URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Octombrie 2021, 21:00

Şcolile din Bihor ar putea să-şi producă singure compost, din deşeurile biodegradabile (FOTO)

Şcolile din Bihor ar putea să-şi producă singure compost, din deşeurile biodegradabile (FOTO) Preşedintele Ecolect, Mircea Mălan (stânga), şi şeful Inspectoratului Şcolar, Horea Abrudan (dreapta) au discutat joi, prin video-conferinţă, cu toţi directorii de şcoli din Bihor despre noul proiect
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În viitorul apropiat, elevii din Bihor nu doar că vor învăţa în şcoli regulile colectării separate a deşeurilor, ci le vor şi pune în practică.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group (asociaţia responsabilă de implementarea sistemului de managementul deşeurilor în Bihor), în parteneriat cu Consiliul Judeţean, operatorii de salubritate şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au anunţat că intensionează să doteze fiecare clasă din şcolile judeţului cu recipiente pentru colectarea separată a deşeurilor.

Fiecare sală de clasă ar urma să primească trei sau patru recipiente, fiecare cu o capacitate de 10 litri, pentru colectarea următoarelor tipuri de deşeuri: reziduale, plastic şi doze, hârtie şi carton, respectiv deşeuri biodegradabile.

În plus, fiecare unitate de învăţământ ar urma să primească un biodigestor, adică un recipient destinat transformării deşeurilor biodegradabile în compost, un îngrăşământ vegetal care va putea fi folosit apoi în zonele verzi din jurul şcolilor.

Autorităţile au concluzionat că este nevoie de aceste dotări pentru că în şcolile din Bihor nu există un sistem unitar de colectare a deşeurilor.

"Sunt multe situaţii în care elevii nu colectează separat în clasă şi, evident, generează o cantitate mai mare de deşeuri reziduale, care costă mai mult şcoala. Sunt şi cazuri în care se colectează separat în clasă, dar operatorul de salubritate le colectează la grămadă. Mai există o realitate, că nu sunt aceleaşi tipuri de recipiente peste tot în judeţul Bihor. Având în vedere aceste aspecte, am gândit acest proiect prin care Ecolect Group şi operatorii de salubritate să facă un efort financiar pentru a pune la dispoziţia fiecărei şcoli recipiente de acelaşi fel şi să punem în funcţiune un mecanism de colectare şi depozitare a deşeurilor unitar la nivelul întregului judeţ. Ne dorim să reuşim să reducem costurile pentru şcoală şi, cel mai important lucru, să îi educăm pe copii în ceea ce priveşte colectarea corespunzătoare a deşeurilor.  Prin intermediul celor mici influenţăm pe părinţii şi bunicii acestora", a declarat Mircea Mălan, preşedintele ADI Ecolect Group, şi totodată, vicepreşedintele CJ Bihor, citat într-un comunicat transmis joi.

Alături de inspectorul şcolar general, Horea Abrudan, Mălan a iniţiat deja discuţii cu directorii de grădiniţe şi şcoli, care acum vor transmite o situaţie cu numărul spaţiilor de învăţământ. În funcţie de aceste necesităţi, se va cunoaşte şi valoarea estimată a achiziţiilor. 

"Acesta este un proiect care ar aduce câştiguri pentru toată lumea, atât din punct de vedere financiar pentru unitatea de învăţământ, cât şi din punct de vedere educaţional pentru elevi, dar şi pentru bunul mers al comunităţii locale. Colaborăm cu unităţile de învăţământ, ţinând cont de particularităţile fiecăreia, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru implementare", a precizat Horea Abrudan, inspector şcolar general. 

În perioada următoare, pe această subiect vor fi consultaţi şi primarii din judeţ, a mai transmis Consiliul Judeţean Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Marea fraiereala
Asociatii de implementare al fraierelii populatiei si al copiilor ,mai bine sa puna mana sa lucreze cei care sunt de meserie gunoieri si nu sa paseze lucrul la populatie prin spaga politica si impunere de servicii cum sa prostesti populatia pentru colectare de gunoaie in loc sa puna asistatii la lucru mai bine transfera partea mizerabila la cetateni sustinand teoria colectarii selective ,in concluzie toti prestatorii de servicii de salubritate sa-si faca lucrul de la a la z nu numai treasportul gunoiului gata selectat si sa puna tarife de parca ar face ei si selectarea!!!
Postat 10 Octombrie 2021, 17:56 de User anonimizat
Sunt convins...
...că cei doi stimabili au făcut și ei compost pe la casele lor și știu deja ce e de facut. Altfel, nu mi se pare ok sa vrei să înveți pe cineva ceea ce tu nu știi. Eu unul n-am reușit, chiar daca am achiziționat un "clopot" special pentru asta. Ar fi fost interesant să spună și cum fac ei, ca sa facem și noi.
Postat 08 Octombrie 2021, 08:57 de Doru2019
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON