URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Octombrie 2021, 10:57

Şcoli în creştere: Din cauza numărului mare de elevi înscrişi, două şcoli din Oradea s-au extins în... centre creştine

Şcoli în creştere: Din cauza numărului mare de elevi înscrişi, două şcoli din Oradea s-au extins în... centre creştine (fotografie cu caracter ilustrativ, sursa: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Faima aduce şi bătăi de cap, iar directorii din cel puţin două şcoli orădene pot depune mărturie că aşa este.

Conform legii, o şcoală trebuie să înscrie în clasa pregătitoare toţi copiii din circumscripţie, adică ai căror părinţi au domiciliul sau îşi fac flotant pe străzile arondate unităţilor de învăţământ. Or, foarte adesea, părinţii îşi stabilesc domiciliul temporar în apropierea unor şcoli, tocmai pentru a putea să-şi înscrie copiii acolo.

În două sedii

În această toamnă, pentru că au avut mai multe cereri de înscriere din circumscripţie decât se aşteptau, Şcoala Gimnazială Dacia şi Colegiul Naţional Onisifor Ghibu s-au trezit că fie se extind în clădiri închiriate, fie duc clasele în două schimburi la şcoală. Ambele unităţi au optat pentru prima variantă.

La Colegiul Ghibu sunt cu patru clase pregătitoare mai multe decât anul trecut, numărul total fiind de 9. Clădirile şcolii din cartierul Nufărul nu mai au însă săli disponibile, aşa că directorul Iulius Timar a încheiat un contract de chirie cu Centrul Creştin Salem, aproape de magazinul Selgros, unde a relocat patru clase pregătitoare şi I, în care predomină elevi ce locuiesc în apropiere.

„Este o soluţie, până când se va construi o nouă clădire pentru şcoală”, a declarat directorul, care a demarat deja discuţii pe această temă cu autorităţile.

Clase „zburătoare”

La fel, la Şcoala Dacia, sunt cu două clase mai multe decât se preconizase. În plus, această unitate de învăţământ avea mai multe clase decât săli disponibile şi în anii trecuţi. „În ultimii opt ani, am avut două-trei clase aşa-zis „zburătoare”, care erau două ore într-o sală, apoi restul orelor în alta, se mutau din lipsă de spaţii. Acum, am fost nevoiţi să găsim soluţii în exteriorul unităţii de învăţământ, pentru că am vrut să evit să ducem elevii în două schimburi”, a spus directoarea Carmen Cosman.

Astfel, a încheiat un contract cu Centrul Creştin Betania, aflat pe strada Doinei, la câteva minute de şcoala de pe Bulevardul Dacia, unde a mutat două clase de-a IV-a. „Nu plătim chirie, dar contribuim la utilităţi. Condiţiile sunt foarte bune”, mai zice directoarea. Alte trei clase le-a instalat în cantina şcolii, în fosta sală de sport şi într-un laborator de informatică dezafectat.

Cosman spune la rândul ei că singura soluţie a şcolii va fi să construiască un nou corp de clădire. „Trebuie să caut sponsori, o soluţie, pentru că vom avea nevoie de o clădire nouă”, a mai spus directoarea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
felicitari organizatiilor crestine care au oferit ajutor scolilor
Bravo si directorilor ca au gasit solutii, si centrelor crestine ca se implica social, si ajuta sistemul scolar! De apreciat gestul. Pacat insa ca sunt copiii automat alocati scolii cele mai apropiate. Una e in suburbii si in mediul rural la sate si comune, dar mai ales in oras, ar trebui ca parintii sa poata sa aleaga la ce scoala vor sa isi inscrie copii, sa fie concurenta intre directori, intre prestatorii de servicii (= scolile)
Postat 03 Octombrie 2021, 05:15 de unu
lasati sponsori in pace sa ajute unde trebuie
scolile trebuie sa le construiasca statul esuat caruia ii platim taxe si impozite, iar cersitul la parintii elevilor care au firme e imoral si incorect dar in romania doar anormalul e normal.
Postat 02 Octombrie 2021, 13:39 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON