De anul viitor, fiecare orădean va plăti factura de gunoi în funcţie de cantitatea de deşeuri aruncată.
Consiliul Local a votat, joi, tarifele pe care RER Vest, firmă desemnată operator de salubritate al municipiului în urma unei licitaţii organizate de Primărie, le va practica de anul viitor, odată cu intrarea în vigoare a noului contract de salubrizare. Faţă de oferta de la licitaţie, tarifele au trebuit actualizate cu costuri care atunci nu se cunoşteau, precum contribuţia la economia circulară ori taxele de la depozitul ecologic.
"Trebuie să înţelegem că sistemul de colectare şi plată se va schimba de la 1 februarie. Dacă până acum calculul s-a realizat în funcţie de numărul de persoane, cu tarif fix pe persoană pe lună, de acum se va ţine cont de cantitatea de deşeuri colectate", a declarat primarul Florin Birta, în plenul şedinţei.
Plăteşti cât arunci!
Conform hotărârii adoptate cu votul celor 16 consilieri PNL, cei şase aleşi de la UDMR şi PSD preferând să se abţină, RER Vest va practica de anul viitor un tarif de 88,92 lei pe metru cub de deşeuri reziduale colectate şi transportate de la blocuri şi de la case. Firmele din Oradea vor plăti 464,91 lei pe tona de deşeuri reziduale, iar instituţiile publice 440,81 lei.
Pentru deşeurile biodegradabile, care de anul viitor se vor colecta obligatoriu separat, orădenii vor plăti 51,44 lei / mc, firmele 283,30 lei pe tonă, iar instituţiile publice 345,31 / tonă.
Colectarea separată şi transportul deşeurilor reciclabile va costa pentru cetăţeni 40,38 lei / mc, pentru societăţi comerciale 259,99 lei / tonă, iar pentru instituţiile publice 262,74 lei / tonă.
"RER Vest va încheia în perioada următoare contracte noi cu toţi orădenii, ocazie cu care fiecare cetăţean va stabili ce fel de pubelă are nevoie. Fiecare gospodărie va avea un cost în funcţie de volumul pubelei şi de cât de des o va goli RER Vest", a explicat primarul Birta pentru BIHOREANUL.
De la caz la caz
Pentru ca RER Vest să ştie cu exactitate de câte ori goleşte pubela unui client, fiecare recipient va fi dotat cu aşa-numitele cipuri RFID (Radio-Frecvency Identification), care vor fi citite automat la fiecare colectare.
Aşadar, o gospodărie care are o pubelă cu deşeuri reziduale de 120 de litri pe care o scoate în stradă, pentru a fi golită, în fiecare săptămână, va avea o factură de salubritate mai mare decât o gospodărie unde pubela cu acelaşi volum este golită o dată la două săptămâni. Cum o pubelă de 120 litri înseamnă o cantitate de circa 0,12 mc de deşeuri, în primul caz, costurile facturii vor fi de circa 43 de lei, iar în a doua situaţie de circa 22 de lei.
Fireşte, însă, costul final al facturii va depinde şi de cantitatea de biodeşeuri, respectiv reciclabile aruncate. "RER Vest va prezenta aceste costuri odată cu încheierea noilor contracte", a mai spus edilul Oradiei. De asemenea, rămâne de văzut cum se va soluţiona problema la blocuri, mai precis ce frecvenţă de colectare vor alege preşedinţii de asociaţii, decizie care va conta în stabilirea costului lunar pentru fiecare apartament.
Cert este că niciun orădean nu va mai plăti un preţ fix pentru salubritate ci, de la lună la lună, în funcţie de câte gunoaie a aruncat.
Pentru fiecare casă şi apartament
Pe lângă tarifele noi şi ciparea pubelelor, în aceeaşi şedinţă a CL Oradea s-a mai decis achiziţia de recipiente necesare pentru colectarea selectivă a deşeurilor.
După ce, în precedenta întrunire, au votat regulamentul de salubrizare, care prevede că toţi orădenii vor colecta separat biodeşeurile, acum consilierii municipali au aprobat ca RER Vest să folosească peste 1,3 milioane de lei din cota de dezvoltare (un fond anume înfiinţat în 2017, pentru îmbunătăţirea sistemului local de salubrizare) pentru achiziţia recipientelor necesare pentru colectarea separată.
Concret, RER Vest va cumpăra 655 de pubele pentru colectarea sticlelor, care vor fi amplasate în ţarcurile asociaţiilor de proprietari, 80.000 de recipienţi de plastic care vor fi distribuiţi orădenilor de la case şi blocuri, pentru colectarea biodeşeurilor, respectiv 86.500 de sacoşe de culoare verde, care vor fi distribuite în fiecare apartament sau casă din oraş, pentru colectarea sticlelor, şi 67.000 de sacoşe de culoare galbenă, în care orădenii de la blocuri să colecteze plasticele, hârtii şi metalele (orădenii de la case având deja saci galbeni cu această destinaţie).
RER va cumpăra mai puţine coşuri pentru biodeşeuri decât numărul gospodăriilor din oraş (circa 86.500), pentru că 6.500 de orădeni au deja asemenea recipiente, parte dintr-un program pilot al municipalităţii şi operatorului de salubritate.
Acest proiect a fost votat de consilierii PNL şi UDMR, cei trei membri ai PSD din Consiliul Local preferând să se abţină.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.