Orădenii care vor să facă lucrări de renovare sau au în plan să demoleze clădiri trebuie să se aştepte la costuri mai mari pentru gestionarea deşeurilor rezultate. Începând din acest an, pe lângă taxa de depozitare, pentru resturile din construcţii predate depozitului judeţean de deşeuri se aplică şi o taxă specială, cea de economie circulară.
Mai mult decât dublu
Reglementată prin OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, contribuţia de economie circulară (CEC) este o taxă pe care o datorează toţi administratorii de depozite de deşeuri pentru resturile abandonate în haldă.
Taxa a fost anume introdusă pentru a stimula valorificarea deşeurilor, iar banii sunt folosiţi în programele derulate de Administraţia Fondului de Mediu. Pe principiul "poluatorul plăteşte", administratorii de depozite judeţene, cum este firma Eco Bihor, colectează această taxă de la generatorii deşeurilor.
Anul 2024 a adus două modificări privind taxa de economie circulară: nivelul ei s-a dublat, de la 80 lei/tonă la 160 lei, şi se aplică de acum şi deşeurilor din construcţii. Concret, dacă pentru a arunca o tonă de moloz, un bihorean plătea la Eco Bihor doar taxa de depozitare de 27,71 euro, adică aproximativ 125 lei, acesteia i se adaugă acum şi CEC, aşa că aceeaşi tonă de deşeuri costă, din acest an, 285 lei.
Alte soluţii
Costurile sunt ceva mai mici când vine vorba de deşeuri din construcţii sortate, adică atunci când se aruncă doar ţigle, beton sau zidărie, fără resturi metalice, din plastic sau de alt fel. O tonă din aceste deşeuri costă doar 3 euro, dar taxa CEC se aplică şi în acest caz, astfel că preţul total va fi de 175 lei/tonă.
Trebuie menţionat că, cel puţin deocamdată, tarifele pe care le practică RER Vest, operator care colectează la cerere şi deşeuri din construcţii, nu au fost modificate, astfel că orădenii pot solicita amplasarea unor containere dedicate la preţuri care încep de la 213 lei, pentru închirierea pentru 48 de ore a unui container de 4,5 metri cubi.
Totodată, molozul rezultat în urma lucrărilor care n-au nevoie de autorizaţie de construcţie, cum sunt cele de amenajări interioare, pot fi predate gratuit în cele două centre de colectare separată din Oradea, în limita a 1 mc/zi, respectiv 3 mc/an.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.