URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Noiembrie 2021, 12:49

Şcoala în pandemie: Câţi profesori din Bihor s-au pregătit pentru predarea online şi câte echipamente IT s-au cumpărat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce, în ultimii doi ani, lecţiile s-au ţinut adesea online, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a prezentat public un bilanţ cu demersurile făcute de la debutul pandemiei, pentru a se asigura că elevii şi profesorii pot să continue activitatea.

Jumătate din profesori, instruiţi

Prin mai multe programe, 3.300 de cadre didactice din Bihor, adică jumătate din totalul dascălilor din judeţ, au participat la cursuri de formare pentru predarea online. Din aceştia, 1.400 au participat la un curs gratuit oferit de organizaţia Digital Nation, iar 1.114 în programul naţional derulat de Ministerul Educaţiei „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți – CRED”.

„Printr-un parteneriat cu Rotary Club Oradea Art Nouveau, Inspectoratul Școlar a format pe aceeași componentă peste 50 de cadre didactice metodiști sau membri în consilliile consultative de la nivelul tuturor disciplinelor. Casa Corpului Didactic Bihor de asemenea a urmărit cu prioritate valorificarea dezvoltării competențelor în gestionarea predării online și a utilizării instrumentelor specifice, beneficiind de astfel de programe de formare 740 de cadre didactice în perioada 2020-2021”, a transmis IŞJ Bihor.

În plus, arată instituţia, experienţa profesorilor care au deja rezultate bune în gestionarea instrumentelor şi resurselor online a fost valorificată în cercurile pedagogice.

Peste 6.000 de tablete pentru elevi

La capitolul dotări, IŞJ Bihor a precizat că o componentă importantă de finanțare pentru liceele bihorene a fost acordată în cadrul Schemei de Granturi pentru Licee, finanțată de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). Din bugetul acestui program, s-au cumpărat 1.855 de laptopuri, 165 de table interactive şi 177 de camere de videoconferinţă, echipamente care au ajuns în anii şcolari 2020-2021, 2021-2022 în 39 de licee din Bihor.

Prin programul „Şcoala de acasă” al Ministerului Educaţiei, în Bihor au ajuns 5.768 de tablete, distirbuite în şcoli din tot judeţul, cu excepţia celor din Oradea, unde Primăria a cumpărat asemenea echipamente.

„De asemenea, din fondul de rezervă al Guvernului României alocat județului Bihor, după achiziționarea de dezinfectanți și măști pentru unitățile de învățământ, Inspectoratul Școlar Județean Bihor a alocat o parte din buget pentru achiziția a 623 de tablete”, a mai transmis instituţia.

În prezent, 137 de şcoli gimnaziale din Bihor sunt cuprinse în programul Platformă Natională Integrată – „Wireless Campus”, prin care se vor crea infrastructuri de comunicatii WiFi.

Pe lângă toate astea, arată IŞJ Bihor, programe şi proiecte s-au mai derulat individual de către unităţile de învăţământ ori în parteneriat cu primăriile locale şi cu mediul de afaceri.

„Preocupările Inspectoratului Școlar Bihor și ale unităților de învățământ rămân constante în ce privește problematica predării online, complementar dezvoltându-se parteneriate cu instituții sau organizații locale și județene eligibile să acceseze finanțări pentru unitățile de învățământ din județul Bihor în așa fel încât acestea să devină incluzive, prietenoase  și performanțe deopotrivă”, a mai transmis instituţia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON