URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Septembrie 2024, 20:40

Școală la semi-centenar: La Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș a început al 50-lea an școlar (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca fiecare unitate de învățământ, și Liceul Tehnologic Nr. 1 din Șuncuiuș a sărbătorit, luni, deschiderea noului an școlar. Ceremonia a fost una scurtă, copiii fiind dornici să intre în sălile de clasă și să ofere flori cadrelor didactice.

Festivitatea a început cu intonarea imnului național, urmată de o scurtă slujbă ținută de preotul Valentin Borbel de la biserica ortodoxă din localitate.

În centrul atenției s-au aflat micuții din clasa pregătitoare, cei care au lăsat grădinița în urmă și au devenit elevi. Aceștia, în număr de 18, au trecut, conform tradiției, printr-un „tunel” de trandafiri ținuți de elevii clasei a VIII-a, în timp ce clopoțelul a sunat în curtea școlii. Emoționați și ținând în mână buchete de flori, aceștia au pășit pentru prima dată în sălile de clasă, gata să asculte îndrumările învățătoarei lor.

Directorul liceului, Severus Lazău, a amintit că școala pe care o conduce împlinește 50 de ani de la primul sunet de clopoțel. După doi ani de lucrări, în data de 15 septembrie 1974, această școală din Șuncuiuș și-a deschis pentru prima dată porțile.

„Nu știu dacă e coincidență sau nu, dar în același an, eu împreună cu directorul adjunct, Ștefan Dobai, vedeam pentru prima dată lumina zilei. Iată că avem și noi jumătate de secol, fiind deodată cu școala”, a spus directorul.

El i-a felicitat apoi pe absolvenții de anul trecut pentru rata de promovare de 80% la examenul de bacalaureat și a încurajat părinții și elevii să aibă încredere în liceul din Șuncuiuș.

Lazău și-a încheiat discursul prezentând pe scurt structura anului școlar și transmițându-le celor prezenți mesajul inspectorului școlar general al Bihorului, Horea Abrudan. „Dragi elevi, vă aflați în efervescenta perioadă a dezvoltării personalității voastre. Implicați-vă în proiecte, fiți curioși, rămâneți deschiși către comunicare și inovație!”, a fost una dintre urările făcute de oficial, prin vocea directorului.

Liceul din Șuncuiuș a început noul an școlar cu condiții mai bune: Primăria locală a investit aproape 15.000 lei pentru înlocuirea obiectelor sanitare din cele două băi ale școlii primare. Totodată, conducerea școlii a anunțat că, în curând, elevii din Zece Hotare și Bălnaca vor fi transportați la școală cu un microbuz nou și electric.

De asemenea, în câteva zile în liceu va fi inaugurat și un nou laborator inteligent, amenajat printr-un proiect PNRR în valoare de aproximativ 60.000 de euro, la inițiativa unor cadre didactice. Laboratorul va fi dotat cu mobilier nou, calculatoare și două table inteligente, oferind elevilor un spațiu modern pentru cercetare. Acesta va sta la dispoziția tuturor profesorilor, indiferent de disciplină, ca să îmbunătățească experiența de predare a elevilor.

La Liceul din Șuncuiuș, din totalul de 340 de elevi înscriși, 205 învață în ciclurile primare, gimnaziale și liceale la școala din Șuncuiuș, 86 la seral, iar 49 în școala cu clasele I-VIII din Bălnaca.

Antonia Dobai

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4737 RON
  • 1 EUR = 4.9743 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON