URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Februarie 2024, 11:03

Scumpă demolare! De ce s-a dublat prețul pentru depozitarea deșeurilor din construcții și ce soluții au orădenii

Scumpă demolare! De ce s-a dublat prețul pentru depozitarea deșeurilor din construcții și ce soluții au orădenii RISC DE „CONTAMINARE”. Majorarea costurilor pentru aruncarea legală a molozului ar putea să-i determine pe bihoreni să abandoneze aceste gunoaie pe câmpurile de la marginea orașului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care vor să facă lucrări de renovare sau au în plan să demoleze clădiri trebuie să se aştepte la costuri mai mari pentru gestionarea deşeurilor rezultate. Începând din acest an, pe lângă taxa de depozitare, pentru resturile din construcţii predate depozitului judeţean de deşeuri se aplică şi o taxă specială, cea de economie circulară.

Mai mult decât dublu

Reglementată prin OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, contribuţia de economie circulară (CEC) este o taxă pe care o datorează toţi administratorii de depozite de deşeuri pentru resturile abandonate în haldă.

Taxa a fost anume introdusă pentru a stimula valorificarea deşeurilor, iar banii sunt folosiţi în programele derulate de Administraţia Fondului de Mediu. Pe principiul "poluatorul plăteşte", administratorii de depozite judeţene, cum este firma Eco Bihor, colectează această taxă de la generatorii deşeurilor.

Anul 2024 a adus două modificări privind taxa de economie circulară: nivelul ei s-a dublat, de la 80 lei/tonă la 160 lei, şi se aplică de acum şi deşeurilor din construcţii. Concret, dacă pentru a arunca o tonă de moloz, un bihorean plătea la Eco Bihor doar taxa de depozitare de 27,71 euro, adică aproximativ 125 lei, acesteia i se adaugă acum şi CEC, aşa că aceeaşi tonă de deşeuri costă, din acest an, 285 lei.

Alte soluţii

Costurile sunt ceva mai mici când vine vorba de deşeuri din construcţii sortate, adică atunci când se aruncă doar ţigle, beton sau zidărie, fără resturi metalice, din plastic sau de alt fel. O tonă din aceste deşeuri costă doar 3 euro, dar taxa CEC se aplică şi în acest caz, astfel că preţul total va fi de 175 lei/tonă.

Trebuie menţionat că, cel puţin deocamdată, tarifele pe care le practică RER Vest, operator care colectează la cerere şi deşeuri din construcţii, nu au fost modificate, astfel că orădenii pot solicita amplasarea unor containere dedicate la preţuri care încep de la 213 lei, pentru închirierea pentru 48 de ore a unui container de 4,5 metri cubi.

Totodată, molozul rezultat în urma lucrărilor care n-au nevoie de autorizaţie de construcţie, cum sunt cele de amenajări interioare, pot fi predate gratuit în cele două centre de colectare separată din Oradea, în limita a 1 mc/zi, respectiv 3 mc/an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Frate Milian, acum sa-ti vedem comunitarii...
... ce iubesc mai mult, spaga sau datoria? As risca un pariu, te bagi?
Postat 16 Februarie 2024, 11:46 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON