URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iulie 2022, 17:12

Seceta, tot mai problematică în Bihor. Autoritățile au luat primele măsuri de restricționare a apei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor au determinat autoritățile să aplice, în premieră pentru această vară, inclusiv în Bihor, măsuri de restricționare a apei. Potrivit unui comunicat transmis marți de ABA Crișuri, instituția aplică așa-numitul plan de secetă (Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare), menit să prevină situații critice în asigurarea cerinţei de apă a populaţiei.

Mai multe ferme, amenajări piscicole și păstrăvării din bazinul Crișurilor au acum debitele reduse de către ABA Crișuri. În județul Bihor, sunt afectate stația de potabilizare din localitatea Suplacu de Barcău, respectiv o livadă și o fermă legumicolă din localitatea Chișlaz. Mai multe restricții sunt în județul Sălaj (amenajare piscicolă din localitatea Ip, păstrăvărie din localitatea Tusa, microfermă din localitatea Valcăul de Jos), iar măsuri similare s-au aplicat și pentru alimentarea cu apă din localitatea Brad-Crișcior, jud. Hunedoara.

Potrivit Ancăi Mihociu, purtătoarea de cuvânt a ABA Crișuri, aceste măsuri înseamnă că la respectivele ferme și stații, debitul de apă asigurat de ABA este redus, astfel încât cursul de apă să fie cât mai puțin afectat. „Pentru fiecare utilizator în parte se aplică restricția în funcție de gravitate. Pe Barcău și pe Crișul Alb se restricționează volumul de apă pe care consumatorii respectivi îl pot folosi, stabilindu-se pentru fiecare în parte cantitatea”, a declarat Mihociu, pentru BIHOREANUL.

Totodată, în Bihor sunt mai multe localități unde operatorii restricționează și furnizarea apei către populație, de regulă pe timpul nopții. Potrivit ABA, în această situație sunt orașul Săcueni și comunele Tarcea și Remetea. În spațiul hidrografic al Crișurilor, măsuri similare sunt în comuna Bocsig (județul Arad) și comuna Buceș (jud. Hunedoara).

Îngrijorător este și că 16 stații hidrometrice sunt „pe sec”. Potrivit ABA Crișuri, fenomenul s-a înregistrat în Bihor la stațiile de pe râul Topa din Vârciorog, Valea Nouă din Husasău de Tinca, Valea Chijic din satul Copăcecl, Tășad din Oșorhei și Valea Fânațelor din Sărsig. Celelalte stații unde cursurile de apă au secat sunt în județele Arad și Satu Mare.

Singura veste bună este că lacurile de acumulare din Bihor sunt pline mai mult de jumătate. „În prezent, în bazinul hidrografic Crișuri, coeficientul de umplere în principalele acumulări se prezintă astfel: Drăgan (jud. Cluj) 72,5%, Lugașu (jud. Bihor) 95%, Tileagd (jud. Bihor) 70,6%, Săcuieu (jud. Cluj) 71,4%, Suplacu de Barcău (jud. Bihor) 69,5% și Tauț  (jud. Arad) 49%”, a transmis ABA Crișuri.

Administrația Bazinală de Apă Crișuri a făcut un apel la responsabilitate socială și le cere cetățenilor să folosească rațional resursele de apă și să le economisească pe cât posibil.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON