URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 31 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 August 2022, 19:00

Se caută artiști care să expună în „Grădina Magică“ a Palatului Baroc din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Artiştii sunt invitaţi să se înscrie în concursul dedicat creării de instalaţii artistice care vor fi expuse în cadrul Magic Garden, un eveniment unic în ţară, în cadrul căruia între 19 septembrie şi 18 octombrie, în grădina Palatului Baroc din Oradea, vizitatorii se vor putea întâlni cu personaje istorice, precum prinţesa Sisi sau Sfântul Ladislau, şi viziona spectacole de artă stradală și instalaţii artistice şi multimedia.

Competiţia este publică şi se adresează artiştilor români şi norvegieni, urmând ca la final să fie selectate cele mai bune şase lucrări, câte trei pentru fiecare ţară, care să pună în valoare patrimoniul cultural al locului.

„Artele contemporane, prin utilizarea tehnologiilor moderne, permit vizitatorilor o imersiune graduală, transformând vernisajul dintr-o experienţă vizuală într-o experienţă multisenzorială. Fie că vorbim de budoarul împărătesei Sisi, de o poartă magică sau altă idee care să pună în valoare locul şi istoria, ne dorim lucrări care să aducă aproape arta şi tehnologia şi să ofere un spectacol pentru simţuri. Vor fi admise şi apreciate lucrările care respectă cerinţele proiectului şi plasează publicul în atmosfera şi povestea grădinii", au transmis organizatorii.

În grădina Palatului Baroc vor fi expuse, în total, 12 instalaţii artistice şi multimedia, iar 8 actori cu rol de ghizi vor imita personalităţi istorice care au avut legătură cu Oradea. Opt spectacole de artă stradală vor completa experienţa vizitatorilor. Intrarea la eveniment este gratuită.

Magic Garden este un proiect realizat cu circa 200.000 euro (965.505 lei), bani obţinuţi prin proiectul "RO-cultura", finanţat prin Granturile SEE acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia în spaţiul economic european de către Asociaţia Why Not Us din Cluj Napoca, în parteneriat cu Christian Westblikk din Norvegia, Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Visit Oradea.

Doritorii se pot înscrie până pe 13 august, iar câştigătorii vor fi anunţaţi în 15 august. Detaliile şi regulamentul concursului  sunt disponibile pe pagina de internet a evenimentului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5914 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON