Primăria Oradea vrea să atragă peste 172 milioane lei, cu TVA inclus, pentru reabilitarea termică a unor clădiri. În doar 10 minute, Consiliul Local a aprobat vineri, într-o şedinţă de îndată organizată online, noii indicatori economici ai opt proiecte europene pentru a putea fi depuse pentru finanţare prin Planul Naţional pentru Reconstrucţie şi Rezilienţă (PNRR).
"Când am aprobat iniţial proiectele pentru care doream să cerem finanţare prin PNRR, acestea cuprindeau doar valoarea eligibilă aprobată prin ghidul de finanţare. Acum, după finalizarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie, avem valoarea estimată, care cuprinde inclusiv valoarea neeligibilă a lucrărilor, ce va fi acoperită de la bugetul local. Din acest motiv am convocat Consiliul Local de urgenţă pentru a aproba noua valoare şi a putea depune proiectele spre finanţare încă de astăzi", a explicat BIHOREANULUI primarul Florin Birta.
Potrivit documentaţiei, proiectele, ale căror contracte de finanţare au fost semnate în ianuarie 2023, vor fi cuprinse în componenta "Valul Renovării" pe runda a doua a axei privind "Schema de granturi pentru eficienţă energetică şi rezilienţă în clădiri publice".
Întâi, clădirea Primăriei...
Din cele opt proiecte aprobate, şase vor avea termen de finalizare de 24 de luni.
Cele mai mari valori revin lucrărilor de reabilitare termică a clădirilor impozante, aşa cum este Primăria Oradea (39,3 milioane lei), Colegiul Naţional Emanuil Gojdu (37,7 milioane lei) şi Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi (27,9 milioane lei).
Sume importate urmează să fie alocate şi pentru reabilitarea Maternității - Staţionarul III din Calea Clujului al Spitalului Judeţean (25 milioane lei) şi a Şcolii Gimnaziale 16 (14,8 milioane lei).
Sume sensibil mai mici şi un termen de execuţie de doar 12 luni vor avea, în schimb, lucrările ce vor fi făcute la Bazinul Acoperit Crişul (9,9 milioane lei) şi Grădiniţa cu program prelungit 42 (4,3 milioane lei).
Deşeuri şi intermodal...
Pe de altă parte, în cadrul şedinţei de vineri, consilierii locali au mai aprobat rapid și fără comentarii majorarea proiectului privind modernizarea managementului integrat al deşeurilor din Oradea, la 25,8 milioane lei cu TVA.
Proiectul se referă la achiziţia, cu cofinanţare europeană, a unor insule ecologice supraterane cu cinci containere de 1,1 metri cubi pentru cele cinci fracţii de colectare a deşeurilor.
"Iniţial, Oradea a depus cerere de finanţare pentru 275 de insule. Ulterior, pentru că au mai rămas bani în proiect, am mai cerut finanțare și am mărit numărul lor la 375. La aceste 100 de insule, valoarea eligibilă a fost de 14.000 euro bucata, iar la celelalte era de 10.000 euro. Acum, valoarea eligibilă a fost majorată la toate, la 14.000 euro, așa că am făcut această modificare a valorii proiectului", a explicat primarul Florin Birta.
La fel, Consiliul Local a actualizat - la 73,2 milioane lei, cu TVA inclus - valoarea proiectului privind amenajarea terminalului intermodal din Episcopia Bihor.
Măsura a fost luată cu asumarea de la bugetul local a tuturor cheltuielilor neeligibile, estimate la 25,1 milioane lei, precum şi a contribuţiei de 2% din valoarea eligibilă a proiectului (962 milioane lei).
Aprobarea valorii corecte constituie etapa prealabilă demarării formalităţilor pentru implementarea proiectelor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.