URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Octombrie 2024, 12:33

Se circulă pe centura Beiuș. Imagini aeriene cu șoseaua care ocolește municipiul (FOTO/VIDEO)

Se circulă pe centura Beiuș. Imagini aeriene cu șoseaua care ocolește municipiul (FOTO/VIDEO) sursa foto: Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de duminică, de la ora 17, se circulă pe șoseaua de centură Beiuș, care ocolește municipiul pe la vest și care a fost realizată printr-o investiție masivă, de peste 110 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat trimis luni de Consiliul Județean Bihor, aceasta este cea de-a șasea centură finalizată de instituție, după cele aferente localităților Sântandrei, Sânmartin, Nojorid, Oșorhei și Aleșd.

„Centura Beiuș are o lungime totală de 9,3 kilometri, fiind cea mai complexă lucrare derulată de Consiliul Județean Bihor. Complexitatea lucrării este determinată de relieful care a impus construirea a 2 viaducte (de 800 și 700 metri), a 3 pasaje supraterane (lungime totală: 230 metri) și a 2 poduri (lungime totală: 28 metri)”, se mai precizează în același comunicat.

Șoseaua, care are două tronsoane - 7,33 kilometri centura propriu zisă și 2 kilometri legătura cu DN76 și parcul industrial -, a fost amenajată cu fonduri europene, printr-un parteneriat între CJ Bihor și CNAIR.

sursa foto: CJ Bihor

Centura propriu zisă începe din DN76, la intrarea în Beiuș dinspre Oradea, traversează Crișul Negru și Drumul Comunal 231 spre Finiș, ocolind Beiușul la vest. Apoi trece peste calea ferată și Crișul Negru și revine în DN76. Această porțiune a costat 525 de milioane de lei cu TVA. 

Cel de-al doilea tronson al șoselei are o lungime de 2 kilometri, înspre localitatea Delani. Acesta face legătura între primul sector al centurii și DJ764 Beiuș – Roșia – Aleșd și asigură accesul către viitorul parc industrial din Beiuș. Tronsonul a costat 23,7 milioane de lei cu TVA. 

Constructorii primului tronson au fost Drum Asfalt (lider), Ilgaz Insaat Ticaret Anonim Sirketi, Obras Publicas y Regadios, OPR Asfalt, iar ai celui de-al doilea, Drum Asfalt (lider) și Ile Viorel Construct.

Pentru a facilita accesul către Stâna de Vale, reprezentanții Consiliului Județean Bihor au anunțat că se dorește realizarea unui nou drum de legătură de 1,4 kilometri. „Traseul noului tronson, care va fi conectat cu Drumul Apusenilor, va porni din pasajul suprateran de la capătul Centurii Beiuș înspre Ștei și va continua până la intersecția cu Drumul Județean 764A, în apropierea localității Mizieș, comuna Drăgănești. Acesta se află în etapa de proiectare și reprezintă etapa a III-a a Centurii Beiuș”, se mai precizează în comunicatul CJ Bihor. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP
Bineînțeles ca ție nu-ți place ::::))))) pt ca e meritul lui Bolojan acolo
Postat 14 Octombrie 2024, 15:11 de Sandu2100
Tocmai s-a întor din acea zonă o mașină.
Nu se circulă. Vrăjeală liberală. Șoferul nu minte. Beiușul avea, la ora prânzului, același trafic supraglomerat pe artera principală ca în orice zi de luni. Să nu inventeze propaganda că șoferii nu sunt atenți și nu văd inficatoarele. O fi o ocolitoare prea lungă, că altfel nu se explică.
Postat 14 Octombrie 2024, 14:55 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON