URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iunie 2017, 12:38

Se caută bani pentru construirea unei şosele de centură la Salonta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a finalizat studiul de fezabilitate pentru construcţia unei şosele ocolitoare a municipiului Salonta, aceasta urmând să coste peste 45 milioane euro! Există, însă, o problemă majoră, aceea că nici CJ Bihor şi nici Primăria Salonta nu au fonduri pentru a o finanţa. Aşadar, speră că banii vor veni de la Ministerul Transporturilor.

"Există un studiu de fezabilitate integrat pe masa Guvernului. Aşteptăm rezultatele şi avem mari speranţe la finanţare. Dacă noi am fi avut aceste studii pregătite, am fi avut finanţare acum, modică, dar o aveam, de câteva milioane de lei. Cum am reuşit să se aducă pe zona Beiuşului o parte din bani, cum s-au adus la Săcueni câteva milioane, se putea aduce şi aici. Nu am avut studiul până acum…", a precizat preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Pentru studiul de fezabilitate s-au cheltuit 235.000 lei plus TVA. În acesta sunt propuse două variante de construcţie a şoselei de centură, una cu o lungime de circa 9,9 kilometri, care ar costa estimativ 48,3 milioane euro, plus TVA, respectiv una cu o lungime de 9,4 kilometri, care ar costa 45,4 milioane euro, plus TVA.

Centura Salontei s-ar desprinde din drumul naţional 79 înainte de intrarea în municipiu, ar străbate terenurile agricole din vecinătatea acestuia, s-ar intersecta cu DJ 795 şi s-ar opri tot în DN 79 în zona localităţii Mădăras.

În sumele înaintate în studiul de fezabilitate au fost calculate şi exproprierile care ar trebui făcute pentru construcţia şoselei de centură. "Cumpărarea terenurilor se va face pe o fâşie îndestulătoare pentru o eventuală extindere în viitor", a precizat Pásztor.

Prezent la conferinţa de presă, primarul Salontei, Török László, a spus că această şosea ar aduce beneficii tuturor locuitorilor judeţului care circulă spre sau dinspre Arad şi Timişoara. "În clipa în care trebuie să treceţi prin Salonta pierdeţi timpul trecând prin inima oraşului. Asta înseamnă un disconfort foarte mare, atât pentru cei care trec prin oraş cât şi pentru locuitori", a spus acesta.

Prezent şi el la aceeaşi conferinţă, vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, a afirmat că există "promisiuni" pentru finanţarea investiţiei. "Avem promisiuniuni de la ministrul Transporturilor că va prinde şi această centură în programul naţional de transport", a spus şeful PSD Bihor. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
45 milioane euroi ...
La banii astia poti face, pe 4 benzi cu gardulet pe margini, un cerc in jurul Salontei de vreo 45 km.
Postat 09 Iunie 2017, 11:16 de WinDos
Si lunga si scumpa!
48.000.000+TVA= 57.120.000 Eu. rezulta cam 5.700.000 eu/ km. E vorba de centura tip autostrada, dula, cu doua benzi pe sens? Cam scumpa la ses! Cam prea scumpa la ses! Cam dublu la ses! Si lunga si scumpa !
Postat 09 Iunie 2017, 01:55 de scortosul
Cam dublu !
Traseul ales e cel mai,lung posibil. Nu stiu care a fosat ratiunea alegerii unui traseu dublu ca lungime. Varianta cu centura spre tara si nu spre granite cred ca era la jumatate cantitate deci jumatate costuri!
Postat 09 Iunie 2017, 01:50 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON