URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 August 2023, 18:14

Șefii Poliției Bihor consideră că detaliile cazului Filimon nu sunt de interes public!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Poliţiei Bihor a transmis, miercuri, un răspuns şocant la solicitarea făcută de BIHOREANUL pentru a lămuri acuzele lansate de subcomisarul Paul Filimon, protagonistul unui reportaj Recorder, care susţine că a devenit ținta unor demersuri abuzive din partea șefilor și colegilor săi, inclusiv prin divulgarea de informații din bazele de date de către angajați ai instituţiei.

Ce am cerut...

Printr-o cerere transmisă Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor pe 27 iulie, adică imediat după publicarea reportajului Recorder, BIHOREANUL a solicitat conducerii instituţiei să transmită un punct de vedere oficial legat de acuzaţiile făcute de Paul Filimon.

Concret, șefilor IPJ li s-a cerut să precizeze dacă s-au demarat verificări interne legate de afirmaţiile ofițerului, în sensul că datele personale ale soţiei şi părinţilor acestuia ar fi fost accesate şi divulgate fără drept de către un angajat al instituţiei, către persoane străine.

De asemenea, BIHOREANUL a solicitat să se comunice „ce măsuri s-au dispus pentru securizarea accesului la bazele de date ale MAI, în condiţiile în care incidentul de securitate reclamat de poliţistul Filimon vine la scurt timp după o situaţie similară care a ajuns obiectul unor dosare penale soluţionate prin trimiterea în judecată a unor poliţişti inculpaţi pentru aceleaşi infracţiuni, în favoarea unui om de afaceri notoriu, Victor Micula: acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi abuz în serviciu”.

Tot referitor la cazul ofiţerului de poliţie Filimon, BIHOREANUL a solicitat conducerii Poliţiei Bihor să comunice care este procedura pentru testarea psihologică a poliţiştilor şi în ce situaţii se poate solicita de către conducerea instituţiei evaluarea neuro-psihiatrică a acestora, una dintre acuzele aduse de către poliţist fiind aceea că această procedură a fost folosită pentru a-l şicana.

Concret, sub pretextul că nu s-ar fi descurcat prea bine la testele de atenție, fără însă a i se da niciun fel de detalii, poliţistul a fost declarat „apt condiționat”, iar în baza acestui rezultat, a fost scos de la munca din teren, i-a fost luat pistolul, iar șeful IPJ Bihor ar fi dispus trimiterea lui și la un control psihiatric, tentativă la care s-a renunțat după ce Filimon a pus întrebări insistente cu privire la motivele acestei verificări. 

Ce am primit

Răspunsul transmis miercuri prin Biroul de presă al Poliţiei Bihor a fost că informaţiile solicitate... nu ar fi de interes public, iar asta în condițiile în care prezentarea cazului Filimon a stârnit numeroase discuții și vii comentarii în spațiul public, în ultima săptămână.

"În conformitate cu prevederile art.12, lit. e), din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, informațiile solicitate de dumneavoastră, sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor", se precizează în documentul transmis redacției, în care Poliţia Bihor mai şi mulţumeşte "pentru încrederea acordată" şi dă asigurări de "întreaga noastră disponibilitate în rezolvarea problemelor ce intră în competenţa informaţiilor de interes public". 

Articolul de lege menţionat în răspuns nu are legătură cu informaţiile solicitate, căci exceptează de la comunicarea publică "informaţii privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare".

Pe de altă parte, tot pe 27 iulie, BIHOREANUL a solicitat şi Inspectoratului General al Poliţiei Române să transmită un punct de vedere oficial legat de acuzaţiile făcute de Paul Filimon, însă până la ora publicării acestei știri, instituţia nu a trimis vreun răspuns.

Cazul poliţistului Filimon

Aşa cum BIHOREANUL a scris, jurnaliștii de la Recorder au publicat săptămâna trecută un reportaj ce îl are în prim-plan pe polițistul Paul Filimon, 33 de ani, subcomisar în Serviciul Rutier Bihor, care acuză că este victima unei „cârdășii” din Poliția Bihor.

După ce chiar colegii lui i-ar fi dezvăluit datele personale omului de afaceri Marius Dronca, cu a cărui soție polițistul avusese o ceartă, superiorii acestuia ar fi încercat să-l facă să renunțe la plângerea penală pe care a depus-o împotriva afaceristului, pentru amenințare. 

Între altele, Filimon susține că a fost chemat la discuții chiar de șeful IPJ Bihor, chestorul Alin Haniș (foto), în bucătăria din sediul instituției, și i-ar fi dat de înțeles că este mai bine să se împace cu afaceristul, oferindu-se să medieze o întâlnire în acest sens. Polițistul susține că a reclamat situația și în trecut către IGPR și MAI, dar fără rezultate concrete.

Imediat după publicarea dezvăluirilor, Ministerul Afacerilor Interne a solicitat IGPR să demareze urgent verificări în acest caz, promiţând măsuri şi atrăgând atenţia că este de datoria şefilor de instituţii „să protejeze polițiștii onești”, dar şi că "legea şi procedurile poliţieneşti trebuie să fie respectate în toate situaţiile, fără excepţie". 

Cazul a iscat numeroase dezbateri în spaţiul public, inclusiv o dispută a poliţistului Marian Godină şi Recorder.

În acest context, miercuri, poliţistul Filimon a transmis MAI o scrisoare deschisă în care cere urgentarea şi prezentarea concluziilor anchetei, dar şi să prezinte poziţia vizavi de afirmaţiile poliţistului influencer Marian Godină. La acest demers nu a apărut încă nicio reacție.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Greseala
Nu trebuia nici Filimon sa scuipe femeia,oricum ae fi vorbit cu el.Problema e ca multi politisti ca si el sufera de sindromul "cine mi's eu",numai ca fiecare nas isi are nasul.In conluzie,nici o parte din afacerea Filimon Iubiexim nu e sfanta,dar in mare parte e vina omului aflat in timpul liber si avea exces de saliva...
Postat 06 August 2023, 19:48 de Geo2244
@Mare_blue17
Ti-am mai spus, posteaza civilizat, nu zbiera, nu ridica tonul.
Postat 03 August 2023, 15:52 de Biggie
@Maikeltroll
"Treaba cu scheleții." Ne traduci si noua ce-s scheleții?
Postat 03 August 2023, 15:51 de Biggie
DEMISIA
HANIȘ , DA-TI DEMISIA !!! TE ANGAJEAZA NASUL TAU VICTOR MICULA !! TI-A AJUNS CAT AI ACOPERIT BORFASII SI BETIVII CA POIENAR
Postat 03 August 2023, 13:05 de Mare_blue17
din contra
Absolut tot ce face aparatul de stat e de interes public. Pentru ca noi va platim. Totul trebuie sa fie transparent. De la militianul din colt care sparge seminte pana la presedinte.
Postat 03 August 2023, 09:50 de IrinaLoghin
cum ar zice Hanis
Nu va zîc nimica bolunzîlor
Postat 03 August 2023, 07:51 de Kores
Dna. Gal lovește din nou
Și așa trebuie făcut. Din a doua zi deja s-a luat legătura cu biroul de presă a IPJ în scris frumos, să nu fie acuzații "că nu, că am zis altceva, că s-a interpretat" din partea IPJ. Direcția e bună, și răspunsul lor arată că deranjează. Și la asemenea instituții, presa trebuie să deranjeze! Felicitări pt inițiativă.
Postat 03 August 2023, 07:41 de Vio_427
Deranjant
Deja devine plictisitor subiectul asta! Pe bune! Nu știu cine e filimon asta, n-am auzit de el, nici nu ma interesează nici pe mine și cred ca nici pe multi cititori. În fiecare domeniu de munca, trebuie sa fie unu care e Gica Contra sau e mereu nevinovat! În fine, next subject please
Postat 02 August 2023, 22:30 de Alex07
Ehe
Treaba cu scheleții.
Postat 02 August 2023, 22:28 de Maikeltroll
E clar
Aici nu are nicio sansa cu astia. Poate la CEDO, dar atunci trebuie sa plece acasa sau la racoare si primul ministru.
Postat 02 August 2023, 21:09 de Timi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON