URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Noiembrie 2020, 19:26

Schimbări în salubritatea din Oradea: Facturi în funcţie de gunoaiele aruncate, pubele cu cipuri şi recipiente pentru colectarea în 4 fracţii în fiecare locuinţă

De anul viitor, fiecare orădean va plăti factura de gunoi în funcţie de cantitatea de deşeuri aruncată.

Consiliul Local a votat, joi, tarifele pe care RER Vest, firmă desemnată operator de salubritate al municipiului în urma unei licitaţii organizate de Primărie, le va practica de anul viitor, odată cu intrarea în vigoare a noului contract de salubrizare. Faţă de oferta de la licitaţie, tarifele au trebuit actualizate cu costuri care atunci nu se cunoşteau, precum contribuţia la economia circulară ori taxele de la depozitul ecologic.

"Trebuie să înţelegem că sistemul de colectare şi plată se va schimba de la 1 februarie. Dacă până acum calculul s-a realizat în funcţie de numărul de persoane, cu tarif fix pe persoană pe lună, de acum se va ţine cont de cantitatea de deşeuri colectate", a declarat primarul Florin Birta, în plenul şedinţei.

Plăteşti cât arunci!

Conform hotărârii adoptate cu votul celor 16 consilieri PNL, cei şase aleşi de la UDMR şi PSD preferând să se abţină, RER Vest va practica de anul viitor un tarif de 88,92 lei pe metru cub de deşeuri reziduale colectate şi transportate de la blocuri şi de la case. Firmele din Oradea vor plăti 464,91 lei pe tona de deşeuri reziduale, iar instituţiile publice 440,81 lei.

Pentru deşeurile biodegradabile, care de anul viitor se vor colecta obligatoriu separat, orădenii vor plăti 51,44 lei / mc, firmele 283,30 lei pe tonă, iar instituţiile publice 345,31 / tonă.

Colectarea separată şi transportul deşeurilor reciclabile va costa pentru cetăţeni 40,38 lei / mc, pentru societăţi comerciale 259,99 lei / tonă, iar pentru instituţiile publice 262,74 lei / tonă.

"RER Vest va încheia în perioada următoare contracte noi cu toţi orădenii, ocazie cu care fiecare cetăţean va stabili ce fel de pubelă are nevoie. Fiecare gospodărie va avea un cost în funcţie de volumul pubelei şi de cât de des o va goli RER Vest", a explicat primarul Birta pentru BIHOREANUL.

De la caz la caz

Pentru ca RER Vest să ştie cu exactitate de câte ori goleşte pubela unui client, fiecare recipient va fi dotat cu aşa-numitele cipuri RFID (Radio-Frecvency Identification), care vor fi citite automat la fiecare colectare.

Aşadar, o gospodărie care are o pubelă cu deşeuri reziduale de 120 de litri pe care o scoate în stradă, pentru a fi golită, în fiecare săptămână, va avea o factură de salubritate mai mare decât o gospodărie unde pubela cu acelaşi volum este golită o dată la două săptămâni. Cum o pubelă de 120 litri înseamnă o cantitate de circa 0,12 mc de deşeuri, în primul caz, costurile facturii vor fi de circa 43 de lei, iar în a doua situaţie de circa 22 de lei.

Fireşte, însă, costul final al facturii va depinde şi de cantitatea de biodeşeuri, respectiv reciclabile aruncate. "RER Vest va prezenta aceste costuri odată cu încheierea noilor contracte", a mai spus edilul Oradiei. De asemenea, rămâne de văzut cum se va soluţiona problema la blocuri, mai precis ce frecvenţă de colectare vor alege preşedinţii de asociaţii, decizie care va conta în stabilirea costului lunar pentru fiecare apartament.

Cert este că niciun orădean nu va mai plăti un preţ fix pentru salubritate ci, de la lună la lună, în funcţie de câte gunoaie a aruncat.

Pentru fiecare casă şi apartament

Pe lângă tarifele noi şi ciparea pubelelor, în aceeaşi şedinţă a CL Oradea s-a mai decis achiziţia de recipiente necesare pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

După ce, în precedenta întrunire, au votat regulamentul de salubrizare, care prevede că toţi orădenii vor colecta separat biodeşeurile, acum consilierii municipali au aprobat ca RER Vest să folosească peste 1,3 milioane de lei din cota de dezvoltare (un fond anume înfiinţat în 2017, pentru îmbunătăţirea sistemului local de salubrizare) pentru achiziţia recipientelor necesare pentru colectarea separată.

Concret, RER Vest va cumpăra 655 de pubele pentru colectarea sticlelor, care vor fi amplasate în ţarcurile asociaţiilor de proprietari, 80.000 de recipienţi de plastic care vor fi distribuiţi orădenilor de la case şi blocuri, pentru colectarea biodeşeurilor, respectiv 86.500 de sacoşe de culoare verde, care vor fi distribuite în fiecare apartament sau casă din oraş, pentru colectarea sticlelor, şi 67.000 de sacoşe de culoare galbenă, în care orădenii de la blocuri să colecteze plasticele, hârtii şi metalele (orădenii de la case având deja saci galbeni cu această destinaţie).

RER va cumpăra mai puţine coşuri pentru biodeşeuri decât numărul gospodăriilor din oraş (circa 86.500), pentru că 6.500 de orădeni au deja asemenea recipiente, parte dintr-un program pilot al municipalităţii şi operatorului de salubritate.

Acest proiect a fost votat de consilierii PNL şi UDMR, cei trei membri ai PSD din Consiliul Local preferând să se abţină.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Teoretic acesta ar fi modul serios ... de lucru, taxare și raportare la normal !?!
Doar că, eu nu cred că "țiganul șef" de pe mașina operatorului ... va face cântărirea la fix, după greutatea indicată de scanerul din mâna lui !?! El va scana din ochi ... după o vreme și după creșterea experienței în teren, având ca rezultat direct licențierea ori chiar doctoratul în domeniul "măsurării cantitative din mers a gunoiului" !?!
Postat 13 Noiembrie 2020, 15:59 de CrisDumi
tras la raspundere
Sunt si lucruri bune si mai putin bune. Eu nu inteleg daca cel care a gresit plateste un vreun fel sau decontam doar noi, fraierii? Ieri-alaltaieri zicea primaria ca a uitat sa treaca in caietul de sarcini ci colectarea sticlei si ca primaria va suporta costurile, iar acum vad ca vor cumpara pubele dedicate. Pai, in acest caz, este tras cineva la raspundere? Sau dimpotriva, va fi premiat? Macar o sanctiune temporara ar trebui, daca nu chiar dat afara cineva. Ca noi fraierii vom acoperi aceste cheltuieli, prin taxe si impozite.
Postat 13 Noiembrie 2020, 11:49 de oradea_mea_si_a_ta
Perfect de-acord
In special pubele cu cipuri. Unui amic i s-a furat pubela si a fost descoperita la Salonta
Postat 12 Noiembrie 2020, 19:58 de Sandu2100
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON