Admiterea la liceu este primul hop serios pentru adolescenţi. Cu cât le sunt notele mai mari, cu atât le cresc şansele de a ajunge la liceele dorite. Dacă n-au învăţat destul, trebuie să se mulţumească cu altele.
Chiar dacă regula e simplă şi justă, la cel mai faimos liceu din Oradea a fost fentată. Un control al Ministerului Educaţiei a scos la iveală că 7 elevi au fost transferaţi anul trecut la Colegiul Emanuil Gojdu prin încălcarea legii, cu medii prea mici. Cum anume? Folosind o "uşă" deschisă pentru scurt timp, de care puţini au ştiut că există măcar...
Raport întârziat
În luna mai a acestui an, după ce l-a demis pe Florin Nicoară de la şefia Colegiului Gojdu, fiindcă şcoala ţinea ore online nejustificat, inspectorul general de atunci, Virgil Blage (foto), spunea, cu jumătate de gură, că liceul are probleme şi mai grave.
Misterios, a declarat doar că s-au făcut transferuri ilegale la clasa a IX-a, pentru care a solicitat o verificare a Ministerului Educaţiei, şi a ameninţat cu plângere penală, pe care însă nu a mai depus-o. După două luni a demisionat, lăsând impresia că demersul lui a fost zadarnic.
Între 14 şi 19 iunie, Corpul de Control a venit într-adevăr în Bihor, dar cum concluziile s-au lăsat aşteptate, pe 20 septembrie BIHOREANUL a cerut Ministerului o copie a raportului. Răspunsul a venit o lună mai târziu, ocazie cu care s-a văzut că raportul fusese întocmit cu întârziere, abia pe 24 septembrie.
Muncă de echipă
Întins pe 32 pagini, documentul detaliază mai multe probleme organizatorice şi birocratice la trei instituţii verificate: Inspectoratul Şcolar şi Colegiile Mihai Eminescu şi Emanuil Gojdu. De departe, cea mai gravă deficienţă descoperită este transferul reclamat de Blage, al celor 7 boboci, în toamna anului 2020, prin încălcarea legii.
Raportul dezvăluie că la Gojdu a funcţionat un mecanism secret, care a deschis porţile şcolii pentru copii care la admiterea computerizată nu avuseseră medii suficient de mari. La mecanism au pus umărul conducerea de la Gojdu, care a făcut rost de locurile vacante, cea a Colegiului Eminescu, care a "expediat" elevii, Direcţia de Sănătate Publică, care a eliberat adeverinţe medicale dubioase copiilor, şi părinţii care au aflat cum îşi pot "strecura" odraslele în cel mai bine cotat liceu şi au profitat de acest avantaj.
Cazuri speciale
Repartizarea în a IX-a are reguli simple: fiecare clasă din orice şcoală are 28 de locuri, care se distribuie prin repartizare computerizată, în ordinea mediilor, elevilor care au optat pentru ele. Cu cât e mai mare media, cu atât cresc şansele elevului să fie admis unde şi-a dorit.
După ce candidaţii confirmă locurile pe care au intrat, se face distribuirea cazurilor speciale, cum sunt gemenii, care au dreptul să fie colegi de clasă. Aşadar, după repartizarea computerizată, oricare dintre fraţi poate cere să intre în clasa celuilalt, chiar dacă are medie sub ultimul admis. Geamănul devine al 29-lea elev din clasă, fiind mutat din şcoala în care a fost repartizat, cu acordul Comisiei Judeţene de Admitere.
În vara anului trecut, doi asemenea elevi repartizaţi la alte şcoli, dar care aveau fraţi gemeni admişi la Gojdu, au cerut să fie mutaţi aici: un adolescent cu media 9,16 a ajuns în clasa IX D, de matematică-informatică, unde ultima medie la repartizarea computerizată era 9,33, şi o tânără cu media 8,44 în clasa geamănului ei, IX G, de ştiinţe socio-umane, unde ultimul admis a avut media 9,09.
Locuri "dosite"
După mutarea gemenilor, teoretic, toate clasele din Gojdu au fost pline, dovadă şi lista locurilor disponibile pentru transfer publicată de şcoală în iulie 2020 pe site-ul propriu, pe care nu se regăseşte niciun loc vacant la clasa a IX-a.
Totuşi, după cum a constatat Corpul de Control, după data de 3 august, când şcoala a deschis sesiunea de transferuri, 25 de părinţi ai unor elevi au depus cereri, unii chiar de mai multe ori, sperând fie că îşi mută copiii de la un alt liceu aici, fie că îi mută dintr-o clasă a colegiului în alta.
Ce ştiau aceşti părinţi era că, deşi şcoala n-a anunţat, avea disponibile 7 locuri la clasa a IX-a, dedicate elevilor de etnie romă, dar care n-au fost ocupate. Colegiul le-a transformat în locuri suplimentare şi le-a distribuit pe principiul "primul venit, primul servit"!
După crearea locurilor disponibile, transferul gemenilor a fost cheia care a deschis poarta pentru noii gojdişti. Toţi cei 7 elevi - 6 admişi la Colegiul Eminescu şi unul intrat într-o clasă la Gojdu, dar dornic să se mute în alta - şi-au cerut transferul în clasele unde au ajuns gemenii, având medii mai mari decât ale lor, dar mai mici decât ale ultimilor elevi admişi în etapa computerizată.
Inadaptaţi din vacanţă
Corpul de Control a constatat că s-a încercat acoperirea şmecheriei cu documente. Potrivit Ordinului Ministerului Educaţiei nr. 5447/2020, elevii de liceu se pot transfera înainte de începerea primului semestru sau în timpul semestrului doar dacă au media "cel puţin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul" şi dacă au motive întemeiate, cum ar fi, de pildă, o recomandare medicală.
Toate cele 7 cereri au fost motivate medical, elevii primind de la DSP adeverinţe ce atestau că transferul lor este necesar pentru că ar avea "tulburări de adaptare la mediul şcolar actual". Atât doar că actele au fost eliberate înainte să înceapă şcoala şi, deci, fără ca elevii să fi avut ocazia... să nu se adapteze în clasele în care au fost admişi!
Chiar dacă motivul medical mirosea a făcătură de la o poştă, cele 7 cereri au fost aprobate în două şedinţe ale Consiliului de Administraţie de la Gojdu, prezidat de directorul Florin Nicoară (foto). În schimb, celelalte cereri au fost respinse, fie pe motiv că nu există loc, fie pentru lipsa avizului DSP, fie - în cazul celor care au cerut să intre în alte clase decât D şi G - pentru că nu respectă criteriul mediei.
Neînmatriculaţi, dar transferaţi
"Există încălcări ale legislaţiei referitoare la stabilirea mediei ultimului admis în clasă. Chiar dacă au existat cazuri speciale de admitere în aceste clase, media de admitere care se ia în considerare este media ultimului admis în etapa computerizată", a conchis Corpul de Control, criticând şi adeverinţele medicale, cu diagnostice ce nu puteau fi justificate înainte de începerea şcolii.
De parcă nu era destul, controlul a scos la iveală şi că de la Colegiul Eminescu cei 6 copii au plecat înainte de a fi măcar înmatriculaţi! Admişi la această şcoală în iulie, dosarele lor nici n-au fost înregistrate, ci direct transferate, ca şi cum se ştia din start că elevii nu vor rămâne aici.
Inspectorii au trasat şi măsuri: IŞJ Bihor să verifice mai atent hotărârile de CA din şcoli, să monitorizeze transferurile la Gojdu şi să reglementeze la nivel judeţean problema eliberării adeverinţelor medicale, Colegiul Eminescu să înmatriculeze elevii înainte de 1 septembrie, iar Gojdu să respecte legea privind transferurile. Chiar dacă a confirmat că elevii au fost transferaţi ilegal, faţă de ei Ministerul nu cere nicio măsură. Justificabil: vina n-a fost a celui care a cerut un loc în şcoală, ci a celui care l-a dat...
"Vom respecta măsurile impuse. Am făcut deja o adresă către DSP Bihor, să clarificăm problema", zice inspectorul şcolar general Horea Abrudan (foto), care exclude vreun alt demers, deşi predecesorul său crede că ancheta ar trebui continuată de procurori.
"S-a confirmat tot ce am spus. Inspectoratul ar trebui să facă plângere penală, să afle cum s-a putut întâmpla", zice Blage.
Părinţi interesa(n)ţi
Cum de cunoşteau unii părinţi mecanismul de la Gojdu, de ce ei au aflat că sunt locuri disponibile şi au ştiut când să facă cereri de transfer şi cum să le "blindeze" cu adeverinţe de la DSP?
"Probabil de la alţi părinţi", spune Anca Mile (foto), actualul director şi fost adjunct, confirmând că la fel s-a întâmplat şi în alţi ani trecuţi, pe vremea lui Nicoară. Nu şi în această toamnă, însă, când la Gojdu nu s-a mai făcut niciun transfer!
La rându-i, fostul director susţine că părinţii pur şi simplu... s-au interesat. "Au sunat la secretariat, m-au sunat pe mine. Nici n-a trebuit să le spun, ştiau că oricine are dreptul să depună cerere de transfer", zice Nicoară. Întrebat, concret, cine l-a sunat şi ce le-a spus părinţilor, s-a eschivat: "Mulţi m-au sunat şi le-am spus că cererile se soluţionează conform legii".
Un răspuns s-ar putea ascunde taman în numele părinţilor. O listă publicată pe site-ul Colegiului Gojdu, cu transferurile aprobate în anul şcolar anterior, confirmă că unii dintre elevii beneficiari au părinţi influenţi. Printre transferaţi se numără copilul avocatului Răzvan Doseanu şi al soţiei sale, Loredana Doseanu, judecătoare la Curtea de Apel Oradea, sau cel al universitarului Adrian Hatos, devenit între timp senator PNL.
Nicoară, care se consideră şi acum "persecutat" pe nedrept, neagă vehement: "Pe mine nu m-a interesat cine face cererea. Putea veni oricine, câtă vremea avea media mai mare decât a ultimului admis, adică a geamănului, şi îndeplinea condiţiile prevăzute de lege. Toţi elevii transferaţi au respectat legea, raportul Ministerului e o făcătură".
Ameninţări à la Doseanu
Dacă Hatos a refuzat orice explicaţie pe subiect, avocatul Răzvan Doseanu (foto) a avut o reacţie de-a dreptul golănească. Abordând o atitudine misogină şi un limbaj violent, el a acuzat reporterul BIHOREANULUI că-l "şantajează" şi că îi atacă familia "la comandă", cu un "argument" halucinant, anume că el e avocatul fostei directoare de la Şcoala Avram Iancu, personaj în unele articole ale ziarului (înregistrarea mai jos).
Deşi cele două subiecte n-au, evident, nicio legătură, Doseanu a refuzat o discuţie civilizată, rezumându-se să spună, printre denigrări, ameninţări şi jigniri, că transferul copilului său s-a făcut legal. "Având în vedere că Ordinul Ministerului nu face niciun fel de precizări, ultimul candidat admis este ultimul care intră în clasa respectivă. Fiica mea a avut o medie peste ultimul candidat admis", a spus el, cu referire la geamănul care a tras media clasei în jos.
Doseanu consideră că, faţă de această inechitate, e o problemă mai mare faptul că Ordinul permite transferul gemenilor, creând o discriminare, căci "un prost cu o notă mai mică ia locul unui copil cu o notă mai mare, cum e fiica mea şi alţi zeci". Ce ignoră, însă, vestitul avocat e că geamănul nu a "furat" niciun loc, căci a venit al 29-lea în clasă, după repartizarea computerizată, iar graţie acestui "prost" copilul său a avut o uşă deschisă să intre într-o clasă în care nu au putut intra "deştepţi" cu medii mai mari decât a sa.
În ciuda insistenţelor reporterului, nervosul tătic n-a mai explicat de ce copilul lui era "neadaptat" la Eminescu, înainte măcar să fi ajuns elev acolo, nici cum a aflat de posibilitatea transferului, pretinzând doar că "în ultimii 10 sau 5 ani, zeci sau sute de copii au făcut la fel". Altfel spus, nu e el primul. Chiar aşa, dacă cineva s-ar încumeta să ia la puricat toate transferurile pe sub masă din "epoca Nicoară", oare câte ar mai descoperi?
Mai jos, conversaţia telefonică dintre jurnalista BIHOREANULUI, Adriana Totorean, şi avocatul Răzvan Doseanu:
PE BANDĂ RULANTĂ
Avizele DSP, o formalitate
Pe cât de bizară, practica transferurilor cu adeverinţe de la DSP este frecventă. La solicitarea BIHOREANULUI, instituţia a comunicat că în anul 2020 a parafat 61 de asemenea acte, iar în anul precedent 107: "Principalele tulburări pentru care s-au recomandat transferurile sunt tulburările de adaptare la mediul şcolar actual (aproximativ 98% dintre solicitări), diverse afecţiuni oftalmologice (pentru profilurile de informatică) şi motive de apropiere de domiciliu".
Specialiştii DSP nu fac însă anchete medicale, ci pur şi simplu pun parafa pe o recomandare dată de un medic specialist. "Există o comisie în cadrul DSP, formată dintr-un medic de igienă şcolară, un specialist în medicina muncii şi altul în sănătate publică. Pe baza adeverinţei eliberate de medicul specialist, care recomandă transferul şi care poate fi, de exemplu, un psihiatru infantil, un oftalmolog, comisia stabileşte dacă recomandă sau nu schimbarea mediului şcolar", spune directoarea Daniela Rahotă (foto). Singurul criteriu de care ţine cont comisia este ca diagnosticul să se regăsească pe lista afecţiunilor permise. "Nu putem contesta recomandarea medicului specialist", se scuză şefa DSP.
Întrebată cât de firesc este ca DSP să valideze o tulburare de adaptare când şcoala nici măcar n-a început, directoarea pretinde că nu are de ales: "Ordinul nu face diferenţa între vacanţă şi an şcolar. Dacă am respinge recomandarea, părinţii ne-ar contesta". Doar că DSP nici n-a încercat să respingă aceste anomalii...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.