URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 26 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Bihorul nu stă grozav cu conectivitatea. Autostrada zace în nelucrare de 20 de ani și, deși tronsoanele din județ sunt licitate și atribuite, încă nu s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, pentru că Guvernul nu mai are nicio lețcaie.
Zic şi eu
Adrian Cris
Afirmația ar putea să pară scandaloasă, însă chiar cred - și încerc să și argumentez - că bihorenii, cel puțin, au cu cine vota. Da, ofertele de candidaturi, și pentru Parlament, și pentru Președinție, sunt pestrițe tare, dar însăși varietatea lor face imposibil ca alegătorilor să nu le fie pe plac una sau alta dintre ele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Octombrie 2024, 16:04

Se toarnă asfalt pe tronsonul dintre Oșorhei și Cheriu al Inelului Metropolitan de Sud Oradea. Această porțiune va fi deschisă circulației luna viitoare (FOTO)

Se toarnă asfalt pe tronsonul dintre Oșorhei și Cheriu al Inelului Metropolitan de Sud Oradea. Această porțiune va fi deschisă circulației luna viitoare (FOTO) sursa foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii au început așternerea primului strat de asfalt pe tronsonul de 3 kilometri cuprins între Oșorhei și Cheriu, parte a lotului II al Inelului Metropolitan de Sud al Oradiei, dintre Băile Felix și Oșorhei.

Întreaga șosea de 17 km va fi finalizată în primăvara anului viitor, dar acest tronson va fi deschis circulației de luna viitoare, iar în acest an va mai fi dat în folosință și un tronson din lotul I, între Nojorid și Cordău.

Lotul II, la jumătate

Potrivit unei informări transmise joi de Consiliul Județean cu privire la începerea așternerii primului strat de asfalt între Oșorhei și Cheriu, stadiul lucrărilor pe cei 8 kilometri ai lotului II, din care acesta face parte, a ajuns la 50%.

„Se desfășoară lucrări pe toată lungimea lotului II. În anumite zone se așterne stratul de balast stabilizat, pe alte porțiuni se fac săpături, iar în zona pădurii de la Betfia se lucrează la umplerea terenului”, arată administrația județeană.

Comunicatul îl citează pe președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, conform căruia „până săptămâna viitoare se va finaliza turnarea primului strat de asfalt care leagă centura Oșorhei de sensul giratoriu din Cheriu”.

sursa foto: Consiliul Județean Bihor

De asemenea, Bolojan afirmă că „ne propunem ca, după finalizarea asfaltărilor și marcajelor provizorii, din 14 noiembrie să se deschidă circulația pe acest tronson pentru locuitorii din Cheriu”.

Pe lotul II al Inelului Metropolitan de Sud, lucrările sunt executate de PORR Construct, valoarea contractului fiind de 81,688 milioane lei, fără TVA.

sursa foto: Consiliul Județean Bihor

Alți 5 km, gata între Nojorid și Cordău

În același comunicat transmis de CJ Bihor se arată că în ce privește lucrările pe lotul I al centurii metropolitane de sud (Nojorid - Băile Felix), cu o lungime de 9 km, stadiul execuției a ajuns la 90%.

Aici, lucrările sunt executate de o asociere formată din Asfamixt (Oradea), OPR Asfalt (Timișoara) și Dacia Faber (Cluj), valoarea contractului fiind de 70,143 milioane lei, fără TVA.

Din acest lot, un tronson de 5 km va fi deschis circulației la finele acestui an, după cum a anunțat în luna iunie președintele CJ Bihor, din Nojorid, din intersecția cu DN 79 Oradea – Arad și cu centura Nojorid, până în Cordău, în apropierea viaductului peste șoseaua națională DN 76 Oradea – Deva.

Finalizat la primăvară

Inelul Metropolitan de Sud al Oradiei – care ocolește pe o lungime de 17 km localitățile Nojorid, Băile Felix și Sânmartin, Oradea și Oșorhei – este menit să facă posibilă circulația vehiculelor fără ca acestea să mai intre pe șoseaua de centură a Oradiei, legând trei șosele importante, și anume DN 79 Oradea – Arad, DN 76 Oradea – Deva și DN 1 Oradea – Cluj.

Centura metropolitană de sud este conectată și la centurile Nojorid, Sânmartin și Oșorhei, date în folosință vara aceasta. Termenul pentru finalizarea lucrărilor pe întreaga șosea este primăvara anului viitor.

Pentru realizarea IRM de Sud, CJ Bihor a încheiat protocoale de colaborare cu Primăria Oradea și cu cele ale comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid, iar finanțarea este asigurată din fondurile administrației județene și ale celei municipale alocate prin Programul Anghel Saligny, cu contribuții și din bugetele proprii ale CJ Bihor și Primăriei Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9733 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON