Unul dintre cele 31 de depozite de deşeuri periculoase pe care România nu le-a curăţat şi pentru care a încasat săptămâna trecută o amendă uriaşă de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, cel al fostei uzine de la Petrol Derna, era cât pe ce să dispară pe bucăţi.
Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au depistat în timpul unui control că vechile instalaţii erau tăiate pe bucăţi, dar fără să fie făcută şi decontaminarea lor, aşa cum prevede legea.
O firmă din Drăgeşti a cumpărat instalaţia şi utilajele folosite pe vremuri la producerea uleiurilor pentru industria minieră, mizând că va face bani din valorificarea metalelor şi a şamotei din care au fost construite trei cuptoare uriaşe.
Noul proprietar a ignorat, însă, că are şi obligaţii de mediu, instalaţiile pe care le-a cumpărat fiind pline de reziduuri care trebuie curăţate, iar pentru că s-a pus direct să le dezasambleze, a fost amendat cu 100.000 lei şi obligat să-şi sisteze activitatea de valorificare din fosta uzină, până la decontaminare.
Misiune care, mai mult ca sigur, va costa mult mai mult decât amenda deja primită...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.