URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Martie 2024, 19:45

Schengen mioritic: fără granițe, dar cu control

Schengen mioritic: fără granițe, dar cu control Sursa foto: Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din data de 31 martie, România devine, parţial, parte a spaţiului de liberă circulaţie  Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca naţiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.

Mai concret, România intră aerian şi naval în spaţiul Schengen, ceea ce înseamnă practic că în aer şi pe apă nu mai există, din 31 martie, graniţe între România şi Ungaria, respectiv Bulgaria, vecinii noştri Schengen. În aceeaşi logică, odată cu viitoarea aderare terestră la spaţiul Schengen, orice persoană va putea traversa oricând şi oricum linia terestră între ţara noastră şi celelalte state vecine Schengen.

Numai că iubiţii noştri guvernanţi, după ce s-au văicărit de poziţia Austriei şi după ce s-au plâns de aderarea doar parţială a României la Schengen, nu au altceva mai bun de făcut decât să facă această aderare... şi "mai" parţială! Concret, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă aflat în dezbatere publică, Schengen-ul aerian nu va însemna chiar liberă circulaţie...

Vajnicii noştri conducători încearcă să reformuleze principiile Schengen în sensul în care libera circulaţie va presupune ca, ori de câte ori un copil se deplasează în spaţiul Schengen aerian, părinţii să ia o autorizare specială de la poliţia de frontieră din aeroport, în baza legii în vigoare până acum, potrivit căreia minorii se pot deplasa în străinătate doar însoţiţi de părinţi sau în baza unei declaraţii notariale.

Situaţia este absurdă - ori eşti în Schengen şi nu mai sunt graniţe şi controale, ori nu eşti, şi atunci te supui reglementărilor de frontieră.

Nu pot să nu mă întreb ce se va întâmpla dacă o asemenea aberaţie chiar va fi legiferată în momentul în care vom intra cu frontierele terestre în Schengen? Toţi cei care vor trece pe câmp în Ungaria cu copiii vor fi îndrumaţi, în prealabil, să meargă pe la poliţia de frontieră? De ce am urlat încontinuu că vrem în Schengen dacă acum ne este frică că ni se vor fura copiii?

Pe de altă parte, deşi oficialii au repetat la nesfârşit că avem de zece ani legislaţia adaptată la Schengen, de ce problema aceasta trebuie să facă obiectul unei ordonanţe de urgenţă cu mai puţin de o săptămână înainte de aderarea aeriană la spaţiul de liberă circulaţie? 

Răspunsurile se află la Guvern şi, în speţă, la ministrul de interne, cel care, prin iniţierea acestei OUG, se comportă de fapt ca un veritabil miliţian.

În fine, este de aşteptat şi reacţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene faţă de un act normativ care încalcă toate principiile liberei circulaţii garantate de Convenţia de la Schengen.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON