Criza din Ucraina se agravează. Un soldat ucrainian a fost ucis, iar liderii separatiștilor proruși au anunțat, sâmbătă dimineață, mobilizarea generală. Pentagonul susține că 40% dintre forțele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt în poziție de atac, iar președintele american Joe Biden s-a declarat convins că Rusia va ataca Ucraina. Se așteaptă ca Vladimir Putin să conducă sâmbătă manevre nucleare.
Potrivit HotNews.ro, care relatează pe larg situația tensionată, au avut loc și atacuri cibernetice, însă Rusia neagă că s-ar afla în spatele acestora.
Mobilizare generală
Ziua de sâmbătă a adus noi vești proaste în conflictul cu Rusia. ”Fac apel la concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală", a declarat Denis Puşilin, liderul prorus al republicii autoproclamate Doneţk din estul Ucrainei, într-o înregistrare video.
Anunţul a fost făcut în contextul "creşterii spectaculoase" a încălcărilor armistiţiului din estul Ucrainei, raportată cu câteva ore mai devreme de observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Un anunț asemănător de mobilizare generală a fost făcut la scurt timp și de liderul separatiștilor din Lugansk. Leonid Pasechnik a semnat și un așa-zis decret în acest sens, după ce vineri ar fi dispus evacuarea civililor - la nivel declarativ circa 700.000 de oameni - invocând drept pretext un atac al Ucrainei. În cursul dimineții de sâmbătă, mai puțin de 7.000 de oameni au fost evacuați din Donețk.
Soldat ucrainian ucis
De altfel, în Nordul regiunii separatiste Donețk au fost auzite, sâmbătă dimineață, mai multe explozii.
În timpul bombardării satului Mironovski de către mercenari ruși, un soldat ucrainean a fost ucis de schijele care i-au provocat leziuni grave. Din câte se pare, soldatul era căpitan al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Armata Ucrainei a actualizat și datele privind violarea armistițiului de pace, precizând că bilanțul a ajuns la 19 incidente.
Explozii pe teritoriul Rusiei
Pe de altă parte, presa rusă susține că un obuz ar fi explodat pe teritoriul Rusiei, în districtul Tarasovski din regiunea Rostov. Explozia s-ar fi produs la un kilometru distanță de granița cu Ucraina și nimeni nu ar fi fost rănit.
Separatiștii proruși au deschis focul în nu mai puțin de 20 de zone, utilizând artileria grea (fapt ce reprezintă o încălcare a acordurilor de la Minsk).
Specialiștii se tem că bombardamentele sunt doar un pretext pentru ca Rusia să invadeze Ucraina.
Conferința de securitate de la Munchen
În acest context, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski ar urma să se deplaseze sâmbătă la Conferința de securitate de la Munchen (fondată în 1963 ca modalitate a liderilor occidentali de a discuta cele mai presante subiecte de securitate de pe scena internațională, la care, în premieră anul acesta Rusia nu va participa), chiar dacă oficialii americani și-au exprimat temerile că plecarea sa în acest moment ar fi riscantă și ar oferi oportunitatea pentru Rusia să speculeze că a fugit din țară.
Zelenski ar urma să se întâlnească în Germania cu vicepreședintele american Kamala Harris și alți lideri occidentali prezenți la eveniment.
De altfel, la acest eveniment, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, că riscul unui conflict declanșat de Rusia este extrem de ridicat, dar și-a reafirmat disponibilitatea de dialog cu Moscova.
Mai mulți lideri occidentali au făcut sâmbătă un nou apel la o soluție diplomatică pentru a evita vărsarea de sânge și au avertizat din nou, asupra prețului pe care Moscova îl va plăti în cazul unui atac.
Apel la pace
Totuși, Vladimir Putin pare decis în demersul său.
Președintele american Joe Biden a declarat, vineri seară, că este convins că Rusia va ataca Ucraina.
„Avem motive să credem că forțele ruse plănuiesc și intenționează să atace Ucraina în săptămâna viitoare, în zilele următoare”, a declarat Joe Biden, potrivit HotNews.ro, adăugând că Statele Unite cred că Rusia va viza capitala Ucrainei, Kiev.
El a mai arătat că a existat o creștere a dezinformarii ruse care ar putea fi folosită ca pretext pentru o invazie în Ucraina.
Ingredientele unei invazii reușite
HotNews mai scrie că, în tot acest context tensionat, Vladimir Putin va superviza exercițiile militare ale forțelor rusești, în cursul zilei de sâmbătă, inclusiv lansarea de rachete balistice și de croazieră menite să simuleze un atac nuclear.
Ambasadorul american la OSCE declara vineri că din estimările SUA, între 169.000 și 190.000 de soldați ruși sunt comasați la granița cu Ucraina, cea mai mare mobilizare de trupe de la Războiul rece.
Un responsabil al Pentagonului a declarat, vineri, că peste 40% din forţele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt în prezent în poziţie de atac, menţionând că faza de destabilizare a ţării dusă de Rusia "a început".
De asemenea, conform News.ro, secretarul american al Apărării Lloyd Austin a afirmat că preşedintele rus Vladimir Putin a "adunat elementele necesare unei invazii reuşite". "Nu cred că joacă la cacealma", a spus şeful Pentagonului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.