Cele 101 Birouri Electorale de Circumscripție care vor funcționa în Bihor pentru alegerile locale din 9 iunie și Biroul Electoral Județean au deschis sesiunea de înregistrare a candidaturilor la funcțiile de primar, președinte de Consiliu Județean, consilieri locali și județeni.
Primul politician care a călcat pragul BEJ Bihor a fost președintele partidului AER, autointitulat lider al romilor din județ, interesat de funcția de președinte al Consiliului Județean, deținută din 2020 de liberalul Ilie Bolojan.
Alegeri cu magistrați
După ce vineri au fost trase la sorți numele președinților Biroului Electoral Județean și ale celor 101 Birouri Electorale de Circumscripție din cele tot atâtea municipii, orașe și comune din județ (vezi mai jos lista lor), acestea au început să funcționeze, pentru a înregistra partidele, alianțele de partide și candidaturile la alegerile locale din data de 9 iunie.
În urma tragerii la sorți efectuate la Tribunalul Bihor, președintă BEJ Bihor a fost desemnată judecătoarea Florina Crișan (magistrat la Tribunal), iar locțiitoare a acesteia judecătoarea Mirea Gajdo Loreley Emese (vicepreședinta Curții de Apel Oradea).
În ce privește Biroul Electoral de Circumscripție al Municipiului Oradea, președinte a fost tras la sorți judecătorul Antik Levente, iar locțiitor judecătoarea Camelia Iova (ambii de la Curtea de Apel Oradea).
De altfel, nu mai puțin de 68 dintre cele 101 Birouri Electorale de Circumscripție din județ vor avea ca președinți și locțiitori judecători și procurori, situație încă nemaiîntâlnită la scrutinurile anterioare, explicația fiind sumele de care vor beneficia membrii acestor structuri: câte 300 lei/zi indemnizație și 35 lei diurnă, plus câte 2%/zi indemnizație de detașare din salariile lunare, ceea ce, în 60 de zile cât vor funcționa Birourile, înseamnă până la 8.000 euro.
La scrutinurile precedente, majoritatea președinților și locțiitorilor Birourilor au fost membri ai Corpului Experților Electorali recrutați din rândul juriștilor din administrația publică locală, în 2020 fiind doar 10 magistrați care au fost interesați să conducă Birouri ca președinți și locțiitori, iar în 2016 doar 4 magistrați.
Cel mai harnic, șeful AER
Cu începere de marți, 16 aprilie, Birourile Electorale Județene și Birourile Electorale de Circumscripție au deschis sesiunea de înregistrare a alianțelor de partide, a partidelor și a candidaților care vor să se înscrie în cursa pentru funcțiile de primar, președinte de consilii județene și de membri ai consiliilor locale și județene.
În Bihor, în prima zi nu a fost înregistrată nicio candidatură, însă BEJ Bihor a avut deja un prim „client” marți dimineață, și anume Victor Mohaci (foto), cunoscut pentru titulatura de lider al romilor din județ pe care, pare-se, și-a arogat-o singur, dar și președinte al unui partid care, potrivit spuselor sale, se numește partidul AER - Alianța Etocrată pentru Reformă.
Mohaci a dorit să afle câte semnături trebuie să atașeze dosarului pentru candidatura la funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor, deținută în prezent de liberalul Ilie Bolojan. „Ne-a spus că a adunat deja 20.000 de semnături și vrea să știe de câte are nevoie conform legii. Nu i-am putut oferi această informație, întrucât abia mâine (n.r. – miercuri), AEP (n.r. – Direcția Județeană Bihor a Autorității Electorale Permanente) va comunica oficial numărul de alegători din județ, iar numărul de semnături trebuie să fie într-un anume procentaj din acest număr de alegători”, a explicat BIHOREANULUI un reprezentant al BEJ Bihor.
Președinte cu trecut penal
În octombrie 2022, site-ul politic.cc scria că Victor Mohaci fusese desemnat de Diana Șoșoacă drept președinte al partidului înființat de ea, SOS, în Bihor. Site-ul citat scria la vremea respectivă că Mohaci este „fost vicepreședinte al APP Bihor, cu problemele minorităților”, iar „Șoșoacă l-a ales ca urmare a bunei impresii pe care i-a făcut-o pe Facebook”.
Nu pentru mult timp, însă, căci, după doar câteva săptămâni, șefa SOS și-a revocat numirea: „Șoșoacă l-a sunat să-l anunțe că președinția lui de câteva săptămâni s-a încheiat, funcția fiindu-i transferată lui Alexandru Lele, cunoscutul procuror de odinioară, actualmente avocat”, susținea la vrema respectivă site-ul politic.cc.
Cert este că, în trecut, Victor Mohaci s-a ales cu cel puțin două condamnări penale. În 2003, el a primit 5 ani de închisoare cu executare pentru proxenetism, fiind eliberat condiționat în 2005, cu un rest rămas de executat de 679 de zile, iar în 2011 a mai încasat o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare, tot cu executare, pentru conducere fără permis şi părăsirea locului accidentului rutier. A fost eliberat, condiţionat în 2012, cu un rest rămas de executat de 324 de zile.
Ulterior, Mohaci s-a ferit de belele, iar în 2019 a obţinut, pe cale judecătorească, reabilitarea, condamnările fiind şterse din cazier. "Potrivit cazierului judiciar al condamnatului, se reține că, în acest interval de timp, petentul nu a fost condamnat pentru comiterea altei infracțiuni", se precizează în hotărârea judecătorească.
Calendar electoral
Odată constituite BEJ Bihor și Birourile Electorale de Circumscripție, acestea vor fi completate cu reprezentanții partidelor politice cu reprezentare în Parlamentul României și, pentru că pe 9 iunie vor avea loc și alegerile europarlamentare, și în Parlamentul European.
Partidele trebuie să facă desemnările acestor reprezentanți până la 18 aprilie, iar pe 20 aprilie ei vor fi validați dacă întrunesc condițiile legale.
Până pe 30 aprilie trebuie depuse candidaturile pentru alegerile locale, iar pe 8 mai acestea vor fi validate sau nu, tot în funcție de îndeplinirea condițiilor legale.
Campania electorală va începe în data de 10 mai, iar aceasta se va încheia pe 8 iunie, cu o zi înaintea dublului scrutin, pentru locale și europarlamentare.
Pe 9 iunie, votarea va începe la ora 7.00 și se va încheia la ora 22.00.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.