URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Februarie 2021, 08:48

Şcoală... afară: Nouă licee din Bihor vor trimite elevii la stagii de practică în Uniunea Europeană

Şcoală... afară: Nouă licee din Bihor vor trimite elevii la stagii de practică în Uniunea Europeană sursa foto: www.rfi.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşteptând ziua în care vor putea relua proiectele de mobilitate, nouă colegii şi licee din Bihor au obţinut acreditarea necesară pentru a derula proiecte Erasmus+, în cadrul cărora elevii vor putea face stagii de pregătire în străinătate.

Este pentru prima oară când şcolilor li se solicită această acreditare, înainte de a demara proiecte de mobilitate, ca o regulă a exerciţiului financiar 2021-2027 al Uniunii Europene.

Potrivit listei publicate de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, din Bihor au primit acreditarea pentru proiecte de formare profesională Liceul Tehnologic Dobreşti, Colegiul Economic Partenie Cosma, Colegiul Naţional Onisifor Ghibu, Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta, Colegiul Naţional Avram Iancu Ştei, Liceul Tehnologic Horea, Colegiul Tehnic Traian Vuia, Colegiul Naţional Teodor Neş Salonta şi Liceul Vocaţional Nicolae Bolcaş Beiuş.

De asemenea, trei şcoli -  Colegiul Economic Partenie Cosma, Colegiul Naţional Onisifor Ghibu şi Liceul Vocaţional Nicolae Bolcaş Beiuş - au primit certificarea necesară pentru a derula proiecte şi în programul "Educaţie şcolară", prin care pot participa la stagii de pregătire şi schimburi de experienţă şi profesorii şi personalul nedidactic din şcoli.

Ucenici la companii IT

Directorii şcolilor spun că an de an vor trimite la pregătire în străinătate zeci de elevi. "Graţie acestei acreditări, în următorii şapte ani, din fiecare clasă de matematică-informatică vor pleca la un stadiu de formare câte 16 elevi", a declarat Iulius Timar, directorul Colegiului Onisifor Ghibu. Elevii vor lucra, timp de două săptămâni, la companii IT din străinătate, acumulând experienţă în acest domeniu. La întoarcerea acasă, ei le vor împărtăşi colegilor tot ce au învăţat. "Acţiunea finală a fiecărui proiect presupune diseminarea informaţiilor acumulate", a mai spus Timar.

Lor li se vor adăuga alte câteva zeci de elevi, care vor fi cuprinşi în proiectele de educaţie şcolară. De pildă, 84 de elevi vor fi incluşi într-un proiect de educaţie ecologică, iar alţi 49 într-unul despre cyberbullying. Şcoala urmează să identifice, pentru fiecare proiect, un partener în străinătate.

Pe cont propriu

Pe lângă că vor avea ocazia să deprindă abilităţi concrete, liceenii vor socializa cu semeni de-ai lor din alte ţări şi vor exersa şi autogospodărirea.

"Vor primi un buget pe care vor trebui să-l drămuiască pentru perioada stagiului, să se autogospodărească. Este un bun prilej pentru ei să se acomodeze cu viitoarea lor viaţă de studenţi, departe de părinţi", a explicat Cristian Andru, directorul Colegiului Avram Iancu din Ştei.

Şi de la această şcoală, vor participa la mobilităţi elevii din clasele de mate-info, pentru că o condiţie a programului Erasmus+ de formare profesională este ca elevii să susţină, la finalul liceului, un examen de atestare a abilităţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON