URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Iulie 2021, 17:12

Școală de vară, la Universitatea din Oradea: Studenţi din România şi Republica Moldova dezbat problema dezvoltării în zonele de frontieră

Școală de vară, la Universitatea din Oradea: Studenţi din România şi Republica Moldova dezbat problema dezvoltării în zonele de frontieră Deschisă în acest început de săptămână, şcoala de vară se derulează până pe 17 iulie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 40 de studenţi din România şi din Republica Moldova participă la o şcoală de vară organizată de Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Facultăţii de Istorie Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universităţii din Oradea.

Tema cursurilor este dezvoltarea în regiunile de frontieră, zone în care factorii istorici, socio-economici și geopolitici sunt determinanți, în timp ce migrația populației și a forței de muncă reprezintă un fenomen îngrijorător.

Alte subiecte pe care studenţii le vor discuta în cele două săptămâni ale şcolii de vară sunt cultura și paradiplomația, ca instrumente ale dezvoltării regionale și integrării europene, securitatea la frontierele Uniunii Europene, mobilitatea forței de muncă în UE și integrarea tinerilor, rolul autorităților publice locale în dezvoltare, politici și programe europene de dezvoltare regională, patrimoniul istoric, ca factor în dezvoltarea unei comunități.

Cursurile se ţin deopotrivă online şi cu participare fizică. În plus, studenţii vor dezbate şi cu specialiști din cadrul Consiliului Județean Bihor, care le vor explica strategiile și proiectele de dezvoltare locale.

Şcoala de vară este organizată în cadrul Modulului Jean Monnet „Development of the Border Regions in Central and Eastern Europe Countries”, coordonat de lector univ. dr. Florentina Chirodea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Astea sunt glume transfrontaliere.
Unde a văzut România dezvoltare integrată și reciprocă a zonelor de frontieră? Că doar în fostele țări comuniste se vorbește despre asta, în timp ce la nivelul țărilor Schengen o astfelde abordare nici nu își are rostul. Acolo există o mobilitate nerestricționată la nivel transfrontalier, d.p.v. al transferului de bunuri și servicii. Acolo sunt mii de firme cu sediile într-o parte a granițelor și producțiile ori desfacerile pe partea cealaltă. Granițele sunt pur administrative, nu trebuie să se suprapună cu cele economice și comerciale. Asta nu se învață de către moldoveni la Școala de Vară a UO, nu-i așa? La UO se ține încă, ca orbul de bâtă, de faptul că puiul românesc nu poate să iasă direct din oul moldovenesc, din moment ce găina nu are pe fund pusă ștampila CE.
Postat 08 Iulie 2021, 10:17 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON