URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 06 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iulie 2024, 09:43

Șefă cu experiență: Sanda Filip nu va mai fi profesor, dar rămâne prorector și după pensionare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Universitatea din Oradea șefii pot rămâne în funcții până la adânci bătrâneți. Noua lege a învățământului superior a eliminat, din cea veche, prevederea că profesorii pensionari nu pot ocupa poziții de conducere, în baza ei, de altfel, în ultimii ani, numeroși decani și alți universitari fiind trași pe dreapta.

Acum, șefilor din universități li se permite să rămână la conducere și după împlinirea vârstei de 65 de ani, ceea ce la Oradea va face prorectorița Sanda Filip, pe care rectorul Constantin Bungău a desemnat-o în noua sa echipă și pentru mandatul 2024-2029, deși va împlini cei 65 de ani în luna septembrie.

Culmea e că profesoara nu va rămâne titulară la catedră, pentru că nu îndeplinește una dintre condițiile pentru păstrarea pensionarilor în fața studenților, și anume să fie conducător de doctorate.

Dar cum pentru prorectori legea nu impune nicio condiție, nici măcar să fie profesori titulari, nimic n-o împiedică să-și păstreze funcția de prorector. Desigur, cu tot cu salariul de peste 14.000 lei, care îi va completa pensia de profesoară...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
inepții ...legale
O alta inepție marca Ministerul Educației. Și nu e singura. Vezi înlăturarea paragrafului referitor la faptul că se cere doctorat în domeniu pentru a urca în cariera universitară. Păi am doctorat în matematică - de ex - și am intrat cumva ca universitar la Facultatea de medicină. Pot concura pe post de prof. univ.? O lege făcută după chipul și asemănarea unora.
Postat 09 Iulie 2024, 09:00 de Oradeamea
Universitatea Oradea
Problema UO este chiar PSD, avem oras de top , avem județ de top, dar PSD ne trage in jos, in același ei ocupand functii pe bani buni, din care nu fac prea multe pt UO, bineînțeles ei nu au capacitate de a face ceva bun, că dacă erau capabili aveam universitare de Top. Doamna asta Sanda e pensionară de tânără, ce o retine in UO ?? Aaaaaa experienta de a nu face nimic.
Postat 08 Iulie 2024, 10:52 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON