URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Aprilie 2021, 09:00

Şefi la cuţite: Scandal şi demisii în bloc la Spitalul din Beiuş, după concursul pentru funcţia de manager

Şefi la cuţite: Scandal şi demisii în bloc la Spitalul din Beiuş, după concursul pentru funcţia de manager VREMEA SCHIMBĂRILOR. Claudiu Lupău (stânga), până acum patron peste o firmă de training şi consultanţă în afaceri, a câştigat concursul pentru şefia Spitalului Beiuş la o diferenţă de doar zece sutimi de dr. Monica Teaha (dreapta). "Am fost jucată politic", spune aceasta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E scandal la Spitalul Municipal Beiuş, unde concursul pentru ocuparea funcţiei de manager a fost câştigat de un outsider, Claudiu Lupău, în faţa doctoriţei Monicăi Teaha, aflată la cârma spitalului încă din 2012.

După aflarea rezultatului, trei medici şi-au dat demisia, într-o singură zi, invocând motive personale.

Se caută manager

Concursul a fost anunţat în luna februarie, după expirarea mandatului fostului manager, Sorin Vesa, iar în cursă s-au înscris doar doi pretendenţi: Monica Teaha, doctor în ştiinţe medicale, medic primar în medicină de laborator, director medical din 2012 şi, din septembrie, manager interimar al spitalului, respectiv Claudiu Lupău, jurist de profesie şi trainer cu o experienţă de 20 de ani în departamentele comerciale ale unor companii multinaţionale, precum Coca Cola, Aquila, Macromex şi Tuborg.

Cei doi aveau de întocmit câte un plan de management, pe una dintre cele cinci teme cadru alese de comisia de examinare, plan pe care apoi urmau să-l şi susţină nu doar în faţa membrilor comisiei, ci şi a unor persoane interesate să participe la dezbatere. Regulamentul prevedea inclusiv ca beiuşenii să poată să le adreseze întrebări pe mail, iar comisia să aleagă câte trei pentru fiecare pretendent. Cum ar veni, transparenţă maximă...

Două proiecte, un câştigător

Monica Teaha şi-a axat planul pe îmbunătăţirea şi dezvoltarea activităţii medicale, subiect care i-a venit ca o mănuşă, având în vedere că a coordonat activitatea medicilor aproape un deceniu şi, deci, cunoştea atât problemele spitalului, cât şi modalităţile prin care se poate îmbunătăţi situaţia, proiectele în derulare şi cele necesare a fi pornite.

Lupău a preferat managementul resurselor umane, arătând punctele forte şi pe cele slabe ale unităţii - care, în opinia lui, ar trebui să atragă medici specialişti, să le monitorizeze performanţele şi să diversifice serviciile, să renunţe la "atitudinea extrem de rigidă în furnizarea informaţiilor de interes public" şi să aibă o comunicare publică activă, ca singur mod pentru a-şi recâştiga credibilitatea în faţa comunităţii. Altmiteri, investiţiile uriaşe făcute în infrastructură şi dotări ar putea fi de prisos.

Mulţi se aşteptau ca membrii comisiei să aleagă, ca în mai toate unităţile spitaliceşti, candidatul provenit din sistemul medical, dar rezultatul a fost cu totul altul: Lupău a fost notat cu 8,93, în timp ce fosta manageriţă a primit 8,83. Şi de aici a pornit scandalul...

"Am fost jucată politic"

Dr. Teaha a contestat rezultatul, considerând că nu reflectă realitatea. "Am fost jucată politic", a explicat ea BIHOREANULUI, arătând cu degetul spre primarul Gabriel Popa, cu care, culmea, e colegă de partid. "Mi-a spus că se vrea schimbare, că aşa vrea şi dl Bolojan, dar n-am crezut că se va merge atât de departe. Sincer, nici nu m-am gândit că nu voi lua concursul. Din 2012 conduc acest spital, fără nicio problemă, iar din septembrie anul trecut, în perioada cea mai grea a pandemiei, am reuşit să transform acest spital într-unul suport Covid, ceea ce nu-i deloc uşor".

Doctoriţa susţine că nici comisia de examinare nu a fost cea mai potrivită, având un singur membru din sistemul medical, pe reprezentantul DSP Bihor. "Toţi ceilalţi erau fără experienţă în managementul sanitar. Lucrările sunt publice, se poate vedea ce am scris, iar la interviul din 29 martie am răspuns la toate întrebările, spre deosebire de dl Lupău, care am înţeles că a fost arogant. S-a şi certat cu şeful comisiei că nu i-au convenit anumite întrebări, zicând că au fost tendenţioase".

Sorin Vesa, fost manager Spitalul Municipal din BeiușEa a criticat şi proiectul de management al contracandidatului, considerându-l o încropeală în care se pun la îndoială realizările managerului anterior, Sorin Vesa (foto), "un om care a făcut în 3 ani cât nu s-a făcut în două decenii în acest spital".

"Citate sforăitoare"

Cert e că rezultatul a născut o "furtună" a nemulţumirilor, iar asta, culmea, nu din partea liberalilor, colegi cu Teaha, care au pierdut şefia unei instituţii, ci a unor reprezentanţi ai opoziţiei. Consilierul local PSD Sergiu Nicolae Iftimovici şi cel al USR-PLUS Sorin Briscan, care au participat ca spectatori la interviurile candidaţilor, şi-au revărsat nemulţumirea pe internet, punând la îndoială capacitatea viitorului manager, "cu experienţă dobândită în multinaţionale de băuturi", şi ajuns acum să gestioneze un spital.

În plus, a subliniat Briscan, planul de management al doctoriţei a fost "al unui profesionist cu experienţă în munca de zi cu zi din Spitalul Beiuş, structurat, argumentat, însoţit de cifre şi indicatori precişi, un plan corelat perfect cu necesităţile actuale din spital", pe când al lui Lupău doar "adaptarea unui curs online, realizată pe genunchi, cu citate sforăitoare din cărţi de succes". "Şi totuşi, se pare că postul de director a fost câştigat, spre dezamăgirea mea şi a multor altora, inclusiv a unor medici, de Claudiu Lupău", a scris Briscan.

Demisii în grup

O zi mai târziu, pe 30 martie, trei dintre medicii spitalului şi-au dat în bloc demisia, în semn de protest, chiar dacă în acte au justificat "motive personale": dr. Andreea Fitero, specialist în boli infecţioase, dr. Cecilia Lăzău, specialist în managementul calităţii şi a siguranţei pacientului, şi dr. Rodica Fiţ, epidemiolog.

"Cea mai mare problemă a fost să găsim înlocuitor pentru dna dr. Fitero, pentru că fără un medic specialist pe infecţioase nu putea funcţiona secţia suport Covid. Din fericire, în 24 de ore am rezolvat. Am încheiat un contract pe perioadă determinată cu un alt medic", spune managerul interimar Sorin Ianceu, care a refuzat să comenteze gestul celor trei foste colege: "Eu am luat act de decizia lor, o demisie e un act unilateral".

Contestaţii respinse

Dr. Monica Teaha a contestat nota primită, dar argumentele i-au fost respinse, comisia de concurs anunţând joi că rezultatul competiţiei rămâne neschimbat şi, ca atare, potrivit regulamentului, începând de luni, 5 aprilie, Spitalul Municipal Beiuş are un nou manager. Întrebată dacă se va adresa instanţei, medicul s-a ferit să răspundă. "Încă nu m-am hotărât", a spus Teaha.

Cât despre proaspătul manager, Claudiu Lupău susţine că se aştepta la scandal. "Eu nu sunt membru al vreunui partid. Am susţinut oameni politici (aluzie la Bolojan – n.r.) ale căror ideologii îmi sunt apropiate şi atât. Sigur, mă aşteptam să fie reacţii în unitate, căci apariţia unui intrus într-un spital, unde foarte rar se întâmplă aşa ceva, implică iminenţa unei schimbări, iar schimbarea presupune ieşirea din starea de confort. Unii prea s-au obişnuit să semneze condica şi cu asta basta", pretinde Lupău.

Legat de planul său de management, managerul afirmă că s-a axat pe subiectul "resurse umane" pentru că a reuşit să strângă informaţiile necesare şi din alte surse decât spitalul, unde contracandidata era director medical, susţinută de colegi, în timp ce el a beneficiat de o primire "greu de digerat". "Informaţiile pe care le-am cerut mi-au fost livrate extrem de greu", dezvăluie Lupău.
"Mi-e dragă, dar..."

Proaspătul manager pune contestarea sa pe seama faptului că oamenii nu îl cunosc, deşi e beiuşean. "Am mai văzut filmul ăsta, oamenii aud zvonuri şi reacţionează. Îşi vor da seama că lucrurile nu sunt nici pe departe aşa cum au ei senzaţia acum. Eu nu vin să schimb oameni, ci mentalităţi. Personal, şi dna Teaha mi-e foarte dragă, îmi dau seama de fapt că nu are nicio vină".

Care sunt priorităţile lui? "Cred că trebuie să ne poziţionăm la un punct zero. Trebuie să definim identitatea acestui spital, să facem o strategie pe termen lung, care să genereze un mediu atractiv pentru medicii performanţi. Trebuie să scot oamenii din zona de crispare. Cei care sunt dispuşi să mă urmeze o vor face", spune managerul, convins de reuşita sa. De văzut dacă va avea cu cine...


RESTRUCTURARE
Din privat, la stat

"Axul central al unui spital este medicul. Toţi ceilalţi angajaţi trebuie să gravităm cu profesionalism în jurul lui şi să-i oferim cel mai bun mediu care să-l motiveze şi să-l împingă spre performanţă", scrie proaspătul manager al spitalului din Beiuş în proiectul cu care a câştigat concursul. Lupău îşi propune să crească eficienţa serviciilor şi să le diversifice, aducând medici specialişti în Recuperare, Kinetoterapie, Fizioterapie, dar şi dezvoltând parteneriate şi colaborări cu alte unităţi medicale, din Oradea, Timişoara şi Cluj, precum şi cu facultăţile de medicină din aceste oraşe.

Lupău a atras atenţia şi asupra faptului că investiţiile mari făcute în infrastructură şi aparatură medicală nu generează, în sine, performanţă. "Calitatea actului medical ţine în primul rând de nivelul medicilor şi de competenţa tuturor celor care contribuie la realizarea lui, începând de la manager şi până la cel mai proaspăt angajat din departamentele de suport", a scris Lupău, care îşi propune să evalueze personalul tot la 6 luni, deschis, transparent şi constructiv. "Oamenii au percepţia că spitalul e casa lor, dar nu e aşa. Acasă la ei fac ce vor, aici sunt în slujba pacientului!", spune noul manager.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON