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în sănătate, conform căruia „Casele de asigurări de sănătate încheie, potrivit legii, contracte cu furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale care respectă următoarele condiţii: ... b) sunt autorizaţi şi acreditaţi sau înscrişi în procesul de acreditare”.

În fine, conducerea spitalului din Marghita arată că „decontarea de către CAS a serviciilor medicale prestate trebuie validată în termen de 3 zile lucrătoare, deci spre liniştea tuturor pacienţilor comunicăm că se lucrează în regim normal atât în spital, ambulatoriul de specialitate, precum şi la serviciile de urgenţă medicală”.

Cine-i vinovat?

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, suspendarea finanțării Spitalului Municipal din Marghita prin CAS este prima măsură de acest fel luată vreodată în Bihor, după cum tot o premieră este și însăși neacreditarea unui spital public din județ.

În ciuda insistențelor de a afla direct de la managerul unității motivele pentru care ANMCS a refuzat acreditarea acesteia și cine sunt, concret, persoanele responsabile de acest lucru, managerul Bradacs Aliz nu a mai răspuns la telefon. Sursele BIHOREANULUI afirmă, însă, că o asemenea măsură este „cea mai dură” care poate fi luată față de un spital.

„Doar două ipoteze sunt posibile: fie spitalul nu îndeplinește multe dintre condițiile obligatorii pentru acreditare, de la existența personalului calificat și a dotărilor necesare până la imposibilitatea furnizării unor servicii, fie cineva din conducerea spitalului a făcut o gafă în procesul de acreditare”, afirmă sursele ziarului.

Comunicatul transmis de conducerea spitalului marghitean poate fi consultat integral mai jos:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Se vede de la o posta lucratura...
... ungurilor, prietenii primarului! Asa-i trebuie primarului daca si-a permis sa le ceara ungurilor din consiliul local sa fie (si) buni romani, jos cu el!
Postat 05 Februarie 2022, 05:29 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7671 RON
  • 1 EUR = 4.9773 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON