URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Mai 2023, 15:55

Școală în aer liber. Tabere de ecologie pentru elevi din tot Bihorul, în Luna curățeniei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

60 de elevi de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea au avut parte miercuri de o lecție inedită de ecologie.

În ciuda vremii ploioase, au petrecut câteva ore în pădurea din Băile Felix, unde au învățat despre cât de mult rău fac gunoaiele aruncate în pădure, cum pot frunzele copacilor să „absoarbă” poluarea ori ce afaceri pot să-și deschidă în domeniul sustenabilității.

Tabăra de-o zi a fost prima pe care asociația Pro Time-R a organizat-o, dintr-o serie de nouă, în cadrul campaniei Luna curățeniei.

„Rolul acestei tabere este schimbarea mentalității în ceea ce privește protejarea mediului și conceptul de ecologie, dar și familiarizarea tinerilor cu ideea de educație în natură pe orice tip de vreme”, a explicat pentru BIHOREANUL profesoara Delia Mela, inițiatoarea taberelor.

Împărțiți în grupuri, elevii de clasa a IX-a și de clasa a XI-a au participat, pe rând, la șase ateliere. La „Colectare selectivă și economie circulară” au învățat cum se aruncă gunoaiele, iar la „Natura prin microscop”, cu ajutorul profesorului Călin Pășcuț de la Facultatea de Protecția Mediului din Oradea, au observat detaliile frunzelor și au înțeles cum absorb ele poluarea. Adolescenții au mai învățat despre „Antreprenoriat sustenabil”, un atelier la care specialiștii MakeIT Oradea le-au vorbit despre afacerile care pot fi deschise în acest domeniu, și au parcurs, alături de specialiștii Grund School Oradea, un traseu de recunoaștere prin pădurea din Felix, observând speciile de arbori și biodiversitatea locală.

De asemenea, profesorul Stelian Pantea, de la Garda Forestieră Oradea, le-a vorbit elevilor despre aplicația Inspectorul Pădurii, prin care se controlează transportul de masă lemnoasă, iar un ultim atelier le-a testat abilitățile digitale, tinerii fiind provocați să creeze videoclipuri de TikTok cu natura.

Chiar dacă au stat aproape non-stop cu pelerinele pe ei și s-au murdărit de noroi, elevii s-au declarat bucuroși de lecțiile învățate. În plus, în timpul plimbării prin pădure, au și adunat gunoaie aruncate de alții, pe care apoi le-au aruncat selectiv, demonstrând că știu regulile colectării separate.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Bihor, Asociația Pro Time-R va organiza în perioada următoare alte opt astfel de tabere de zi la Cantonul Pucioasa (Săcueni), Cantonul Băile Felix, Cantonul Goroniște (Tinca), Cantonul Roșia, Cantonul Lunca Sprie, Cantonul Pădurea Mare (Marghita), Cantonul Gepiș și Cantonul Vârtop. La fiecare tabără vor participa elevi de la școlile din împrejurimi.

„Luna curățeniei în județul Bihor”, derulată de Consiliul Județean Bihor și Ecolect Group, cuprinde atât o competiție între primării, care se întrec în cantități de deșeuri colectate selectiv, cât și concursul EcoProvocarea, în cadrul căruia fiecare școală din județ poate organiza ștafete cu deșeuri, punându-i astfel pe elevi în mișcare și învățându-i totodată cum se aruncă deșeurile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON