Aşteptând ziua în care vor putea relua proiectele de mobilitate, nouă colegii şi licee din Bihor au obţinut acreditarea necesară pentru a derula proiecte Erasmus+, în cadrul cărora elevii vor putea face stagii de pregătire în străinătate.
Este pentru prima oară când şcolilor li se solicită această acreditare, înainte de a demara proiecte de mobilitate, ca o regulă a exerciţiului financiar 2021-2027 al Uniunii Europene.
Potrivit listei publicate de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, din Bihor au primit acreditarea pentru proiecte de formare profesională Liceul Tehnologic Dobreşti, Colegiul Economic Partenie Cosma, Colegiul Naţional Onisifor Ghibu, Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta, Colegiul Naţional Avram Iancu Ştei, Liceul Tehnologic Horea, Colegiul Tehnic Traian Vuia, Colegiul Naţional Teodor Neş Salonta şi Liceul Vocaţional Nicolae Bolcaş Beiuş.
De asemenea, trei şcoli - Colegiul Economic Partenie Cosma, Colegiul Naţional Onisifor Ghibu şi Liceul Vocaţional Nicolae Bolcaş Beiuş - au primit certificarea necesară pentru a derula proiecte şi în programul "Educaţie şcolară", prin care pot participa la stagii de pregătire şi schimburi de experienţă şi profesorii şi personalul nedidactic din şcoli.
Ucenici la companii IT
Directorii şcolilor spun că an de an vor trimite la pregătire în străinătate zeci de elevi. "Graţie acestei acreditări, în următorii şapte ani, din fiecare clasă de matematică-informatică vor pleca la un stadiu de formare câte 16 elevi", a declarat Iulius Timar, directorul Colegiului Onisifor Ghibu. Elevii vor lucra, timp de două săptămâni, la companii IT din străinătate, acumulând experienţă în acest domeniu. La întoarcerea acasă, ei le vor împărtăşi colegilor tot ce au învăţat. "Acţiunea finală a fiecărui proiect presupune diseminarea informaţiilor acumulate", a mai spus Timar.
Lor li se vor adăuga alte câteva zeci de elevi, care vor fi cuprinşi în proiectele de educaţie şcolară. De pildă, 84 de elevi vor fi incluşi într-un proiect de educaţie ecologică, iar alţi 49 într-unul despre cyberbullying. Şcoala urmează să identifice, pentru fiecare proiect, un partener în străinătate.
Pe cont propriu
Pe lângă că vor avea ocazia să deprindă abilităţi concrete, liceenii vor socializa cu semeni de-ai lor din alte ţări şi vor exersa şi autogospodărirea.
"Vor primi un buget pe care vor trebui să-l drămuiască pentru perioada stagiului, să se autogospodărească. Este un bun prilej pentru ei să se acomodeze cu viitoarea lor viaţă de studenţi, departe de părinţi", a explicat Cristian Andru, directorul Colegiului Avram Iancu din Ştei.
Şi de la această şcoală, vor participa la mobilităţi elevii din clasele de mate-info, pentru că o condiţie a programului Erasmus+ de formare profesională este ca elevii să susţină, la finalul liceului, un examen de atestare a abilităţilor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.