În 27 iulie 2021, Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a Codului penal, care vizează adaptarea textelor declarate neconstituţionale prin deciziile din ultimii ani ale CCR în materia dreptului penal.
Proiectul, la care au contribuit specialişti desemnaţi de toate instituţiile importante în domeniu şi de către organismele profesiei de avocat, urmăreşte adaptarea legislaţiei penale la standardele stabilite de Curtea Constituţională a României.
În materia abuzului în serviciu, spre exemplu, se preia cerinţa ca actul încălcat să fie de valoarea legii. Totodată, se apreciază că nu este nevoie de instituirea unui prag valoric pentru această infracţiune, aspect mult discutat în urmă cu câţiva ani.
Conform noii legi, abuzul în serviciu va fi definit ca fiind "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o Ordonanţă a Guvernului, o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării acestuia, avea putere de lege, ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei asemenea dispoziţii legale, cauzând astfel o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice". Abuzul în serviciu ar urma să fie pedepsit cu "închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică"
Infracţiunea de conducere sub influenţa alcoolului se va raporta la momentul opririi în trafic, aşa cum a stabilit CCR, şi nu la momentul recoltării probelor, cum a fost în textul declarat neconstituţional. De aceea, se introduce o nouă infracţiune care sancţionează consumul de alcool după producerea unui accident până la recoltarea probelor biologice.
În fine, prescripţia răspunderii penale se va întrerupe numai printr-un act ce trebuie comunicat persoanei acuzate şi se consacră expres valoarea de lege penală mai favorabilă a deciziilor CCR.
În cel mai scurt timp urmează a fi supus dezbaterii publice şi proiectul de adaptare a deciziilor Curţii Constituşionale în materia procedurii penale. Acesta, însă, este mult mai "consistent" şi a necesitat discuţii ample, mai bine de trei luni, fiind acum aproape de forma finală.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.