Primăria Oradea a început modernizarea sistemului unic de supraveghere video din oraş, instalând sisteme noi de stocare şi procesare video în dispeceratul din sediul Poliţiei municipale.
Anunţul a fost făcut, joi, de primarul Ilie Bolojan, într-o conferinţă organizată chiar în dispeceratul pentru monitorizarea video a domeniului public, alături de specialistul de telecomunicaţii al Primăriei, colonelul în rezervă Ioan Roşie, dar şi de reprezentanţi ai Poliţiei Bhor.
Proiectul se desfăşoară în trei etape, după cum a explicat colonelul Roşie, iar în prima etapă a fost reînnoit sistemul de stocare, procesare video şi dispecerizare. „Echipamentele noi achiziţionate au costat 375.000 lei, fără TVA, au fost deja instalate şi sunt funcţionale”, a declarat Roşie.
În următoarea perioadă se vor achiziţiona 600 de camere video inteligente, capabile să capteze imagini pe timp de noapte, să facă "zoom" asupra zonelor periculoase, să înregistreze valorile de trafic şi să citească numere de înmatriculare ale maşinilor.
„Camerele vor fi montate pe principalele artere de circulaţie, în parcuri, în intersecţii, în vecinătatea şcolilor, la intrările şi ieşirile din oraş, în zona centrală, pe pietonală, în pasajul Vulturul Negru”, a mai spus colonelul.
Până la finalizarea procedurii de achiziţie, specialiştii Primăriei vor conecta camerele existente la echipamentele achiziţionate. Tot în această perioadă, se vor stabili zonele de interes în funcţie de datele statistice oferite de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Bihor şi Poliţia Locală. „În primul rând, se vor alege zonele în care au fost înregistrate mai multe infracţiuni, accidente, sau probleme”, a precizat primarul Bolojan.
Pe de altă parte, edilul a declarat că Primăria pregăteşte documentaţia pentru atragerea de fonduri europene în vederea amenajării unui Centru integrat de supraveghere. „Acest centru va cuprinde atât sistemul de monitorizare, cât şi un centru de management al traficului şi, de asemenea, un centru de urmărire a parcărilor care se construiesc în afara carosabilului”, a anunţat Bolojan.
Centrul ar urma să fie construit în curtea Poliţiei municipiului. „Asta înseamnă costuri mult mai mici decât dacă ar fi dispecerate separate, o eficienţă mult mai mare de intervenţie, pentru că dacă se întâmplă ceva, un accident, un furt, un incident în oraş, toţi cei care pot să intervină o vor face, după modelul integrat de la 112, cu viteză de reacţie maximă. Toţi avem de câştigat”, a mai spus primarul.
În prezent, în Oradea sunt montate 160 de camere de luat vederi. După atribuirea licitaţiei pentru achiziţia de camere noi şi semnal pentru transmiterea informaţiilor, programată pentru primăvara acestui an, acestea vor fi înlocuite.
"Noile camere vor fi mult mai performante. La intrările în oraş vor fi montate camere capabile să citească numerele de înmatriculare ale maşinilor iar în zonele critice camere cu joystick capabile să facă rotiri la 360 de grade. Vechile camere nu vor fi aruncate ci le vom monta în curţile şcolilor", a declarat Bolojan.
Municipalitatea a achiziţionat deja un server pentru gestionarea noului sistem de supraveghere. Serverul poate procesa informaţia aferentă unui număr de o mie de camere de luat vederi în condiţiile în care până în primăvara anului viitor vor fi montate în Oradea 600 de astfel de aparate.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.