URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 August 2024, 16:27

Se deschide și centura Oșorhei, cea mai importantă dintre cele din Zona Metropolitană Oradea (FOTO)

Se deschide și centura Oșorhei, cea mai importantă dintre cele din Zona Metropolitană Oradea (FOTO) sursa foto: Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe cei aproape 6 kilometri ai centurii Oșorhei se va putea circula de sâmbătă, 24 august, de la ora 19.00, a anunțat Consiliul Județean Bihor, cu privire la cea de-a patra șosea nouă în Zona Metropolitană Oradea.

Mai ușor la ieșirea spre Cluj

Astăzi, 23 august, comisia de dare în trafic a verificat și aprobat toate aspectele tehnice și de siguranță necesare, astfel încât Centura Oșorhei să fie pregătită pentru deschiderea circulației. În urma acestor verificări, la care a participat și Poliția Rutieră Bihor, s-a decis ca noul drum să fie deschis traficului mâine, 24 august, la ora 19:00, fiind cea de-a patra centură finalizată de Consiliul Județean Bihor în cursul acestui an”, a transmis administrația județeană printr-un comunicat dat publicității vineri.

Noul drum va contribui semnificativ la descongestionarea traficului de pe cea mai aglomerată ieșire din Oradea, pe DN1 spre Cluj, în condițiile în care localitatea Oșorhei este tranzitată zilnic de aproximativ 25.000 autovehicule.

Traseul de 5,8 kilometri al centurii Oșorhei pornește din sensul giratoriu situat la intersecția dintre centura Oradea cu drumul comunal spre Cheriu, ocolește Oșorheiul prin sudul localității și se încheie în girația de pe DN1 care face legătura cu drumul comunal spre Fughiu.

În cadrul aceluiași proiect se reabilitează cei 12,8 km ai drumului județean dintre Oșorhei și Copăcel, unde lucrările presupun lărgirea șoselei, amenajarea căilor de acces la proprietăți, refacerea podețelor și refacerea podului peste Valea Sărand. Stadiul lucrărilor a depășit, aici, 70% din volumul proiectat.

Realizarea centurii Oșorhei și reabilitarea DJ 767E fac parte din obiectivul de investiții „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea; Lot 1”, la rându-i parte din proiectul „Construirea și reabilitarea legăturilor rutiere secundare către rețeaua rutieră și nodurile TEN-T din Județul Bihor”.

Lucrările sunt executate de PORR Construct, valoarea contractului pentru ambele drumuri fiind de 108,275 milioane lei, fără TVA, iar finanțarea asigurată din fonduri UE și din bugetul CJ Bihor.

Încă alte 7 drumuri

Din proiectul „Construirea și reabilitarea legăturilor rutiere secundare către rețeaua rutieră și nodurile TEN-T din Județul Bihor” mai fac parte centurile Nojorid, Sântandrei, Biharia și drumul de legătură dintre Biharia și Paleu, modernizarea DJ 763 Padiș – Ic Ponor și reabilitarea DJ 795 Salonta – Tinca.

Până în prezent, CJ Bihor a finalizat sau are în lucru drumuri noi cu o lungime totală de 68 de km: centura Aleșd - 5,8 km (deschisă parțial și a cărei deschidere integrală este programată pe 30 august), centura Beiuș (9,3 km, care ar urma să fie deschisă luna viitoare), centura Sântandrei (5 km, dată în trafic în luna mai), centura Nojorid (8,4 km, deschisă săptămâna trecută), centura Sânmartin (8 km, pe care se circulă din iunie), centura Biharia (8,7 km, a cărei finalizare este preconizată la finele anului) și Inelul Metropolitan Oradea (17 km, cu termen de finalizare în primăvara anului viitor).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
KP
::::::::)))))) ți se pare de la foame
Postat 25 August 2024, 11:43 de Sandu2100
#Sando ... s-ar putea să ai dreptate și să am și prostie în cap.
Nici n-ar fi de mirare, din moment ce sunt liberal ca atitudine și membru PNL ... de atâția ani cu cei ca tine în jurul meu.
Postat 24 August 2024, 20:59 de KP
Libertate totala!
imi place foarte tare pe acesti site unde poti calomnia pe oricine sub articole de mare audienta.. poti sa spui ce vrei despre cineva de zeci si sute de ori ca nu se intimpla nimic.. este libertate totala si e minunat!!! bravo!
Postat 24 August 2024, 09:52 de TanarSiNelinistit
KP aka mama Omida
Te apuca greața de prostia pe care o ai in cap. In rest e bine la Bihor.
Postat 24 August 2024, 09:48 de Sandu2100
#Sando ...
... politrucii PSD sunt la fel ca cei de la PNL. Nicio diferență, în afară de frica celor dinainte de Bolojan de a îndatora Bihorul și Oradea pe 30 de ani de acum înainte. Din ce făcea Bolojan ceva, dacă nu erau fondurile ciclului bugetar european 2021-2027 ?!?!? Că fără acestea nici băncile nu dădeau ceva. Aducea Bolojan bani de acasă, din șura și grajdul de la Birtin ?!?!?
Postat 24 August 2024, 08:33 de KP
#zorro ...
... greața mă apucă când măi uit la voi, cei care mâncați cu polonicul tot ce iese din fundul lui Bolojan. Voi, cei care pentru 30 km de asfalt turnat ici și colo cu titlu de centuri, sunteți în stare să vă vă faceți preșul de șters picioarele "neterminatului" care a îndatorat tot bihoreanu, la bănci străine de interesele naționale și locale, doar pentru propria lui satisfacție și imagine.
Postat 24 August 2024, 08:28 de KP
KP
PZD a avut la dispoziție fonduri europene la județ, și nu au făcut nimic. Bolojan e un liderii făcea astea și fără fonduri europene.
Postat 23 August 2024, 23:54 de Sandu2100
....
E foarte ok dar nu înțeleg la noi mania sensurilor giratorii, înțeleg ca soluție de compromis, sper doar că pe termen lung va fi ca în ungaria, centura va deveni drumul principal fără oprire, iar cei care vor să intre în sat să iasă de pe drum. După cum arată harta lui pare că s-ar putea prelungi și să intre direct în E60, sper că ăsta e și planul.
Postat 23 August 2024, 21:57 de manu144x
Kkp
Inteleg ca esti bine platit ,dar..nu te apuca greata cand te uiti in oglinda?
Postat 23 August 2024, 20:15 de zorro
Din 2008 încoace când au început să intre banii europeni de aderare și ntegrare ...
... Bolojan a reușit, fa lider de necontestat și fără adversari, să facă anual în zonă cam 2 km de drum fără trotuar. Mare scofală cei vreo 30 km de asfalt aruncat la plezneală pe câmp.
Postat 23 August 2024, 19:58 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON