Mii de români aşteaptă ore în şir în vămile din vestul ţării ca să revină acasă de sărbători de la locurile de muncă din străinătate. Coloanele de maşini se întind pe câţiva kilometri.
"După cinci ore"
Călătorii reclamă timpi de aşteptare care pot ajunge şi la patru ore în vămile Borş I – Artand şi Borş II - Nagykzreky.
"Am reuşit să intru în ţară prin Borş II după un tur de patru ore", a scris un şofer pe grupul de Facebook INFO TRAFIC jud. BIHOR.
Situaţia este similară şi în punctul de intrare prin Borş I, unde statul la coadă variază între trei şi cinci ore, după cum povestesc șoferii, în funcţie de linia de intrare în ţară în care s-au înscris.
"Îşi bat joc de noi. Am stat la coadă trei ore după 24 de ore de condus", a reclamat un şofer pentru RTV. "Din cauza carantinei aşteptăm. Venim din Germania şi de cinci ore stăm", a spus un altul conform aceleiași surse.
Oamenii sunt cu atât mai revoltaţi cu cât, potrivit datelor oficiale furnizate de portalul Poliţiei de Frontieră, duminică dimineaţă timpii de aşteptare erau de 130 de minute, atât în Borş I cât şi în Borş II. Or, spun ei, timpul de așteptare este mult mai mare.
În tot acest timp, Poliția de Frontieră îi îndeamnă pe șoferi să tranziteze toate punctele de trecere a frontierei.
"În continuare recomandăm participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor deschise traficului internaţional, astfel încât să evităm apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea", a transmis Poliția de Frontieră printr-un comunicat.
Spre exemplu, duminică dimineaţă în Borş I erau deschise şapte linii de intrare şi trei de ieşire iar în Borş II şase linii de intrare şi două de ieşire. Şi tot nu erau suficiente...
"Am toate actele în regulă"
Românii care se întorc acasă se plâng că timpii de aşteptare cresc ca urmare a verificării documentelor privind vaccinarea împotriva Covid-19.
"Eu m-am vaccinat deja de două ori, am toate actele în regulă, nu înţeleg de ce nu se face o coloană sau două pentru noi şi trebuie să aşteptăm să le facă actele la toţi nevaccinaţii", a spus un călător.
Formalităţile de intrare în ţară sunt îngreunate de triajul epidemiologic făcut de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor care trebuie să ia în evidenţă românii repatriaţi care intră în carantinare. În țară intră foarte multe microbuze cu pasageri nevaccinați, îngreunând și mai tare traficul.
"Ne bagă în carantină că aşa vrea Arafat şi Iohannis", a protestat un şofer.
S-a triplat traficul din Ungaria!
Potrivit datelor oficiale ale Poliţiei de Frontieră, în ultima zi traficul de călători a fost foarte încărcat ca urmare a reîntoarcerii românilor în ţară pentru sărbătorile de iarnă.
foto: Punctele de trecere a frontierei de vest sunt marcate cu roşu pe site-ul Poliţiei de Frontieră, ceea ce înseamnă un timp de aşteptare ridicat, de peste 59 de minute
"Comparativ cu o zi din luna noiembrie, când prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control, în medie, aproximativ 90.000 de persoane, cu peste 32.000 de mijloace de transport, se constată o creştere de peste 80% a traficului de persoane", a anunţat duminică Poliţia de Frontieră.
Comparând traficul pe sensul de intrare în ţară, dacă în noiembrie media zilnică a fost de 50.000 de persoane şi 170.000 de autovehicule, în ultimele 24 de ore acesta s-a triplat.
"Comparativ cu aceleaşi perioade, la frontiera cu Ungaria, numărul persoanelor care s-au prezentat la intrarea în ţară s-a triplat", se mai menţionează în comunicat.
În ultimele 24 de ore prin punctele de trecere a frontieră au trecut 168.300 persoane cu peste 48.500 mijloace de transport.
Pe sensul de intrare au fost aproximativ 120.000 de persoane cu 33.000 de mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 48.300 de persoane şi 15.500 mijloace de transport.
Cea mai tranzitată frontieră a fost cea cu Ungaria unde au fost controlate în total 92.700 de persoane şi 32.400 autovehicule.
Video: Dan Bureţia
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.