URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
După ce a părăsit postul de primar al Oradiei, Ilie Bolojan a ajuns președinte. Președinte al Consiliului Județean Bihor. Nu au trecut decât patru ani și din nou e președinte. Al Senatului. Dacă zarurile cad cum trebuie, în câteva săptămâni ar putea ajunge președinte de țară. Interimar. Iar cum nimic nu-i mai stabil decât interimatul, s-ar putea să stea mai mult pe la Cotroceni...
Zic şi eu
Adrian Cris
În nici două luni, Ilie Bolojan și-a zdrențuit imaginea la care a trudit 20 de ani ca prefect de Bihor, primar al Oradiei și președinte al Consiliului Județean. Din favoritul de astă-toamnă al unor șefi de partide - și „de stânga”, și „de dreapta” - pentru funcția de premier, a devenit el însuși șef de partid, ce-i drept interimar, iar PNL încă nu dă semne că s-ar fi hotărât să redevină liberal.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Martie 2020, 20:15

Se poate şi de acasă! Izolați în case, bihorenii sunt invitaţi să-și consume online plăcerile de timp liber. Vezi ce opțiuni sunt

Se poate şi de acasă! Izolați în case, bihorenii sunt invitaţi să-și consume online plăcerile de timp liber. Vezi ce opțiuni sunt MAGIA SCENEI... ONLINE. Teatrul Regina Maria şi-a închis porţile odată cu celelalte instituţii de cultură, însă actorii orădeni continuă să-şi dea întâlnire cu fanii online, difuzând spectacole din stagiunile trecute, cum ar fi "Zbor deasupra unui cuib de cuci" (Foto: Remus Toderici)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Obişnuiţi până săptămânile trecute ca în timpul liber să hoinărească, să iasă în baruri şi restaurante, la teatru, cinema şi concerte, bihorenii sunt, în această perioadă, consemnaţi la domiciliu.

Cum între patru pereţi plictiseala vine repede, chiar şi cu toate filmele disponibile pe Netflix, consumatorii sunt îmbiaţi cu variante alternative de petrecere a timpului, multe dintre ele tentante. Spre exemplu, Teatrul Regina Maria postează online câteva spectacole, magicienii orădeni Eduard şi Bianca "predau" pe Facebook trucuri şi jocuri distractive, iar antrenorii de fitness au creat exerciţii speciale pe care le-au filmat şi pus la dispoziţia celor care vor să se menţină activi.

Călătorii virtuale

După ce pe tot mapamondul oamenii s-au retras în case, ascultând sfaturile autorităţilor şi ferindu-se de noul coronavirus, o sumedenie de instituţii de cultură, platforme independente, precum şi artişti au căutat să le ofere variante alternative de a petrece timpul liber, fără să iasă.

Celebrul rocker american Bruce Springsteen a publicat pe YouTube, pentru prima oară în format integral, un concert susţinut la Londra, liderul formaţiei Coldplay, Chris Martin, a dat un recital live pe Facebook, din casa sa, iar tot mai multe muzee au pus la dispoziţie pe propriile pagini tururi virtuale, inclusiv Luvru din Paris (louvre.fr) şi muzeele de la Vatican (museivaticani.va), curioşii putând "intra" inclusiv în Capela Sixtină.

De asemenea, platforma Arts and Culture dezvoltată de Google îi cheamă pe curioşi să vadă cea mai mare colecţie de lucrări realizate de celebra pictoriţă mexicană Frida Kahlo, în timp ce pe operavision.eu au fost încărcate spectacole întregi de operă filmate pe marile scene ale Europei, între care "Tosca", "Bărbierul din Sevilla" şi "Carmen".

La Traviata, acasă

Şi instituţiile de cultură din România s-au străduit să ajungă la publicul lor prin lumea virtuală. Opera Naţională Română din Cluj-Napoca a gândit un program de transmitere online a spectacolelor, pe site-ul operacluj.ro, astfel că pe 27 martie e programată "premiera" operei "Macbeth", pe 31 martie poate fi urmărită "Traviata", în timp ce pe 3 aprilie va fi publicat spectacolul "Madama Butterfly". Fiecare dintre acestea va fi disponibil în zilele menţionate, începând cu ora 18, şi va rămâne apoi public timp de 20 de ore.

Pentru cei mici, Teatrul Ţăndărică din Bucureşti oferă înregistrări ale unor spectacole haioase şi educative, între care "Crăiasa zăpezii", "Păcală" şi "Motanul încălţat". Toate vor putea fi văzute în regim de transmisie în direct (live stream) pe pagina de Facebook a Teatrului.

O altă opţiune tentantă oferă platforma filmedocumentare.com, care publică sute de documentare, inclusiv româneşti, cum ar fi "Epoca lui Carol I" şi "Enigma Transfăgărăşanului".

Teatru în izolare

În Bihor, Teatrul Regina Maria îşi cheamă publicul tot pe pagina de Facebook, unde periodic sunt difuzate, în regim de live stream (producţiile pot fi văzute în anumite zile, la anumite ore, iar apoi nu mai sunt disponibile), spectacole apreciate din stagiunile trecute.

Luna aceasta, amatorii de teatru pot să vadă sau să revadă "Zbor deasupra unui cuib de cuci", regia Marius Oltean (28 martie) şi "Cei ce nu uită", regia Gavriil Pinte (31 martie), toate de la ora 19. Teatrul Szigligeti a programat, la rândul său, vizionări pentru mai multe spectacole din repertoriu.

Şi Teatrul Arcadia îi invită pe copii online, pe pagina de Facebook, unde actorii vor spune poveşti şi vor ţine ateliere virtuale, iar sâmbătă dimineaţa, la ora 11, va fi difuzat spectacolul "Motanul încălţat".

Şi compania privată de teatru Trendart din Oradea a publicat pe Youtube înregistrarea integrală a spectacolului "Hainele cele noi ale împăratului".

În formă

Chiar şi "carantinaţi" în propriile case, micuţii pot învăţa să facă "vrăji". De câteva zile, magicienii orădeni Eduard şi Bianca publică pe pagina de Facebook tutoriale cu jocuri şi trucuri care pot fi realizate acasă, cu obiecte simple, aflate la îndemână.

Pentru a nu ne petrece tot timpul pe canapea, antrenorii de fitness din Oradea au lansat programe special concepute cu exerciţii antrenante. Spre exemplu, Kinga Sebestyen, femeia din spatele orei de kangoo jumps cu 1.500 de participanţi care a pus Oradea în Cartea Recordurilor, ţine zilnic, de acasă, antrenamente live pe Facebook. De asemenea, antrenorii lanţului de săli Fit4 U publică periodic, pe aceeaşi reţea de socializare, seturi de exerciţii pentru cei care vor să se menţină în formă. Până la urmă, tocmai de aceea rămânem în case, să fim sănătoşi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8347 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON