URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
01 August 2023, 19:01

Se ține Oradea Pride: discuții, expoziții, proiecții de filme, la MA Hub 

Se ține Oradea Pride: discuții, expoziții, proiecții de filme, la MA Hub  sursa foto: www.pexels.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O nouă asociație care promovează incluziunea și diversitatea organizează în perioada 7-13 august la MA Hub primele manifestări pro-LGBTQ+ din Oradea. Este vorba despre „Oradea Pride”, ce cuprinde discuții, expoziții, proiecții de filme tematice și concerte, care vor fi găzduite de un centru cultural din oraș, MA Hub (Parcul Brătianu 58/A).

„Oradea se alătură orașelor care îmbrățișează diversitatea și va găzdui anul acesta primul Pride! Vă invităm să celebrăm împreună, între 7-13 august, experiențele queer și să ne arătăm solidaritatea față de comunitatea LGBTQIA+ în efortul de a revendica spațiul și drepturile de care încă este privată în România!”, se arată pe pagina asociației organizatoare, Ark Oradea. 

„Să fim împreună!”

Programul Oradea Pride nu include manifestări în spațiul public, precum vreo paradă a persoanelor din comunitatea LGBTQ+.

În schimb, la MA Hub „timp de o săptămână vom participa la ateliere, concerte, expoziții și alte evenimente prin care căutăm să oferim o imagine autentică a istoriei și situației actuale a persoanelor LGBTQIA+ din țară”. Cei mai mulți invitați reprezintă organizații pro-incluziune, din alte orașe ale țării. 

Organizatorii mai precizează că activitățile din cadrul săptămânii Oradea Pride „sunt destinate membrilor comunității și aliaților (n.r. – așa cum sunt numiți cei care susțin persoanele LGBTQ+)”. „Haideți să fim mulți, frumoși și împreună!”, adaugă reprezentanții Ark Oradea, alături de mențiunea că participarea la activități va fi gratuită. 

Evenimentele vor debuta luni, 7 august, de la ora 17, cu deschiderea unei expoziții realizate de ONG-ul „Identity. Education”, care va rămâne deschisă pe mai tot parcursul săptămânii. De la ora 18, va avea loc o discuție cu Cristina Săracu, fondatoarea ONG-ului „Incluziune pe bune”, pe tema „Diversitate, echitate și incluziune”.

„Vin lesbienele”

Cea de-a doua zi din Oradea Pride programează (de la ora 17) o discuție cu Vlad Viski, activist queer, director executiv al MozaiQ, cu tematica „Campus Pride în deplasare”. De la ora 20, este programată o discuție cu Ruth Borgfjord de la Queer Sisterhood Cluj. Tematica? „Vin lesbienele – întâlnire informală pentru comunitatea femeilor LGBTQIA+ și a persoanelor non-binare”. 

Pe 9 august, de la ora 16, este programat un Atelier de filosofie cu Marcu Băcilă, pe tema „Democrație economică, model alternativ de organizare”, iar de la ora 19 un concert Antonia Ganea. 

Istorii LGBT din România 

Potrivit anunțului făcut de Ark Oradea, pe 11 august, Diana Miheș va ține de la ora 16 atelierul „Eco-feminism: o abordare incluzivă și sustenabilă pentru un viitor echitabil”, iar de la ora 18 Andrea Hermann și Lia Burg susține atelierul de storytelling „Ce e un spațiu sigur? Despre cum putem să creăm aceste spații pentru noi și cei din jurul nostru?”. De la ora 21, este programată o proiecție de scurtmetraje. 

Pe 12 august se va ține un târg cu artiști și producători locali (ora 13), o discuție cu Florina Presadă de la ACCEPT despre campania „Protejați toate familiile!”, iar de la ora 19 concert Mock Surprise și Creamy.

13 august, ultima zi a Pride Oradea, are un program plin: de la ora 17 - discuție cu Florin Buhuceanu de la Muzeul Queer din București / „Familiile noastre – istorii LGBT din România”; de la ora 19 discuție despre comunitatea trans cu Ioana Fotache de la TransCore, iar de la ora 20.30 va fi proiectat filmul „Colors of Tobi” (r. Alexa Bakoni, 2021). În acea zi, va putea fi văzută și expoziția „Să ne vadă” de Muzeul Queer din București. 

Contestatari religioși 

Ark Oradea, care și-a asumat organizarea Pride Week, se prezintă pe Facebook drept „o inițiativă pornită de un grup de orădeni ce vor să creeze un spațiu care să sprijine și să încurajeze comunitățile locale mai puțin vizibile și să revendice drepturile celor mai vulnerabili dintre concetățenii noștri”. 

Ark se prezintă drept o organizație „pro-LGBTQIA+, antirasistă, eco-conștientă, feministă, pro-sănătate fiziă și mentală”. 

BIHOREANUL a relatat recent cum anunțul inițial privind organizarea unei Pride Week în Oradea a stârnit reacții negative din partea multor persoane, pe rețelele de socializare. Ba mai mult, un pastor controversat, Vladimir Pustan, a inițiat o strângere de semnături pentru ca evenimentele pro-LGBTQ+ să nu se țină în Oradea, întrucât „contravin valorilor morale și creștine”. 

La finalul săptămânii trecute, în București s-a ținut un nou marș Pride, care a adunat, conform estimărilor organizatorilor, 25.000 de persoane. 

UPDATE: Se schimbă locația evenimentului

Prima iniţiativă de coagulare a comunităţii LGBTQ+ din Oradea se loveşte de reticenţă şi intoleranţă. Organizatorii au anunţat că Oradea Pride se mută de la centrul MA Hub, de lângă Parcul Brătianu, la pub-ul Lokal de pe strada Aurel Lazăr. Asta după ce proprietarii clădirii în care funcţionează asociaţia MA Hub ar fi făcut presiuni ca evenimentul să nu se ţină pe proprietatea lor.

Detalii, în articolul „Primul eveniment "Pride" din Oradea se mută într-o altă locaţie, din cauza unor presiuni

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Pt Pinonel
Excepția nu face niciodată regulă. Perversul sau deviatul sexual se numește la fel că este adolescent sau că este în prag de moarte, că este ortodox, neoprotestant sau ateist. Și legea omenească îl consideră pe om infractor sau contravenient dacă a încălcat o lege a statului și nu-i interesată de componenta religioasă. Dumnezeu cu mult mai mult peste condamnă. Violul în perioada Vechiului Testament se pedepsea cu moartea. Acuma ar trebui să se pedepsească cu cel puțin închisoare pe viață. Abuzurile sexuale, statistica o demonstrează, se întâmplă cel mai mult în comunitatea LGBT. Mai mult LGBTX-MINUS INFINIT = mai multe abuzuri / abuzați / abuzatori. Virusul HIV a apărut în comunitatea LGBT prin anii 80. Este un fapt cunoscut!
Postat 02 August 2023, 23:38 de georgemarian
Perversitate vs. normalitate
Preoții pedofili și abuzatori nu transformă actele lor monstruose în normale și acceptabile. Faptele lor sunt condamnate în primul rând de instituțiile pe care le reprezintă. Ei sunt niște perverși care fac fapte perverse. Alfred Kinsey (sexolog) părintele educației sexuale în școli a susținut o mulțime de lucruri perverse despre copii, că și ei au orgasme încă din fașă și au dreptul să-și trăiască sexualitatea liber. John Money (sexolog) părintele ideologiei de gen afirma că copiii se nasc fără gen, că se poate tranzita de la un gen la altul. A convins niște părinți să administreze hormoni feminini a doi frați gemeni ca aceștia să "tranziteze" spre din băieți în fete. După câțiva ani când gemenii au aflat despre acest lucru au suferit mult. Unul dintre ei s-a sinucis iar celălalt a murit de supradoză. Kinsey și Money au zis și făcut lucruri perverse. Dar aceștia sunt prezentați că și normali. Ideile lor sunt propuse și împinse înainte că și lucruri normale. Parte din aceste "normalități" se găsesc deja și în școlile din România prin manualul de "Egalitatea de gen" care se poate descărca liber de pe net.
Postat 02 August 2023, 19:40 de Rogerius
Două fetițe, puse să jure cu mâna pe Biblie că nu vor dezvălui nimănui că sunt abuzate sexual. Agresorul era administratorul unui lăcaș crestin din Vaslui
Popii/pastorii, cei din familia traditionala, sa-si vada de barna din ochiul lor si sa lase paiul din ochiul altora! As putea posta mii de link-uri, postez doar unul! Ce pedeapsa ar merita pastorul? Jupuit incet, vreo saptamana sa tina chinul si tot n-ar fi de ajuns! https://www.libertatea.ro/stiri/doua-fetite-puse-sa-jure-cu-mana-pe-biblie-ca-nu-vor-dezvalui-nimanui-ca-sunt-abuzate-sexual-agresorul-era-administratorul-unui-lacas-de-cult-din-vaslui-4612643
Postat 02 August 2023, 17:39 de pinonel
mizerie si mizerabilizare!
Mizeria a ajuns la rang de virtute iar de aici la mizerabilizarea societatii e doar un pas mic dar criminal pentru omenire. Cand natangeala devive, se vrea normalitate toti cei normali devin victime. Daca nu ne vom trezi ne vor obilga sa ne natangim dupa strambaciunea lor! Desteptarea!!!!
Postat 02 August 2023, 00:53 de scortosul
Corectie pt mai jos
O fata la 15 ani si 11 luni...
Postat 02 August 2023, 00:13 de Riviera
Unde e paradoxul ?
O fata la 15 si 11 luni e considerata fara discernamant, adica proasta. Parerea ei nu conteaza daca de exemplu vrea sa se culce cu un tim mai in varsta cu 6 ani decat ea. :) In schimb peste o luna, dupa ce a implinit 16 ani devine brusc un geniu si poate sa se culce si cu unul de 80 de ani. In baza caror studii stiintifice au facut aceasta lege ? Au consultat expertii din domeniul anatomiei si fiziologiei umane ? Pe de alta parte li se spune copiilor ca este ok sa faca schimbare de sex daca asta considera ei de cuviinta!
Postat 02 August 2023, 00:11 de Riviera
"LOVE is LOVE" - Asta e sloganul
Asta e sloganul sub care se incearca legalizare abuzului sexual al unor scelerati asupra propriilor fiice. Este valabil si in cazul unor mame scelerate care vor sa si-o traga cu proprii copii.. O fata de 15 ani si 11 luni este considerata proasta, dusa cu capul, fara discernamant chiar daca e premianta la scoala si vrea si ea sa se culce cu unul de 20+. In schimb dereglatii care vor schimbare de sex sunt prezentati drept EROI! Astea da legi. E tot mai "bine'. Mergem din" bine" in mai "bine".
Postat 01 August 2023, 23:32 de Riviera
Haosul cu sclipiri de mândrie
În Oradea, Pride-ul, vis fermecător,/ Cu mândrie se deschide, dansul în vânt să zboare,/ Ideologia de gen, în haos se avântă,/ Cu curcubeul suprarealist, ce sens mai cântă?////////////////////////////////////////////////// Cu-un curcubeu în zbor, în haos se avântă,/ Dincolo de ironie, ei cred că se țes în voie,/ De realitate, se pare, se rătăcesc într-un univers plin de misticism,/ Rămâne întrebarea, cui îi folosește acest curent egotism?/
Postat 01 August 2023, 23:24 de Rogerius
Imagine
Aratati tuturur cine sunteti si cu ce va ocupati. Sa va cunoasca bine lume cine sunteti. Inainte existau doar banuieli. Acum vor fi certitudini. Vom sti cu cine stam de vorba.
Postat 01 August 2023, 23:20 de Riviera
Mândria, păcatul satanic
Pus ca siglă LGBT(mulțimea vidă) peste tot, cuvântul PRIDE, adică mândrie, nu este altceva decât un atribut satanic. Păcatul MÂNDRIA a fost primul păcat consemnat în univers și izvorât chiar în inima lui Lucifer, numit ulterior și Satana, Balaur sau Șarpele cel vechi. Așadar, nu ne miră, că acești debusolați îi fac reclamă Celui Rău, unii chiar fără să știe, deoarece tot ceea ce este urât, scârbos, anormal, păcătos provine chiar de la Tatăl lor, numit și Tatâl Minciunii. Nu ne miră că autoritățile de la noi din țară și de peste tot dau liber la așa ceva pentru că ele, autoritățile au uitat complet de Dumnezeu. Frica de Dumnezeu lipsește din mintea / inima multora oamenii ajungând de multe ori mai jos ca dobitoacele fără minte. Vedem deseori, spre stupefacția noastră, animale mai pline de compasiune decât oameni cu 2 facultăți sau cel puțin cu bacul luat. Doar cunoașterea + aplicarea cuvântului lui Dumnezeu îl face pe om înțelept și plin de compasiune. Marea majoritate a românilor, inclusiv edilii noștri, se prea poate să nu fi citit în viața lor nici măcar un capitol cap-coadă din Biblie. Asta explică starea societății / lumii de azi. Păcatul astăzi își face comunitate, se transformă într-o sectă cu adepți, deși marea majoritate a celor afectați sunt influențați pur de ideologia neo-marxistă. De ce se vrea o comunitate? Pentru ca să aibă influență, să ceară drepturi, să dea cu pumnul în masă, să răstoarne valorile. Oculta mondială, are nevoie de societăți distruse, debusolate pentru că ele vor fi sclavii de mâine, fără orizont, fără perspective, cu tendințe extremiste și suicidale. Ce va mai urma în viitor? Marșul violatorilor, bețivilor, pedofililor, cămătarilor, traficanților de organe, proxeneților? Și toate astea cu concursul edililor, care se ascund după lege. Dacă voiai să îi împiedice, îi puteai împiedica cu lege cu tot, se găseau contramăsuri argumentative elegante. România nu mai are edili, are doar cârpe! Să nu uite că Dumnezeu ține contabilitate la zi și orice acțiune împotriva lui Dumnezeu va fi urmată de consecințe: pe termen scurt, mediu sau veșnic.
Postat 01 August 2023, 20:22 de georgemarian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON