URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Februarie 2022, 12:25

Se poate și mai bine! Un sfert din deșeurile aruncate în Oradea anul trecut au fost reciclate sau valorificate

Se poate și mai bine! Un sfert din deșeurile aruncate în Oradea anul trecut au fost reciclate sau valorificate PUBELA LA CONTROL. Începute în octombrie, controalele în pubelele orădenilor s-au lăsat cu 489 de avertismente pentru persoane fizice și 68 pentru asociații
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În medie, anul trecut, fiecare orădean a aruncat 382 de kilograme de deșeuri, adică mai bine de un kilogram în fiecare zi. Doar un sfert dintre ele au fost refolosite, iar restul au ajuns la groapa de gunoi.

Chiar dacă Oradea este încă departe de țintele europene, se văd îmbunătățiri. Colectarea separată a resturilor vegetale, o regulă impusă anul trecut, a contribuit la cantitatea totală de deșeuri refolosite.

Gunoaie în cifre

Potrivit datelor Direcției Tehnice a Primăriei, în anul 2021 în Oradea s-au colectat 84.684 tone de deșeuri. Dintre acestea, 63.532 de tone au fost aruncate pe halda administrată de firma Eco Bihor, iar restul au fost reciclate, transformate în compost sau valorificate energetic, la fabrica de ciment Holcim Aleșd.

Gradul de colectare separată din municipiu a ajuns la 26%, ceea ce înseamnă că un sfert dintre gunoaie au fost refolosite, acesta fiind cel mai bun rezultat înregistrat vreodată de Oradea. Totuși, încă departe de normele europene...

Drumul reciclării l-au luat 8.050 de tone de deșeuri, din care 2.857 au fost sortate la stația administrată de Eco Bihor, circa 2.900 tone au fost deșeuri electrice și electronice colectate de firma Bene Internațional, iar diferența sunt reciclabilele colectate și valorificate de alte firme.

Explozie la sticle

Din deșeurile de ambalaje adunate, în anul 2021, Eco Bihor a predat firmelor de reciclare 2.278 de tone, de aproape patru ori mai mult decât în anul 2020.

Pe categorii, ele se împart astfel: 290 tone au fost resturi din hârtie și carton, 412 tone deșeuri din plastic, 116 tone cele din metal, 7,49 tone au fost ambalaje tetrapak (precum cutiile de lapte), iar 585 de tone au fost sticlele. La această ultimă categorie se înregistrează o creștere uriașă față de anul 2020, când doar 10 tone de sticle s-au reciclat în Oradea.

Explicația? Primăria a introdus anul trecut colectarea separată a sticlelor, dotând blocurile din oraș cu pubele verzi dedicate. Municipalitatea a uitat însă de orădenii de la case, care nu au primit recipiente pentru colectarea separată a sticlei și pot cel mult să le ducă la punctele de colectare din oraș. Dacă și ei ar avea pubele dedicate, cantitatea de sticle colectate ar fi mai mare!

Compost de Oradea

Introduse ca fracție distinctă anul trecut, biodeșeurile au cântărit și ele în „bagajul” deșeurilor valorificate: 2.970 tone de resturi vegetale aruncate de orădeni s-au transformat în compost. Cantitatea putea fi mai mare, dacă orădenii ar respecta colectarea separată.

Sebastian Marchis„Am observat o îmbunătățire în colectarea separată a biodeșeurilor și a deșeurilor reciclabile după luna septembrie, adică după ce am demarat controalele”, a declarat șeful Direcției Tehnice a Primăriei, Sebastian Marchiș (foto). Din toamna anului trecut, reprezentanți ai Primăriei și ai firmelor Eco Bihor și RER Vest verifică pubelele orădenilor, tocmai pentru a corecta obiceiurile greșite. Deocamdată, corecția se face cu avertismente, nu cu amenzi.

Oradea a mai „salvat” gunoaie de la abandonarea la haldă prin valorificarea energetică, adică a incinerat puțin peste 10.000 tone la fabrica de ciment Holcim Aleșd. Totuși, pentru că nu este considerată cea mai „verde” soluție pentru gestionarea deșeurilor, legea permite incinerarea pentru cel mult o zecime din cantitatea totală de gunoaie produse într-o localitate.

O excepție

După ce a cântărit toate deșeurile reciclate și valorificate, Primăria a constatat că a umplut groapa de gunoi cu 31.000 tone mai mult decât ar fi trebuit, ținând cont de obiectivul anual de reducere a deșeurilor cu 60%. „Ar fi însemnat o contribuție la Fondul de Mediu de 1,5 milioane lei, dar din cauza unui vid legislativ, nu am datorat nimic”, a precizat Marchiș. Pentru 2021, nicio primărie din România nu a plătit niciun leu, deoarece anul a fost omis din legea care prevede țintele anuale.

Lucrurile nu vor sta la fel în viitor, pentru că eroarea legislativă a fost deja corectată, iar pentru anul 2022 normele prevăd clar că toate primăriile trebuie să reducă cu 60% cantitățile de gunoaie abandonate. Fiecare tonă aruncată peste această țintă va însemna o penalizare de 50 lei, bani care se vor plăti, până la urmă, din buzunarul tuturor orădenilor, indiferent că au colectat separat sau nu. Așadar, colectarea separată rămâne soluția cea mai ieftină..

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON