Primăria Oradea a depus un proiect european care prevede construirea unei noi școli cu 50 de clase, care ar putea primi 1.250 de elevi, în cartierul Nufărul.
Valoarea totală a investiției este de 237 de milioane de lei cu TVA, din care finanțarea nerambursabilă ar fi de 68 de milioane de lei.
„Având în vedere dezvoltarea imobiliară a zonei Nufărul, respectiv a cartierului Grigorescu, Primăria Oradea va construi o nouă școală în zona străzii Tompa Mihály, aceasta urmând să dispună de 50 de săli de clasă și să deservească aproximativ 1.250 de elevi. În acest sens, la finalul săptămânii trecute, Primăria Oradea, prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională și Direcția Patrimoniu Imobiliar, a depus spre finanțare proiectul de construire a școlii”, au transmis luni reprezentanții municipalității orădene.
Proiectul intitulat „Construcție nouă unitate școlară situată pe str. Tompa Mihály nr. 36, municipiul Oradea” a fost depus prin Programul Regional Nord-Vest 2021–2027, Prioritatea 6 - „O regiune educată”.
Astfel, în Nufărul s-ar ridica două corpuri de clădire, unul pentru sălile de clasă și activitățile administrative și altul pentru activități sportive și festivități. Școala va avea o sală profesorală, o sală de conferințe și o bibliotecă, laboratoare pentru chimie, fizică, I.T. și biologie. De asemenea, va avea terenuri de sport.
Amintim că proiectul a fost inițiat încă din 2022, iar municipalitatea a făcut chiar exproprieri pe strada Tompa Mihály pentru a asigura suprafața de teren necesară viitoarei unități școlare.
Inițial, municipalitatea a comandat un studiu de fezabilitate ce presupunea ridicarea unor clădiri cu design futurist (foto). Între timp, indicatorii tehnico-economici au fost actualizați, iar din rațiuni financiare s-a renunțat la o parte dintre aceste detalii, optându-se pentru o variantă mai apropiată de cea clasică.
„Schimbarea normativelor în sensul măririi suprafețelor alocate per elev, dar și actualizarea indicatorilor tehnico-economici au dus la creșterea valorii investiției, așa că am încercat să echilibrăm costurile printr-o abordare mai rezonabilă în ceea ce privește proiectul”, a explicat, pentru BIHOREANUL, Marius Moș, directorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională.
Acesta a mai precizat că va fi concurență pe această axă europeană, așa că municipalitatea speră că proiectul va fi acceptat.
Atunci când a anunțat proiectul, primarul Florin Birta a explicat nevoia ridicării unei școli noi: „Avem anumite probleme cu învăţământul primar şi gimnazial din zona Nufărul-Cantemir, având în vedere dezvoltările din ultimii ani de zile. Sunt multe clase care de multe ori nu pot funcţiona în clădirile şcolilor, ci funcţionează în alte clădiri de la alte instituţii. Sau elevii ar fi obligaţi să înveţe în două schimburi, ceea ce nu este normal...".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.