URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 August 2024, 14:45

Se deschide circulația pe toată șoseaua de centură Aleșd (FOTO)

Se deschide circulația pe toată șoseaua de centură Aleșd (FOTO) sursa foto: Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centura Aleșd se va deschide traficului, pe toată lungimea, sâmbătă dimineață, la ora 9, au anunțat marți reprezentanții Consiliului Județean Bihor. De la finalul acestei săptămâni, se va circula și pe tronsonul de 1,6 kilometri ce se întinde de la intrarea în Aleșd dinspre Cluj și până la intersecția cu DJ 764, al cărui traseu a fost contestat de unii localnici. 

„Sâmbătă, 31 august, la ora 09:00, se deschide circulația pe întregul traseu al Centurii Aleșd. Din acest sfârșit de săptămână, traficul greu și cel de tranzit va fi redirecționat pe noul drum ocolitor, reducând aglomerația și poluarea din oraș, dar și timpul de deplasare. Este cea de-a cincea centură deschisă traficului în acest an”, se arată într-o informare trimisă de CJ Bihor. 

În același comunicat se detaliază că „practic, sâmbătă se deschide ultimul segment al centurii, de 1,6 kilometri, al cărui traseu este cuprins între sensul giratoriu amenajat pe DN1 la intrarea în Aleșd dinspre Cluj și intersecția cu DJ 764 Aleșd – Beiuș”.

sursa foto: Consiliul Județean Bihor

Totodată, CJ Bihor amintește că lucrările din această zonă au fost blocate timp de un an din cauza contestațiilor deciziilor de expropriere emise de CNAIR, pentru realizarea șoselei. 

După cum BIHOREANUL a mai scris, dintre cei 23 de localnici care au contestat aceste decizii, majoritatea au renunțat la procese. De asemenea, șapte persoane au pierdut procesele, instanțele respingând cererile, iar în cazul a cinci persoane s-au pus în aplicare proceduri de executare silită. 

Centura Aleșd are o lungime totală de 5,85 km și este compusă din două tronsoane. Primul, de 3,6 kilometri, ocolește orașul Aleșd prin sud, ca alternativă la DN 1. Traseul începe de la sensul giratoriu amenajat pe DN 1 la intrarea în Aleșd dinspre Cluj, se intersectează cu DJ 764 Aleșd - Beiuș și revine în DN1 printr-un sens giratoriu, la ieșirea din Aleșd spre Oradea.

Secțiunea cuprinsă între intersecția cu DJ764 și sensul giratoriu de la ieșirea spre Oradea a fost deschisă circulației în 1 august. Al doilea tronson, dat în trafic în septembrie 2023, asigură o conexiune mai bună pe direcția Zalău, făcând legătura între DN 1 și DN 1H. Lungimea acestuia este de 2,3 kilometri. 

Lucrările au fost executate de asocierea de firme Drum Asfalt și Trameco, iar valoarea contractului a fost de peste 89 de milioane de lei, cu TVA.  

Finanțarea este asigurată din fonduri europene, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 și Programul Transport 2021 – 2027.

Proiectul se realizează în baza unui protocol de colaborare încheiat între Consiliul Județean Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
sandu
Ia vezi la Cluj salarii, firme mari, plin de viata , oras animat nu mort cum e Oradea. Ia vezi spatii comerciale goale cum e plina Oradea. Ia vezi cum poplatia Clujului a ajuns cat Bihorul. Ia vezi aeroport adevarat, ia vezi cate spiatle,clinici, medici sunt in Cluj. ... Teava aia de 300 a pus si Bolojan in locul celor de 1000mm in zona Horea si Sucevei de refuleaza canalizarea in case la oameni. Crezi ca minciuna tine postacule
Postat 28 August 2024, 15:27 de vasi13
KP
Tu spargi semințe în fața blocului, și ai pretenții de dezvoltare ::::)))
Postat 27 August 2024, 20:25 de Sandu2100
Sandu. ..
... ești chitit pe capra vecinului, dar aceea dă lapte lichid. Nu praf ca la Oradea.
Postat 27 August 2024, 19:50 de KP
KP
Pana una alta sa nu mori proastă, ca tot comentezi aiurea si ne spui ca Bolojan face conductele de scurgere de 300mm. Vezi la Cluj cum e :::))))) Bineînțeles nu e Bolojan la Cluj, dar tot liberali:::::))))) https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/furtuna-puternica-in-cluj-napoca-strazi-si-subsoluri-inundate-pompierii-intervin-in-mai-multe-zone-foto.html
Postat 27 August 2024, 18:29 de Sandu2100
KP
Tu nu trebuie sa plătești nimc
Postat 27 August 2024, 18:14 de Sandu2100
Care este regimul și în ce categorie se încadrează noul traseu?
Plătim sau nu plătim taxă de drum dacă intrăm pe această porțiune de drum? Este în administrarea CNAIR ca drum național, este în administrarea Consiliului județean Bihor ca drum județean, sau în cea a orașului Aleșd, ca stradă urbană din moment ce se află în intravilan, printre niște case? Sau poate este un mix și e din toate. Hai, să te vedem cât de deștept ești bihoreanule, dacă ai idee cum stă de fapt treaba.
Postat 27 August 2024, 17:52 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON