URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Ianuarie 2021, 15:40

Sceptici: Peste jumătate din profesorii din Bihor nu vor să se vaccineze împotriva Covid-19

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din cele aproape 7.000 de cadre didactice care predau în judeţul Bihor, doar 41% şi-au arătat disponibilitatea pentru a se vaccina împotriva Covid-19, arată datele Inspectoratului Şcolar Judeţean.

„Din 6.896 de cadre didactice din judeţ, s-au declarat pentru vaccinare 2.845 de persoane, aproximativ 41%”, a declarat şeful IŞJ Bihor, Virgil Blage, vineri, pentru BIHOREANUL.

Din rândul personalului auxiliar din şcoli şi grădiniţe, 268 de angajaţi din totalul de 691 vor să se vaccineze (39%). Scepticismul este şi mai accentuat în rândul personalului nedidactic: din 1.704 angajaţi, doar 511 (29%) vor să se vaccineze.

Consilii cu specialiştii

Unităţile de învăţământ din judeţ au raportat aceste date în ziua de 13 ianuarie şi, tocmai pentru că le-a considerat nesatisfăcătoare, Blage le-a cerut tuturor directorilor de şcoli şi grădiniţe să organizeze consilii profesorale, la care să invite specialişti din medicină, care să răspundă nelămuririlor dascălilor.

„În ultimele două zile, au avut loc deja asemenea consilii, dar încă nu am datele privitoare la cei care s-au răzgândit. Sigur numărul celor care îşi doresc vaccinarea va creşte”, a declarat Blage, convins că, odată ce vor putea adresa întrebări direct unor specialişti, dascălii bihoreni vor accepta vaccinul.

Întrebat dacă el însuşi se va vaccina, Blage a răspuns că, în mod cert, da. „Categoric, fără niciun fel de discuţii, mă voi vaccina, chiar şi public, dacă este nevoie. Eu am încredere deplină în medicină. Ştiinţa şi progresul din domeniul medical ne-au salvat de multe ori”, a declarat inspectorul şcolar general.

Neîncredere, şi la Universitate

Şi Universitatea din Oradea a transmis Ministerului Educaţiei o situaţie privind numărul angajaţilor care doresc să se vaccineze. Potrivit rectorului Constantin Bungău, 705 salariaţi din totalul de 1.579, adică 45%, au declarat că vor să fie imunizaţi.

„Celor 705 li se adaugă colegii de la Facultatea de Medicină, care au fost deja vaccinaţi, şi colegii care au avut Covid-19 şi care nu pot fi vaccinaţi încă”, a declarat Bungău. Numărul total al acestora nu a fost centralizat.

În mediul universitar, scepticismul este mare în rândul personalului nedidactic: din cei 195 de angajaţi ai Universităţii, doar 33 vor să fie vaccinaţi. La personal didactic auxiliar, s-au înscris pe listă 151 de angajaţi din totalul de 276, iar din rândul cadrelor didactice 458, din totalul de 875. De asemenea, Universitatea va mai programa la vaccin 63 de cadre didactice asociate, din totalul de 233.

„Sunt sigur că lista va creşte, este o situaţie preliminară”, a mai spus rectorul. De asemenea, Bungău a confirmat că şi el se va vaccina: „De-abia aştept”.

Totodată, rectorul a anunţat că studenţii FMF Oradea au început vaccinarea, ei fiind chemaţi de autorităţi la centrul amenajat în Spitalul Clinic de Urgenţă „Avram Iancu”.

Etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva Sars-Cov-2, în care sunt cuprinşi adulţii cu vârste de peste 65 de ani, bolnavii cronici şi lucrătorii esenţiali, printre care se numără şi profesorii, a început în România vineri. Deocamdată, însă, doar scriptic, deoarece imunizările propriu-zise vor debuta săptămâna viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@sss
PUNCT, puncte, s. n. I. 1. Semn grafic mic și rotund, asemănător cu o înțepătură de ac, folosit ca semn de punctuație, pentru a indica pauze între propoziții sau fraze independente, pentru prescurtarea unui cuvânt sau care se pune deasupra literelor „i”, „j” etc.
Postat 16 Ianuarie 2021, 21:11 de sasi
Zic și eu.
Perfect de acord le-am făcut pe toate și eu și copii mei nu cred ca erau obligatorii cel puțin după 89 nu sunt corona sceptic cred ca virusul poate omorî poate fi fatal pentru uni dintre noi, părinți mei de-abia așteaptă sa și-l faca, niciodată nu le-am spus nici da nici ba, nu sunt doctor sa spun ca e bun sau nu, nici biolog nici nu spun faceți-l sau nu-l faceți, faceți ce va dictează conștiință nu ce spun alți, dar nimeni nu te poate obliga, nu poate spune nu pleci acolo sau dincolo, nu mai ai loc de munca, nu mai faci asta sau cealaltă dacă nu te vaccinezi etc, când aceste lucruri se vor intampla atunci democrația, libera circulație, conștiința va lua sfârșit e cumva la fel ca atunci când nu semnai hârtia la partid, știm cu toți c-am ce urma pentru tine și familie, copii, nepoți, nu cred ca sunt lucruri de care sa ne aducem aminte cu placere dar sa le trăim din nou, eu asta spun în rest fiecare e liber deocamdată și dacă se poate fără prea multă isterie (morți ATI oxigen locuri la ATI morți aruncați în saci profanare de cadavre etc) ca ne-ați înnebunit de tot cu gălăgia, apropo din câte am înțeles Câțu mai vrea sa dea o tura de parai pentru media pentru a promova vaccinul după ce au promovat masca cu 50 de milioane de euro o fi bine o fi rău???
Postat 16 Ianuarie 2021, 18:50 de sss
sss
Aduti aminte ca ai 5 vaccinuri facute, si toate au fost obligatorii, ultimul a fost in liceu
Postat 16 Ianuarie 2021, 17:33 de Sandu2100
Dacă vrei te vaccinezi dacă nu nu, nimeni nu te poate obliga
Nu sunt scuze tâmpite sunt drepturile fiecăreia de a alege nimeni nu are dreptul sa te oblige CR art începând cu art 22-30 sau ordinul MS 194/2015 art 52 ia citeste nene, despre asta nu vorbește nimeni, eu nu spun ca vaccinul e rău nici sa nu tu te vaccinezi dar nimeni nu te poate obliga astăzi e coranavirusul mâine poate fi altceva teoretic cel care nu se vaccinează își asumă ar putea fi infectat dar dacă vaccinul e ok nu ar trebui sa se teama cel vaccinat de cel nevaccinat, asta e logica și atunci dece atâta isterie și apoi dece ma obliga pe mine tocmai cei care încalcă flagrant costitutia și drepturile, simplu cine vrea se vaccineaza cine nu nu despre ce moralitate vorbim aici din zece reclame 7 sunt la medicamente am ajuns sa luăm cutii întregi cu medicamente la orice raceala banala antibiotice în prostie ce moralite dacă producătorul a cerut sa nu fie pedepsit dacă vaccinul da reacție adversa sau ca UE va plăti și ea o parte din eventualele despăgubiri ce atâta isterie dece nu ne spune care e procentul de vindecare, numai morți ATI oxigen panica și isterie cu mască fara mască asimtomatici ba transmit ba nu transmit ieși din spital doar cu 2 teste negative acum ieși fără nici un test cum se face ca toti cei care au fost în spital ies de acolo varza și le trebuie luni de zile sa își revina? O fi dela corona sau de la nenorocitele de medicamente luate în timpul spitalizari? Cine știe? Cine răspunde de aceste lucruri?
Postat 16 Ianuarie 2021, 17:18 de sss
Scuze tampite
E responsabilitatea fiecaruia (chiar obligatie morala) sa se protejeze pe sine si pe cei din jur, chiar daca asta implica un efort "supraumenesc" de a se vaccina de 3-4 ori pe an, indiferent de perioada de asigurare a imunitatii. Nu cred ca aici incape sa astepti pana la vaccinul pe care fiecare il consideri potrivit, ca nu discutam despre o pereche de pantofi, ci despre sanatate. Toate vaccinurile folosite acum sunt testate si aprobate de catre cei care sunt avizati sa faca asta, punct! Peste cativa ani, da vor ramane pe piata serurile cu efect indelungat, dar pana acolo mai e mult timp, timp in care vor mai muri oameni, sau cel putin afectati pe termen mediu/lung de boala...
Postat 16 Ianuarie 2021, 10:27 de mitru
Vocabular de mahala te dai deștept da nu prea ești.
Iar jignești tu pa toată lumea, de unde știi tu ca sunt proști, le-ai făcut tu testul de inteligenta, tu ești tare educat se vede din limbaj vrei sa pari deștept dar nu ești asa deștept precum vrei sa pari.
Postat 16 Ianuarie 2021, 09:52 de sss
@CrisDumi
No... deja asteptam manifestarea analfabetismului stiintific... nici macar nu stii ce este un ARNm :) sau cum se formeaza anticorpii... dar dai cu parerea :D .... Dunning-Kruger tipic.
Postat 15 Ianuarie 2021, 21:46 de sasi
AstraZeneca (GB) Sputnik (RU) și VaccWu (China) ...
... au scos vaccinuri cu efecte pe termen lung, de la 2 la 6 ani (cu anticorpi), iar ultimul din schema europeană (al Institutului Belgian pentru Boli Infecțioase) va fi garantat pe viață ca efect, urmând să apară pe piață în cel mult 3 săptămâni !?! Așa că, încercați să gândiți cu capul vostru, nu cu al propagandei BigPharma și OMS ... care încearcă să impună niște seruri fără noimă, din moment ce orice vaccinat se poate infecta și transmite mai departe "carcalacul" !?!
Postat 15 Ianuarie 2021, 21:46 de CrisDumi
Scepticism în niciun caz.
E vorba de optimismul dascălilor, care știu să citească și să compare, să analizeze și să decidă în cunoștință de cauză. Ei sunt optimiști în sensul în care constată faptul că, un vaccin Pfeizer ori Moderna, care sunt valabile cel mult 6 luni calendaristice, fiind sintetice prin ARN ... e caca-maca și nu merită să-și bată capul cu el, până apare și un vaccin adevărat, bazat în mod clasic pe dezvoltarea de anticorpi !?! Așadar, de ce să se înțepe acum de două ori ... dacă tot la 6 luni ar trebui să facă asta ?!?
Postat 15 Ianuarie 2021, 21:37 de CrisDumi
Ii cauta bill Gates
:::))))
Postat 15 Ianuarie 2021, 19:18 de Sandu2100
concediati
Sunt prea prosti sa se ocupe de educarea tinerilor. Atat.
Postat 15 Ianuarie 2021, 18:09 de sasi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON