Au trecut mai bine de două luni de când şcoala se desfăşoară exclusiv de la distanţă, din cauza pandemiei de Covid-19, iar părinţii orădeni caută soluţii pentru ca timpul să nu treacă degeaba pentru copiii lor. Mai ales că încă nu există certitudinea că şcolile vor fi deschise din februarie sau, dacă vor primi elevii, pentru cât timp vor fi deschise.
Fie pentru că nu au cu cine să îi lase acasă, fie pentru că vor să-i ajute să socializeze cu alţi copii, părinţii s-au îndreptat spre centrele afterschool din oraş, care au rămas în continuare deschise, spre deosebire de grădiniţe şi de şcoli. Preţurile nu sunt simbolice, ajungând chiar la 300 lei pe săptămână. Dar nimic nu e prea scump pentru binele copilului...
Grupe mici
În Oradea, funcţionează cel puţin zece centre educaţionale de tip afterschool, majoritatea înfiinţate înainte de pandemia de Covid-19, ca o alternativă pentru desfăşurarea activităţilor extracurriculare. Există însă şi centre afterschool care şi-au deschis porţile anul trecut şi acum au ajuns atât de căutate, încât au liste întregi de aşteptare cu copii dornici să le frecventeze.
"Este un proiect început anul trecut, în vremea asta. De profesie sunt economist, dar visam să lucrez cu copiii, nu mai rezonam cu munca într-o multinaţională, aşa că am urmat mai multe cursuri de educator. Din cauza pandemiei, n-am apucat să avem prea multă activitate anul trecut, până când a trebuit să închidem. Acum, nu mai primesc alţi copii, pentru că nu aş putea să mă ocup de ei", spune Alexandra Şişu, educator specializat la centrul Bliss Souls (Suflete Fericite).
În centrul aflat pe strada Moscovei, copiii cu vârste între 3 şi 10 ani vin zilnic, câte două sau patru ore, şi participă la diverse activităţi specifice vârstei lor: desenează, fac pirogravură, îşi testează creativitatea la lucru manual, joacă şah sau pur şi simplu se joacă între ei. Pentru că centrul are un singur educator, maximum 8 copii pot veni aici zilnic, astfel încât micuţii să fie în siguranţă şi să primească atenţia cuvenită. "Am cereri pentru încă trei grupe", spune Alexandra.
Teme, dans, joacă...
Înainte de pandemie, Exclusive Dance (aflat în complexul Prima Shops Decebal) era o şcoală de dans, dar între timp s-a transformat într-un centru educaţional complex, unde copiii, supravegheaţi de cadre didactice, fac teme, mănâncă, socializează, dansează. "Când mergeau la şcoală, asiguram şi serviciul de transport de la unitatea de învăţământ", spune Oana Veszi (foto), reprezentantă a centrului.
Nici aici nu se mai fac înscrieri acum, iar părinţii "norocoşi", adică cei care au prins un loc pentru copilul lor, plătesc 250 de lei pe săptămână, dacă vor ca micuţii lor să şi ia masa de prânz la acest centru.
"Majoritatea copiilor care vin la noi sunt elevi din clasele primare, de la pregătitoare la a II-a", explică Oana. Fără să fi apucat măcar să-şi dea seama ce înseamnă şcoala, copiii au nevoie de activităţi "faţă în faţă", aşa că sunt încântaţi ca, după ce termină lecţiile online cu "doamna", să meargă la centru.
Tot anul trecut s-a deschis şi Athena Smart Kids Academy (str. Menumorut), unde inteligenţa emoţională stă în centrul activităţilor. Copiii participă la jocuri de rol, activităţi plastice (foto jos) sau jocuri de logică, dezvoltându-şi aptitudinile cognitive. De asemenea, copiii au şi ateliere de lectură, iar educatorii specializaţi oferă suport pentru şcoală, adică îi ajută să se conecteze la lecţiile online sau să facă teme.
Hai afară, la zăpadă!
Şi la centrul afterschool Explore Life, din Cetatea Oradea, copiii au program "all-inclusive". "Dimineaţa participă la orele online, apoi iau masa, facem teme şi apoi ieşim la joacă", explică Marius Hărduţ, coordonatorul centrului.
Chiar dacă nu stau mult pe-afară, pentru că nu le permit temperaturile reduse, copiii se bucură enorm că se pot juca unii cu alţii, în aer liber. Costurile pentru părinţi sunt de 55 lei pe zi, cu tot cu masă, respectiv de 35 lei pe zi, dacă copilul participă doar la activităţile după şcoală.
La centrul Smartistactiv (str. Primăriei), elevii pot participa la ore, iar când termină cu lecţiile, creativitatea lor este provocată. "Ne axăm activităţile pe dezvoltarea părţii creative şi a abilităţilor practice ale copiilor", explică artistul plastic Laura Ungur. Absolventă a Facultăţii de Arte, Laura îi ajută pe copii să deseneze, să picteze, să confecţioneze diferite obiecte sau să facă lucrări de linogravură. Părinţii plătesc 50 lei pe zi (cu masă) sau 20 lei, dacă micuţii participă doar la activităţile creative.
Un alt centru educaţional este Smart Learning Center (str. M. Kogălniceanu), unde se organizează cursuri de programare şi robotică pentru copii, la preţul de 240 lei pe lună (patru lecţii).
"Locul" potrivit
O bună alternativă pentru elevii care au nevoie de activităţi în "offline" este şi Centrul de Tineret "The Spot" (Piaţa Rahovei), unde se ţin cursuri de robotică, engleză sau ateliere creative.
Pentru picii de clasa a II-a, centrul are un program special, "Fun Educativa", de asistenţă pentru temă şi aprofundare a lecţiilor, iar părinţii plătesc 100 lei pe săptămână.
De asemenea, profesorii organizează aici şi cursuri remediale, pentru elevi de gimnaziu sau de liceu care simt că, din cauza şcolii online, nu au reuşit să evolueze (la costul lunar de 200 lei). Cursuri care se vor ţine în continuare, şi dacă şcoala va reîncepe "faţă în faţă", pentru că golurile nu se vor umple peste noapte...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.