URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 August 2020, 11:10

Se caută soluţii pentru cele 9 depozite de deşeuri periculoase din Bihor, pentru care România a fost deja sancţionată de UE

Se caută soluţii pentru cele 9 depozite de deşeuri periculoase din Bihor, pentru care România a fost deja sancţionată de UE 7.000 de tone de gudroane acide ameninţă să se reverse peste satul Derna
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şefa Gărzii Naţionale de Mediu, Mărioara Artemis Gătej, a fost, marţi, într-o vizită de lucru în Bihor, pentru a căuta, alături de Prefectura Bihor, soluţii pentru cele nouă depozite de deşeuri periculoase din judeţ, rămase de zeci de ani necurăţate.

Lista neagră

Este vorba de două bataluri cu reziduuri petroliere, adică gudroane acide din comuna Derna, care aparţin SC Petrol Derna SRL, o societate reprezentată acum de Romexpert IPURL în calitate de lichidator judiciar, trei halde de şlam rămase în urma fabricii de alumină din Oradea (foto jos), care în prezent aparţin SC Ingens SRL (fosta SC Cemtrade SA), o haldă de şlam de la fosta Alumina care aparţine SC Fibrocim SRL, un batal de reziduuri petroliere în Balc şi altul în Dolea (comuna Suplacu de Barcău), ambele gestionate de Euroconsult SPRL, şi două depozite neconforme pentru deşeuri industriale periculoase solide, respectiv lichide, care aparțin SC Sinteza SA.

Halde de şlamGătej s-a întâlnit cu prefectul Dumitru Ţiplea şi cu reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Bihor, respectiv ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor (foto jos), pentru a afla ce este de făcut.

„Discuțiile au vizat identificarea unor soluții de închidere a depozitelor cu deșeuri contaminate de la nivelul județului Bihor, a căror neutralizare a fost tergiversată de câțiva zeci de ani. Prefectul Dumitru Tiplea a prezentat soluțiile discutate în cadrul întâlnirilor prealabile cu agenții economici responsabili cu gestionarea depozitelor, iar comisarul general Mărioara Gătej a precizat că va prezenta Executivului propunerile prefectului și că există toată deschiderea pentru rezolvarea acestor probleme într-un timp cât mai scurt”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Bihor. Documentul nu precizează care sunt, concret, aceste soluţii.

Şedinţă de lucru

Poluări istorice

În octombrie 2018, România a fost condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea directivei privind depozitele de deşeuri, conform căreia autorităţile trebuiau să închidă 68 de gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009 cel târziu. Această obligaţie era prevăzută de Directiva 1993/31/CE.

Curtea a constatat că România a luat măsuri pentru închiderea şi ecologizarea acestor depozite, dar nici una dintre proceduri nu a fost finalizată.

Hotărârea Curţii de Justiţie nu a prevăzut sancţiuni financiare pentru ţara noastră, ci obligativitatea de a lua măsuri urgente.

BIHOREANUL a scris în mai multe rânduri despre aceste depozite nu doar neconforme cu legislaţia europeană, ci şi periculoase pentru cetăţeni. La Derna, de pildă, cele două batale înmagazinează peste 7.000 de tone de reziduuri rămase în urma activităţii fostei Uzine de Prelucrare Derna-Tătăruş, şi sunt pline ochi, ameninţând să se reverse peste sat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON