Faima aduce şi bătăi de cap, iar directorii din cel puţin două şcoli orădene pot depune mărturie că aşa este.
Conform legii, o şcoală trebuie să înscrie în clasa pregătitoare toţi copiii din circumscripţie, adică ai căror părinţi au domiciliul sau îşi fac flotant pe străzile arondate unităţilor de învăţământ. Or, foarte adesea, părinţii îşi stabilesc domiciliul temporar în apropierea unor şcoli, tocmai pentru a putea să-şi înscrie copiii acolo.
În două sedii
În această toamnă, pentru că au avut mai multe cereri de înscriere din circumscripţie decât se aşteptau, Şcoala Gimnazială Dacia şi Colegiul Naţional Onisifor Ghibu s-au trezit că fie se extind în clădiri închiriate, fie duc clasele în două schimburi la şcoală. Ambele unităţi au optat pentru prima variantă.
La Colegiul Ghibu sunt cu patru clase pregătitoare mai multe decât anul trecut, numărul total fiind de 9. Clădirile şcolii din cartierul Nufărul nu mai au însă săli disponibile, aşa că directorul Iulius Timar a încheiat un contract de chirie cu Centrul Creştin Salem, aproape de magazinul Selgros, unde a relocat patru clase pregătitoare şi I, în care predomină elevi ce locuiesc în apropiere.
„Este o soluţie, până când se va construi o nouă clădire pentru şcoală”, a declarat directorul, care a demarat deja discuţii pe această temă cu autorităţile.
Clase „zburătoare”
La fel, la Şcoala Dacia, sunt cu două clase mai multe decât se preconizase. În plus, această unitate de învăţământ avea mai multe clase decât săli disponibile şi în anii trecuţi. „În ultimii opt ani, am avut două-trei clase aşa-zis „zburătoare”, care erau două ore într-o sală, apoi restul orelor în alta, se mutau din lipsă de spaţii. Acum, am fost nevoiţi să găsim soluţii în exteriorul unităţii de învăţământ, pentru că am vrut să evit să ducem elevii în două schimburi”, a spus directoarea Carmen Cosman.
Astfel, a încheiat un contract cu Centrul Creştin Betania, aflat pe strada Doinei, la câteva minute de şcoala de pe Bulevardul Dacia, unde a mutat două clase de-a IV-a. „Nu plătim chirie, dar contribuim la utilităţi. Condiţiile sunt foarte bune”, mai zice directoarea. Alte trei clase le-a instalat în cantina şcolii, în fosta sală de sport şi într-un laborator de informatică dezafectat.
Cosman spune la rândul ei că singura soluţie a şcolii va fi să construiască un nou corp de clădire. „Trebuie să caut sponsori, o soluţie, pentru că vom avea nevoie de o clădire nouă”, a mai spus directoarea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.